Hans Nijenhuis gedraagt zich enorm hufterig bij Jinek

AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis heeft zich donderdagavond in de talkshow van Eva Jinek enorm hufterig gedragen. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Nijenhuis zat in de talkshow tegenover een broer en zus die samen een oliebollenkraam runnen in Haarlem en vorig jaar het rapportcijfer één kregen in de jaarlijkse oliebollentest van de krant. De krantenbaas was kennelijk met het verkeerde been uit bed gestapt, want hij schoot behoorlijk uit zijn slof tegen deze twee bakkers.

Nadat de haringtest van het AD onlangs al door EenVandaag werd ontmaskerd als corrupt, heeft Jinek nu ontdekt dat er geen bal klopt van de oliebollentest.

Jinek heeft contact gezocht met het Centrum voor Smaakonderzoek, die voor het AD de oliebollen test, maar zij geven aan dat zij niet de teksten in de krant schrijven en ook nog nooit het rapportcijfers 1 hebben gegeven. En dat terwijl Bianca van Rijn en haar broer Jordy Bakker uit Haarlem dus wel met dat cijfer in de krant stonden.

Het item in Jinek begon met de emotie die er onder oliebollenbakkers heerst over de beledigende teksten die het AD schrijft bij tegenvallende oliebollen. Daar zette Jinek er een aantal van op een rij, zoals:

  • ‘Het beeld van Kabouter Buttplug voor de kraam brengt je op een idee waar je deze oliebol kunt opbergen.’
  • ‘Zou een schoenzool zo smaken?’
  • ‘De oliebol voor vogelliefhebbers. Touwtje erom en ophangen als (mager) vetbolletje voor onze gevederde vrienden.’
  • ‘Prima geschikt om een fietsketting mee te smeren.’

Nijenhuis gaf aan dat is besloten om te stoppen met die kwets-teksten. “Ze zijn verzonnen door iemand die recensies maakt. We kunnen wel kritisch zijn, maar we hoeven niet te kwetsen.

Jinek liet beelden zien van mensen die smulden van de oliebollen van het Haarlemse duo. Hoe kan dat, als ze een 1 hebben gescoord? Nijenhuis: “De Kuip zit elke twee weken vol, of Feyenoord nou kampioen is of niet zo goed speelt. Als je fan bent van iets, dan hou je ervan. Dan ga je ervoor.”

Medegast Robert ten Brink liet zijn wantrouwen blijken over het rapportcijfer 1. “Dat is onvoorstelbaar. Wat stop je er dan in? Huisvuil?

Clash

Oliebollenbakker Jordy Bakker is een volkse meneer, die totaal geen ervaring heeft met televisie en bij Jinek ook niet precies door had wanneer hij iets mocht zeggen of wanneer hij zijn mond moest houden.

Jordy schoot af en toe wat in de emotie door Nijenhuis ermee te confronteren wat het doet met mensen als je zo wordt kapotgeschreven. Zijn zus Bianca: “Dat is nou wat er gebeurt met zulke leuzen en zulke cijfers – niet alleen bij ons, maar bij iedereen – dat je dit soort reacties krijgt.”

Vervolgens ergerde Jordy zich eraan dat een excuus-oliebollenbakker werd opgevoerd die zich het lage cijfer van het AD heeft aangetrokken en nu een veel betere bol bakt. Jordy: “Hij heeft zichzelf helemaal aangepast naar wat deze mensen helemaal lekker vinden, maar wij staan achter onze oliebollen.”

Hans Nijenhuis: “Wij mogen toch recensies schrijven? Dat is hetzelfde als we doen bij films.”

Daarna schoot de krantenbaas, die in tegenstelling tot het bakkersduo wél de nodige media-ervaring heeft, compleet uit zijn slof: “Ik zit bijna te denken: als je bakt zoals je praat, dan verbaast het me niet zo dat je laag bent geëindigd.”

Jordy: “Dat is niet netjes wat je zegt.”

De opmerking van Nijenhuis choqueerde het publiek. Nijenhuis: “Jongens, kom op, hij onderbreekt de hele tijd!”

Vervolgens werd Nijenhuis door medegast Mike Boddé ‘schijnheilig’ genoemd. “Jij doet dat om meer kranten te verkopen. Dat heeft niets met service te maken.”

Oliebollentest blijkt bedrog

Maar toen moest Nijenhuis nog door Jinek worden geconfronteerd met haar bevindingen. Ze heeft ontdekt dat de testers van het Centrum voor Smaakonderzoek níet de recensies in de krant schrijven.

Nijenhuis: “De teksten worden geschreven door de journalisten die de oliebollen ophalen, langs de kraam gaan en praten met die mensen.”

Jinek: “Maar die proeven de oliebollen niet. Dat is niet het testpanel dat het proeft.

Nijenhuis: “Maar heb ik niet net gezegd dat we stoppen met die teksten?

Jinek: “Het is 24 jaar gaande deze Oliebollentest met de teksten die zoveel emoties losmaken, maar nu blijkt dat de mensen die de oliebollen testen, dus ze opeten en daar een kwalificatie aan geven, níet de mensen zijn die de teksten schrijven.”

Nijenhuis: “De jongens die die teksten schrijven proeven die oliebollen zelf ook.”

Het Centrum voor Smaakonderzoek geeft aan dat ze nooit lager dan een 3 hebben gegeven. Jinek: “Zij hebben nog nooit een 1 gegeven, dus waar komt dan die 1 vandaan? Wie geeft die 1?

Nijenhuis ontwijkend: “Ook dit is vanaf de komende test niet lager dan 3. Er zijn geen tweeën en enen meer straks.”

Jinek: “Het is 24 jaar zo geweest dat iemand het testte en iemand anders schreef de recensie en iemand anders gaf het cijfer. Dat lijkt mij eigenlijk een beetje bedrog.”

Nijenhuis: “Dat is wel weer een heel groot ehh…”

Jinek: “Nou ja, je pretendeert dat je een panel hebt dat het test, die ook de recensies schrijft en een cijfer geeft. Dat blijken twee verschillende dingen te zijn.”

Nijenhuis: “Ik moet je bekennen dat dit nieuw voor mij is, hoor. Ik zit hier dus een beetje lullig, van: hoe zit dit precies?

Reacties

De sociale media ontploften donderdag tijdens de uitzending. EO-gezicht Marc Dik zei bijvoorbeeld: “Die Hans Nijenhuis van het AD gaat op alle mogelijke manieren nat vanavond. Weet niet hoe z’n eigen oliebollentest werkt. En durft dan ook nog een middenstander valsig aan te vallen.

En BNR-baas Sjors Fröhlich: “Wat een oliebollen bij het AD.

Vanochtend heeft Nijenhuis in een kort statement op Twitter laten weten: “Mensen, dat was een afgang gisteren bij Jinek. Ik was niet goed geïnformeerd over onze testen en maakte uit irritatie een foute opmerking. Mijn excuses. Ik ga het rechtzetten.

De blunder van Nijenhuis heeft zelfs de NOS gehaald. Onderstaand ziet u een fragment.

Update 9.45 uur – Lees ook: Hans Nijenhuis: ‘Ik werd verrast door Eva Jinek’

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen