Cabaretbattle op oudejaarsavond: Youp vs Guido

Op deze laatste dag van 2017 vindt er een heuse cabaretbattle plaats op tv. De traditionele Oudejaarsconference van NPO 1 neemt het voor het eerst op tegen een gelijktijdig uitgezonden conference bij de grootste concurrent RTL 4. De commerciële zender heeft al jaren een eigen conference, maar programmeert die nu voor het eerst recht tegenover die van de publieken. Dat betekent dat de kijker vanavond kan kiezen tussen Youp van ’t Hek op 1 (22.30 uur) en Guido Weijers op 4 (22.00 uur).

Van ’t Hek kan flink scoren. De meest bekeken Oudejaarsconference in de afgelopen vijftien jaar was die van Van ’t Hek in 2002, toen er maar liefst 4,2 miljoen mensen keken. In 2014 trok hij echter ‘maar’ 2,4 miljoen kijkers. In dat jaar was Weijers óók te zien, maar dan eerder op de avond. Hij trok toen 1,7 miljoen kijkers naar RTL 4.

Wie gaat er dit jaar winnen? Volgens Weijers is het een gelopen race. “Er is een hele grote groep Nederlanders die niet echt kiezen, maar standaard uit automatisme NPO 1 op hebben staan. Dus kwa kijkcijfers wint NPO 1 altijd. Dat is geen vraag. Het is vooral voor de zenders een concurrentieding. Voor Youp en mijzelf totaal niet“, zegt hij in de Televizier.

We doen allebei ons eigen ding en hebben ons eigen publiek. Dat koetser ik juist. Het enige dat ik kan doen, is een sterke en kritische show maken en zorgen dat de mensen in de zaal een fantastische avond hebben. Verder is het out of my hands.

De conference van Youp is níet live, die van Weijers wel. “RTL wil graag de hele avond samenhang geven en vanuit Rotterdam komt het grootste vuurwerk van Nederland. Dus RTL heeft hét aftelmoment van het jaar. Toevallig speel ik mijn voorstelling in het oude Luxor en dat is daar een paar minuten vandaan. Dus waarom zouden we dat dan niet combineren? Daarom ga ik samen met burgemeester Aboutaleb het vuurwerk ontsteken.”

Herman Finkers deed de oudejaarsconference in 2015 voor het eerst live. Claudia de Breij deed dat vorig jaar ook. “Maar van allebei hoor je dat ze het verschrikkelijk vonden om te doen. Ik kijk er juist naar uit en heb eigenlijk maar één doel en dat is om een inhoudelijk sterke show neer te zetten, waarin ook veel gelachen wordt.

Wat is er vanavond nog meer op tv? Een beknopt overzicht:

NPO 1
20.25 – Mindfuck Oudejaarsspecial
21.35 – De TV Draait Door
22.30 – Oudejaarsconference Youp van ’t Hek
23.50 – Nationaal Aftelmoment

NPO 2
21.15 – Andere Tijden Special
22.15 – Gala 100 Jaar Wim Sonneveld
23.30 – MAX Proms

NPO 3
20.35 – ABBA in concert
21.30 – Muziekfeest van het Jaar 2017
23.20 – Helden van de Top 2000

RTL 4
20.00 – Postcode Loterij Miljoenenjacht Oudejaarsspecial
22.00 – Guido Weijers Oudejaarsconference
23.45 – Het Nationale Vuurwerk

SBS 6
20.30 – Komt Een Man Bij De Dokter
22.30 – Hart en Show
23.25 – De Toppers Wild West Thuis Best

Andere zenders brengen films en muziek.

Foto: Bob Bronshoff, BNNVARA

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen