Derksen walgt van pietendebat in shows als DWDD

Johan Derksen walgt van de manier waarop het zwartepietendebat wordt gevoerd in programma’s als De Wereld Draait Door. Dat zei hij maandagavond in Voetbal Inside. DWDD-host Matthijs van Nieuwkerk babbelt maar al te graag met de rest van de grachtengordel, meent Derksen. “Dat geneuzel over die Zwarte Pieten is allemaal het geneuzel van een klein select groepje in de Randstad en wat grachtengordelvolk, maar ik woon nu in de provincie en in de provincie lachen we erom.”

Derksen woont in het dorp Grolloo in Drenthe. “Er is niemand die zich druk maakt om Zwarte Piet en dat soort dingen. We hebben één lagere school en die hebben het Sinterklaasfeest gewoon net als overal met Zwarte Pieten gebied. Er wonen in Grolloo 700 mensen en er heeft er niet één geprotesteerd.”

De gewone man schuift niet aan in de nationale talkshows, klaagt Derksen. “Die inner circle die in die talkshows aanschuift… Maar niet heel Nederland laat zich gek maken door het kleine selecte groepje dat aan die talkshowtafels zit. Die overschatten zichzelf wel eens met hun meninkjes.

De Friese Jenny Douwes is de nieuwe heldin van Friesland. Afgelopen weekend zorgde zij ervoor dat de intocht in Dokkum zonder anti-pietbetogers plaatsvond. En dat is maar goed ook, vindt Derksen. “Dan hebben ze in Amsterdam en in Rotterdam een busje gevuld met mensen die willen protesteren en die stomen dan begeleid door alle journalisten naar Dokkum, en mijn onderbuikgevoelens steunden die mevrouw, al kan het niet, want je mag in ons land protesteren.”

Net als Douwes heeft Derksen een hekel aan die actievoerders. “Ik vind het allemaal prietpraat. Het is allemaal in de slachtofferrol gaan. Die mensen vinden het heerlijk als ze het woord discriminatie of racisme naar voren kunnen halen, want dan zitten ze weer bij Pauw, Jinek of De Wereld Draait Door met hetzelfde verhaaltje af te draaien.”

Douwes zat gisteren in Pauw. Daar was ook Derksen voor uitgenodigd. “Ik ben vanavond voor Pauw gevraagd, maar dan ben ik om 4.00 uur thuis. Ik vond het onderwerp wel interessant, want die mensen bij De Wereld Draait Door zijn elke keer weer hetzelfde grachtengordel-kliekje en die doen net alsof Zwarte Piet een hot item is, maar in de rest van het land denken ze: sodemieter op met je interessante gelul.”

En hoe zit het dan met zijn eigen RTL? “Ik vind het heel teleurstellend dat de directie van RTL ook dat trendy gedoe van ‘geen Zwarte Pieten’ gevolgd heeft en heeft gezegd: ‘In RTL-programma’s komen geen Zwarte Pieten meer.’ Dat vind ik je oren laten hangen naar een paar mafkezen uit de grachtengordel.

Ook Wilfred Genee was voor Pauw gevraagd: “Ik heb er ook iets minder moeite mee dan zo extreem als die mensen daar over denken. Het is allemaal een beetje uit de hand gelopen en daarom wilde ik daar vanavond niet gaan zitten, want dan ga je daar weer met z’n allen zitten schreeuwen.”

Foto: RTL

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen