Hans Nijenhuis gedraagt zich enorm hufterig bij Jinek

Geplaatst op vr 22 dec 2017 om 9:00

AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis heeft zich donderdagavond in de talkshow van Eva Jinek enorm hufterig gedragen. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Nijenhuis zat in de talkshow tegenover een broer en zus die samen een oliebollenkraam runnen in Haarlem en vorig jaar het rapportcijfer één kregen in de jaarlijkse oliebollentest van de krant. De krantenbaas was kennelijk met het verkeerde been uit bed gestapt, want hij schoot behoorlijk uit zijn slof tegen deze twee bakkers.

Nadat de haringtest van het AD onlangs al door EenVandaag werd ontmaskerd als corrupt, heeft Jinek nu ontdekt dat er geen bal klopt van de oliebollentest.

Jinek heeft contact gezocht met het Centrum voor Smaakonderzoek, die voor het AD de oliebollen test, maar zij geven aan dat zij niet de teksten in de krant schrijven en ook nog nooit het rapportcijfers 1 hebben gegeven. En dat terwijl Bianca van Rijn en haar broer Jordy Bakker uit Haarlem dus wel met dat cijfer in de krant stonden.

Het item in Jinek begon met de emotie die er onder oliebollenbakkers heerst over de beledigende teksten die het AD schrijft bij tegenvallende oliebollen. Daar zette Jinek er een aantal van op een rij, zoals:

 • ‘Het beeld van Kabouter Buttplug voor de kraam brengt je op een idee waar je deze oliebol kunt opbergen.’
 • ‘Zou een schoenzool zo smaken?’
 • ‘De oliebol voor vogelliefhebbers. Touwtje erom en ophangen als (mager) vetbolletje voor onze gevederde vrienden.’
 • ‘Prima geschikt om een fietsketting mee te smeren.’

Nijenhuis gaf aan dat is besloten om te stoppen met die kwets-teksten. “Ze zijn verzonnen door iemand die recensies maakt. We kunnen wel kritisch zijn, maar we hoeven niet te kwetsen.

Jinek liet beelden zien van mensen die smulden van de oliebollen van het Haarlemse duo. Hoe kan dat, als ze een 1 hebben gescoord? Nijenhuis: “De Kuip zit elke twee weken vol, of Feyenoord nou kampioen is of niet zo goed speelt. Als je fan bent van iets, dan hou je ervan. Dan ga je ervoor.”

Medegast Robert ten Brink liet zijn wantrouwen blijken over het rapportcijfer 1. “Dat is onvoorstelbaar. Wat stop je er dan in? Huisvuil?

Clash

Oliebollenbakker Jordy Bakker is een volkse meneer, die totaal geen ervaring heeft met televisie en bij Jinek ook niet precies door had wanneer hij iets mocht zeggen of wanneer hij zijn mond moest houden.

Jordy schoot af en toe wat in de emotie door Nijenhuis ermee te confronteren wat het doet met mensen als je zo wordt kapotgeschreven. Zijn zus Bianca: “Dat is nou wat er gebeurt met zulke leuzen en zulke cijfers – niet alleen bij ons, maar bij iedereen – dat je dit soort reacties krijgt.”

Vervolgens ergerde Jordy zich eraan dat een excuus-oliebollenbakker werd opgevoerd die zich het lage cijfer van het AD heeft aangetrokken en nu een veel betere bol bakt. Jordy: “Hij heeft zichzelf helemaal aangepast naar wat deze mensen helemaal lekker vinden, maar wij staan achter onze oliebollen.”

Hans Nijenhuis: “Wij mogen toch recensies schrijven? Dat is hetzelfde als we doen bij films.”

Daarna schoot de krantenbaas, die in tegenstelling tot het bakkersduo wél de nodige media-ervaring heeft, compleet uit zijn slof: “Ik zit bijna te denken: als je bakt zoals je praat, dan verbaast het me niet zo dat je laag bent geëindigd.”

Jordy: “Dat is niet netjes wat je zegt.”

De opmerking van Nijenhuis choqueerde het publiek. Nijenhuis: “Jongens, kom op, hij onderbreekt de hele tijd!”

Vervolgens werd Nijenhuis door medegast Mike Boddé ‘schijnheilig’ genoemd. “Jij doet dat om meer kranten te verkopen. Dat heeft niets met service te maken.”

Oliebollentest blijkt bedrog

Maar toen moest Nijenhuis nog door Jinek worden geconfronteerd met haar bevindingen. Ze heeft ontdekt dat de testers van het Centrum voor Smaakonderzoek níet de recensies in de krant schrijven.

Nijenhuis: “De teksten worden geschreven door de journalisten die de oliebollen ophalen, langs de kraam gaan en praten met die mensen.”

Jinek: “Maar die proeven de oliebollen niet. Dat is niet het testpanel dat het proeft.

Nijenhuis: “Maar heb ik niet net gezegd dat we stoppen met die teksten?

Jinek: “Het is 24 jaar gaande deze Oliebollentest met de teksten die zoveel emoties losmaken, maar nu blijkt dat de mensen die de oliebollen testen, dus ze opeten en daar een kwalificatie aan geven, níet de mensen zijn die de teksten schrijven.”

Nijenhuis: “De jongens die die teksten schrijven proeven die oliebollen zelf ook.”

Het Centrum voor Smaakonderzoek geeft aan dat ze nooit lager dan een 3 hebben gegeven. Jinek: “Zij hebben nog nooit een 1 gegeven, dus waar komt dan die 1 vandaan? Wie geeft die 1?

Nijenhuis ontwijkend: “Ook dit is vanaf de komende test niet lager dan 3. Er zijn geen tweeën en enen meer straks.”

Jinek: “Het is 24 jaar zo geweest dat iemand het testte en iemand anders schreef de recensie en iemand anders gaf het cijfer. Dat lijkt mij eigenlijk een beetje bedrog.”

Nijenhuis: “Dat is wel weer een heel groot ehh…”

Jinek: “Nou ja, je pretendeert dat je een panel hebt dat het test, die ook de recensies schrijft en een cijfer geeft. Dat blijken twee verschillende dingen te zijn.”

Nijenhuis: “Ik moet je bekennen dat dit nieuw voor mij is, hoor. Ik zit hier dus een beetje lullig, van: hoe zit dit precies?

Reacties

De sociale media ontploften donderdag tijdens de uitzending. EO-gezicht Marc Dik zei bijvoorbeeld: “Die Hans Nijenhuis van het AD gaat op alle mogelijke manieren nat vanavond. Weet niet hoe z’n eigen oliebollentest werkt. En durft dan ook nog een middenstander valsig aan te vallen.

En BNR-baas Sjors Fröhlich: “Wat een oliebollen bij het AD.

Vanochtend heeft Nijenhuis in een kort statement op Twitter laten weten: “Mensen, dat was een afgang gisteren bij Jinek. Ik was niet goed geïnformeerd over onze testen en maakte uit irritatie een foute opmerking. Mijn excuses. Ik ga het rechtzetten.

De blunder van Nijenhuis heeft zelfs de NOS gehaald. Onderstaand ziet u een fragment.

Update 9.45 uur – Lees ook: Hans Nijenhuis: ‘Ik werd verrast door Eva Jinek’

Foto: KRO-NCRV
37 Reacties op “Hans Nijenhuis gedraagt zich enorm hufterig bij Jinek”


 1. Mike

  Wat een klootzak en een engerd.

 2. anonymous

  Iedereen die het AD nog heeft; opzeggen.

 3. piet

  Heb die onderzoeken nog nooit vertrouwt.
  De klant beslist zelf wel wat lekker is.

 4. mark2

  En dit is nou precies waarom RTL late night zo ongelooflijk slecht scoort. Als deze gasten in dezelfde opstelling hadden gezeten bij humberto tan dan was er een lacherig gesprek geweest en zou er niet 1 kritische vraag zijn gesteld (althans, niet door de talkshow host zelf)

 5. J

  Was inderdaad een schandalig optreden van die kwast.

  Overigens hoorde ik op Radio 1 vanochtend dat hij zijn excuses gaat aanbieden, en die bakkers die hij gisteren schoffeerde een bloemetje sturen. Hij noemde zijn eigen optreden ook schandalig en zn excuses klonken oprecht.

 6. Bep

  Het AD is een rioolblad geworden, getverderrie.Opzeggen!

 7. snuifje

  Hij heeft reeds zijn excuus gemaakt. Iedereen heeft weleens een slechte dag, kan gebeuren.

 8. Egbert

  AD is toch die krant die stukjes plaatst van Zaandams tuig?

 9. Peter de Bie

  Hans Nijenhuis kwam onder een klein beetje druk ronduit vals uit de hoek. Niet ieman die geschikt is als hoofdredacteur, denk je dan.

  Maar goed, kennelijk vond Hans Nijenhuis – na het lezen van reacties op Twitter – z’n ‘als je zo bakt als je praat’-opmerking zelf ook niet zo netjes, dus heeft hij die excuses aangeboden. Als hij in het AD nu ook nog weet te verkopen zonder deels verzonnen testuitslagen dan maakt hij e.e.a. toch nog een beetje goed.

 10. Sven L.

  Al die testen zijn corrupt. Zelfde geldt voor de Café Top 100 van de Misset.. als je voldoende betaald, kom je er in. Het is advertorial, niks meer en niks minder.

  Op zich prima, ware het niet dat het AD haar testen als onpartijdig en van ‘nationaal belang’ bestempeld.

  Ik zou zeggen Nederland; rij naar Haarlem als het ff kan en koop daar je oliebollen!

 11. Wollter

  Ben er altijd van uitgegaan dat de recensies door de testers werden geschreven.
  Voel me knap belazert. Zeg onmiddellijk m’n abonnement op!

 12. b

  Is van deze tijd als je met onvolkoomheden geconfronteerd word om te zeggen dat je verrast werd door in dit geval Jinek. Beetje hoofdredacteur moet toch bestand zijn tegen een beetje kritiek lijkt mij.

 13. David

  Voorts haalt hij tuigvloggers binnen, geeft een podium aan allerlei extreem-linkse idioten en natuurlijk de columns van Halina Zwijn….

  Hans Nijenhuis is al heel lang ongeschikt voor het AD….

 14. Erik

  AD dezelfde krant die die treitervlogger uit Zaandam een podium heeft gegeven door columns te laten schrijven.

  Opdoeken die krant!!

 15. Maria

  Onderzoek dan ook maar eens hoe men komt tot de beste slager.

 16. Annoniemus

  Dit engnekje die ook een criminele vlogger in huis haalde en rare columnisten , ellende met de haring-test heeft /had en nu weer een discutabele rol speelt in de oliebollen-test zou zelf vandaag nog moeten opstappen .

 17. Pjotter

  Flikker die vent onmiddellijk de tent uit daar bij het AD. Dat hadden ze al moeten doen met die tuigvlogger.
  Ongelooflijk met die kotsmisselijk makende tronie op die gore bek van die lul

 18. Henny Huisman

  Kijken of vrouwtje de Jong nu ook haar eigen baas een sneer durft te geven, nadat ze Derksens RTLbash toejuichte. Maar dat zal wel niet met die hypocriete muts.

 19. Mosko

  Nijhuis heeft op Radio 1 inmiddels zijn excuses aangeboden aan de bakkers.

 20. Ron

  Ongelofelijke engnek die vent. Hij wist zich er niet uit te redden. Alerte Jinek gisterenavond en dat dat weer zoals vanouds en beet zich weer als een pitbull in hem vast. Mike Bodé daar nog eens overheen met een mening die hout sneed. Prachtige TV.

 21. Roger

  Ook al heb ik geen AD, ik ga ‘m toch opzeggen. Wat een ontzettende hork.

 22. Vrede

  Weinig weten van je eigen test is al raar maar hij zit daar glashard te liegen.

  Het Centrum voor Smaakonderzoek geeft nooit lager dan een 3,in het AD wel,voor deze meneer is dat nieuw en dat hoort hij net MAAR toch wist hij gelijk te vermelden dat er uberhaubt vanaf komende test al geen cijfers lager dan een 3 gegeven gaan worden. Oftewel,hij wist het wel maarhad geen antwoord op het bedrog dus deed maar alsof hij van niks wist.

  Wat een afgang.

 23. Uhhh

  De vraag die bij mij opkomt is: waar verhardt het debat nou eigenlijk? Op straat of in de media? Die oliebollenjongen had nog de meeste beschaving door zeer correct te reageren met: Dat is niet netjes wat u zegt.

 24. JasperV

  Nijenhuis praatte telkens om de hete brei heen en gaf geen antwoord op relevante vragen. Een interessante uitzending maar een totale afgang voor het AD. Jinek goed gedaan.

 25. rook

  Kijkers even bij de les blijven
  Hans zoek en andere baan. Je bent niet geschikt. Schaam je diep.

  Eva heeft je klem gezet. Daarom is de oplage van je krant boehhh.

  Je weet niets over de oliebollen test waar al 24 jaar over wordt geschreven.

  Donder op oliebol.
  Kindje Jezus Angela je krant meester is dom.
  Jullie kunnen elkaar een hand geven.

  Hans een TIP voor je
  Blijf vandaag de hele dag op toilet zitten.
  Gebruik je krant als toilet papier…………..Dieper kon je niet zakken. oliebol.

 26. piet

  Ik vind het makkelijk gaan met het excuus aan bieden.
  Als ik dus iemand slecht maakt zeg ik gewoon na tijd dat het niet zo bedoeld was en excuus hier voor.

 27. Otto Groeneveld

  Altijd een grote lul geweest, zelfs een krantenwijk zou die stumper niet goed uitvoeren. Misselijke gutmensch en wegkijker met je gore krantje. Ga lekker mensen van hun fiets trappen die staan te wachten voor een verkeerslicht, samen met je vriendjes stumper.

 28. ruben

  Hans

  wie zijn brood men eet

  ben je gedwongen zoals ik, als je het niet doet
  wat ik zeg
  moet je een andere baan zoeken werd tegen mij gezegd…..

  Tante Eva was wel loeihard.

  Ik zie je nog, totaal verdwaald……………bij tante Eva op der schoot!
  Tante Eva heeft je in ieder geval goed,
  geschoren, gewassen, gedroogd.

 29. Kaaskijker

  Hans Nijenhuis gaat plat op zijn bek door hoogmoed. Eeen bekend verschijnsel voor hen die al lang in medialand rondlopen. Dat je er gewend aan raakt dat jij de gene bent die onderzoekt, dat jij de gene bent die het verhaal van de dag levert, dat jij de gene bent die de stem van het volk peilt, dat jij degene bent die oordeelt en veroordeelt. Op een gegeven moment wordt je daar een nare man of vrouw van. Marianne Zwagerman is ook zo’n type die door is geschoten met haar betweterige meningen.

 30. Arnoud Tempelman

  AD doet deze vergelijkende testen al jaren en kon zien aankomen dat de vergelijking eens kritisch bekeken zou worden. Nu blijken zowel de haringtest als oliebollentest methodisch niet goed. Weg reputatie AD.

  Persgroep neemt afscheid van tientallen journalisten, is het nieuws vandaag. Bij het AD beginnen en dan van boven naar beneden vegen!

 31. arie

  Zou Trump aan de overkant van de oceaan dan toch gelijk hebben over de MSM met hun nep nieuws en hun leger van subjectieve duiders.

 32. Niek

  Heeft Angela al een column klaar staan over haar baas? Ze heeft altijd kritiek op RTL, niet alleen op de programma’s maar ook op hoe RTL handelt in de media. Maar nu blijft het angstvallig stil bij Angela de Jong, hoe hypocriet?

 33. Yasper

  Hans Nijenhuis zou qua nivo perfect bij joop.nl passen

 34. Gallus

  Hij heeft zijn niveau getoond.

 35. Gallus

  Nijenhuis heeft valse wijze van spreken is schaamte ver voorbij.
  Als hij een krant maakt zoals hij spreekt dan kun je dat papier beter voor iets anders gebruiken….

 36. Ingrid

  Met geen enkel excuus kan Nijenhuis goed maken wat het AD en hij aangericht.
  Nijenhuis heeft een smakeloos niveau…….een 1

 37. Simon

  Tja, ik denk dat de ondernemingsraad van het AD over dit optreden maar eens een paar kritische vragen moet stellen. Als dit je “hoofdredacteur” is zou ik me grote zorgen maken over de toekomst van de krant.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.