Hans Nijenhuis blijft bij bizarre werkwijze oliebollentest

AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis houdt vast aan de bizarre werkwijze van de jaarlijkse oliebollentest, waarbij de redactie van de krant de cijfers en het commentaar van de testers van het Centrum voor Smaakonderzoek aanpast om de test smeuïger te maken voor de lezer. Dat laat hij weten in een uitgebreide reactie op zijn tv-blunder. Het Centrum voor Smaakonderzoek geeft oliebollen nooit lager dan een 3 of hoger dan een 8,5, maar cijfers buiten die grenzen staan wél in de krant.

Het AD vindt het helemaal niet spannend als er geen cijfers lager dan een 3,5 of hoger dan een 8 vallen. “Die cijfers werden op ons verzoek door hen omgerekend tot een schaal van 1 tot 10, zodat er iets meer onderscheid in de uitslag kwam. De oordelen in steekwoorden van de panelleden werden door ons omgeschreven tot vlotte zinnen. Begrijpelijk, maar zijn we hier wel transparant over geweest?

Het is bizar dat Nijenhuis het begrijpelijk vindt dat de cijfers en de beoordelingen van de oliebollentesters door een redactie worden herschreven om het resultaat wat smeuïger te maken. “Bedrog“, noemde Eva Jinek het gisteren op televisie.

Na de ontmaskering van de haringtest als corrupt, is nu ook de oliebollentest een lachertje. Nijenhuis wil terug naar de basis. “We zijn op zoek naar de beste oliebollen voor onze lezers, dat moet centraal staan.”

Van de zo’n 160 onderzochte bakkers, gaat Nijenhuis dit jaar alleen nog de 75 beste adressen publiceren. “Het wordt er misschien ietsje saaier van, maar leedvermaak is geen vermaak.”

Nog even over mijn eigen optreden bij Eva Jinek donderdagavond, dat was niet AD. Ik had me onvoldoende geïnformeerd over onze eigen test, raakte geïrriteerd, en maakte een foute opmerking tegen Jordy Bakker en Bianca van Rijn die met oliebollen bakken hun brood verdienen. Dat was niet AD, dat was oliedom.”

Het hele stuk van Hans Nijenhuis kunt u lezen op de website van het AD.

Lees ook:
Hans Nijenhuis gedraagt zich enorm hufterig bij Jinek (vanochtend)
Hans Nijenhuis: ‘Ik werd verrast door Eva Jinek’ (vanochtend)
Luuk Ikink vindt het AD ongelooflijk hypocriet (vanmiddag)
Angela de Jong schaamt zich voor Hans Nijenhuis (vanmiddag)

Foto: BNNVARA

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen