Radio 4-luisteraars wilden Margriet Vroomans dood

Luisteraars van klassiekemuziekzender NPO Radio 4 wilden Margriet Vroomans dood hebben omdat zij naast klassieke muziek ook puzzeltjes en gesprekjes introduceerde in de ochtendshow. Dat vertelt de presentatrice in de VARAgids. Vroomans presenteert afwisselend met Niels Heithuis het dagelijkse De Ochtend van 4. “Daar zit muziek in, maar ook nieuws, actuele telefoongesprekjes, een puzzeltje, ik vertel zelf nog weleens iets – aanvankelijk pruimden mensen dat totaal niet.”

De Ochtend van 4 begon met Annette van Trigt, maar zij hield het slechts een halfjaar uit. Vroomans doet de show inmiddels zeven jaar. “In die eerste tijd hebben wij echt bakken met shit over ons heen gekregen, zeker Annette kreeg in het begin de volle laag.”

Luisteraars wilden Mozart en geen puzzeltje. “Toen we net waren begonnen hebben we doodsbedreigingen ­binnengekregen.”

Het was verschrikkelijk, aldus Vroomans. “Radio 4-hooligans, zo noemde ik sommige luisteraars toen. Die doodsbedreigingen kregen we via de fax. Een tekening van een doodskist, aan de teen van de overledenen hing een kaartje met ‘Rest In Peace’ – die overledenen waren wij. Het was afschuwelijk.”

Die hooligans werden aangespoord door columnist Henk Hofland, vindt ze. “Hij heeft dat behoorlijk aangejaagd, hij heeft destijds geloof ik negen columns aan ons programma gewijd: ‘De teloorgang van Radio 4’.

Inmiddels trekt Vroomans zich niet veel meer aan van de kleine groep zure Radio 4-diehards. “Die vinden dat de zender achteruit holt omdat er Carmina Burána in plaats van Cármina Burana wordt gezegd.”

Maar er zijn óók mensen die me vol enthousiasme mailen of appen over wat we nú weer voor moois gedraaid ­hebben.”

Het VARAgids-interview met Margriet Vroomans kunt u lezen via Blendle.

Foto: KRO-NCRV, Rogier Veldman

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen