Jenny d’Arc bij Pauw: ‘Volkskrant noemt mij extremist’

Geplaatst op Tue 21 Nov 2017 om 10:06

Jenny Douwes, die wordt gezien als de heldin van Friesland en op de Telegraaf-voorpagina is gekroond tot Jenny d’Arc, vindt het schandalig hoe sommige media over haar schrijven. Dat vertelde ze maandagavond in Pauw. Douwes zorgde er dit weekend voor dat de Sinterklaas-intocht in Dokkum zonder anti-pietbetogers plaatsvond door ervoor te zorgen dat bussen met demonstranten uit de Randstad werden tegengehouden. “Ik krijg honderden reacties van mensen“, zegt ze.

Die mensen laten aan Douwes haar te prijzen omdat ze haar mening heeft uitgesproken. “Er is nooit iemand die durfde te zeggen: ‘Stop met die anti-zwartepietdemonstratie daar tussen die kinderen!’ Omdat je het gevaar loopt wat mij nu overkomt. Dat ik hier aan tafel zit. Ik wil hier niet aan tafel zitten. Maar ja, blijkbaar ben ik degene geweest die dat toch heeft moeten zeggen.”

Douwes wil niet aan de talkshowtafel zitten, omdat ze daarmee allerlei anti-pietbetogers over zich heen krijgt. “Wij zijn gewoon nuchtere mensen en normaal gesproken zeggen wij niet zo snel wat we vinden, want we willen niet in dit soort discussies raken en ik ook niet.”

De discussie is volgens haar extreem. “Ik ben niet voor of tegen Zwarte Piet, maar ik ben het gewend dat het op een bepaalde manier gaat. Op het moment dat er argumenten worden gegeven tegen Zwarte Piet dan ben ik in staat om daar naar te luisteren, maar je wordt weggezet op het moment dat je je voor uitspreekt. Je ziet wat mij overkomt nu.”

Nu al ervaart Douwes hoe het is om je uit te spreken tégen een pietdemonstratie. “Ik heb net voor de uitzending een stuk van de Volkskrant gelezen, waarin ik in de hoek van rechts-extremisten wordt geduwd. Dit is dus wel waarom mensen boos zijn en niet durven te zeggen wat ze vinden.”

Jeroen Pauw: “Al die mensen die anderen verketteren tot rechts-extremisten of links-extremisten zodra ze iets doen waar ze het niet mee eens zijn: trek je daar vooral niets van aan. Dan heb je een beter leven.”

Foto: BNNVARA
41 Reacties op “Jenny d’Arc bij Pauw: ‘Volkskrant noemt mij extremist’”


 1. Martini

  Lekker makkelijke reactie van Pauw.

 2. PA

  Ze overtraden de wet want ze hadden geen vergunning.

  Zal toch een zooitje worden als iedereen maar boven de wet gaat staan als men het er niet mee eens is.

  Extreem rechts vind ik wat te ver gaan. Pauw zei ook terecht daar niets van aan te trekken.

 3. Annoniemus

  Standbeeld voor deze vrouw !!

 4. Gerdien

  Wat je verder ook vindt van de hele Zwarte Pietendiscussie: die actiegroep had toestemming om te demonsteren. Ik had Douwes wel eens willen zien als iemand haar het spreken in Pauw onmogelijk had gemaakt: dan was de wereld te klein geweest. Dan was het gemekker van ‘je mag ook niet meer zeggen wat je denkt in Nederland’ niet van de lucht geweest. Zij mag zeggen wat ze denkt maar anderen mogen dat ook. Hoe moeilijk is het om dat te begrijpen?

 5. Joris Agema

  Wat een mega ordinair mens. Probeert zich neer te zetten als “heel redelijk mens”, maar ondertussen saboteert ze het democratisch recht op protest. Getver, ze wil niet rechts extremist zijn maar ondertussen genieten van alle aandacht.

 6. Ikke

  Ze is een echte held

 7. Jantje

  Hou toch op. Als Greenpeace, Boeren, Taxi Chaufeurs de weg blokkeren hoor je niemand over de juridische aspecten of vergunning.

  Natuurlijk mag je de weg niet blokkeren en dat is een zaak voor justitie maar valt me op dat de Media hier weer heel selectief zijn. VK onderzoekt de achtergronden van de PRO-pieten maar ik ben benieuwd naar de achtergrond van de ANTI pieten. Maar dat mogen we niet weten

 8. Peter Poot

  Geweldig die Friezen ! Dokkum oer Hollands dorp met Hollandse tradities – langzaam begin je te denken dat de witte Pieten de norm zijn maar in het land leeft dat helemaal niet – buiging voor deze dame – stoer !

 9. Peanut

  Was een goede actie. Ik ben nota bene voor aanpassing van Piet. Maar die actiegroep bestaat uit bloedirritante individuen die de samenleving op scherp zetten. Ze dragen niets bij aan een geleidelijke overgang van een belangrijke Nederlandse traditie. Ze veroordelen de huidige generatie voor slavernij en kolonisme, noemen blanken ‘witte mensen’ die zich superieur voelen. Ze zijn ziek in hun hoofd en maken dingen in mij los die ik niet wil voelen. En dan bedoel ik niets wat met kleur of afkomst te maken heeft.

 10. Dkk LL

  Soms moet het dan maar zo

  25 augustus 1970: De “Damslapers” (de Hippies) worden door mariniers (de “Jannen”) met knuppels en koppelriemen van de Dam ‘geveegd’.

  Niemand wist er van af (zogenaamd) en officieel mag dit niet zoals Jeroen Pauw dat ook verkondicht gisterenavond.

  Maar de Dam was schoon en de hippies kwamen niet meer terug probleem opgelost.

 11. Andreas

  Dokkum is een Fries stadje met Friese tradities. Het probleem ligt juist altijd in Holland. Daarbuiten, de rest van Nederland, zijn we wat gematigder in het roeptoeteren van een mening. Fryslân Boppe!

 12. kees de Vries

  Jenny is een topper!

 13. Henny Huisman

  Je moeder zou maar een hartaanval krijgen, met spoed naar het ziekenhuis moeten en dan vastzitten op de weg waardoor ze komt te overlijden, omdat Tokkies zo nodig moeten intimideren en nog altijd geloven dat Sinterklaas bestaat. Het is de waanzin ten top.

 14. Ad

  Stuk van de Volkskrant waar zij het over had, ook gelezen. Als je zulke stukken schrijft, moet je het ook niet gek vinden dat de polarisatie alsmaar toeneemt.

 15. JasperV

  Hulde voor deze mevrouw!

 16. Astrid Essed

  INTIMIDATIE KOMT VAN PRO ZWARTE PIET WEG BLOKKEERDERS!
  Deze mevrouw, Jenny Douwes, is helemaal geen held, maar een pro
  Pieter in disguise.Sowieso houden pro Pieters [al dan niet bewust racistisch]
  de racistische karikatuur Zwarte Piet in stand, die uit de 19e eeuw, de eeuw van
  fanatiek kolonialisme en slavernij, stamt. Kinderfeest? Hiou toch op! Het is pas
  een kinderfeest als het voor ALLE kinderen leuk is, niet als zwarte kinderen met
  Zwarte Piet worden gepest en gediscrimineerd! Jenny Douwes heeft bovendien
  met die wegblokkade voor een levensgevaarlijke verkeerssituatie gezorgd en de
  vrijheid van meningsuiting van anti Zwarte Piet demonstranten belemmerd.
  En de burgemeester/politie ook! In plaats van de wegblokkeerders te arresteren
  werd een netjes aangemelde anti Zwarte Piet demonstratie verboden. Omgekeerde
  wereld en laat zien, dat dit een een-twee-drietje was tussen burgemeester/politie
  en de blokkeerders/WORDT WAKKER IN DE 21 STE EEUW/WEG MET ZWARTE PIET/
  Astrid Essed

 17. Gallus

  DEMONSTRATIE TOESTAAN= KINDERFEEST STOPPEN!
  Zo simpel is het.
  Welke ouders willen hun kinderen nu tussen verontwaardigde, veroordelende en wellicht luidruchtige volwassenen laten “feesten”? Volwassenen met ongetwijfeld ook een vijandige uitstraling naar die kinderen en die wellicht hun allochtone uiterlijk als argument willen inzetten?
  Men had beter het feest (eveneens demonstratief) kunnen afzeggen; dat verduidelijkt waar de beslissing om die demonstratie toe te staan gewoon op neerkomt!
  Beter afzeggen dan bangelijke roetpieten e.d. die eigenlijk de allochtonen beledigen; alsof gewoon zwart niet goed zou zijn!

 18. Rick

  Wel grappig dat dit dan strafbaar is, omdat iedereen recht heeft om te protesteren, maar dat vreedzame protestengroepen tijdens Koningsdag worden opgeladen door de politie. Meten met twee maten?
  Los dit nou eens op met roze pieten, zodat de kinderen gewoon gezellig hun feestje kunnen vieren

 19. Sean

  Even een zijspoortje. Vertelde Daan Schuurmans in het Sinterklaasjournaal gisteren nou even dat de ouders cadeautjes in de schoen stoppen?!

 20. Bart

  @Gerdien Dit was allemaal niet nodig geweest als die vergunning in eerste instantie niet was gegeven. Al hoewel dan had de anti Zwarte Piet club als nog richting Dokkum gegaan. Demonstreren doe je niet op een plek met 1000den kinderen!

 21. donia

  Astrid Essed, jij bent nu precies de prototype van iemand waar elk weldenkend mens die voor de over grote deel uit de provincie komen (Amsterdammers noemen de provincie hun achterland)nu compleet klaar mee zijn.
  Dat eeuwige gedram onverdraagzaamheid en niet tot rede vatbaar.
  Mijn advies ‘;ga een keer de provincie in en drink ergens een wijntje met een provinciaal,er gaat een wereld voor je open

 22. GW

  Heb ‘t gezien. Ik ken haar achtergrond verder niet, maar puur en alleen gebaseerd op wat ze gisteren vertelde, had ze in eerste instantie een goed verhaal. Echter, ze viel op een gegeven moment een beetje in herhaling. Was jammer.

  Pauw stapte wel heel erg makkelijk over het feit heen dat ze in de Volkskrant voor rechts-extremist werd uitgemaakt. Maar goed, als ik in mijn programma (en samen met DWDD en Joop) een leidende rol zou hebben gehad in de polarisatie van het debat, zou ik er misschien ook heel snel over heen stappen. Met 10 kilo boter op mijn hoofd. Het Volkskrant-artikel is een zoveelste frame-actie van een politieke tegenstander in een gepolariseerd debat.

  Ik vind dat de anti-piet-activisten WEL hadden mogen demonstreren, maar inderdaad niet tussen de kinderen. Of mogen pro-piet-activisten bijvoorbeeld voortaan ook demonstreren bij het afstuderen van kinderen van anti-piet-ouders? There’s a time and place for everything. Kinderen zijn wat mij betreft heilig. Wat voor een politieke kleur hun ouders ook hebben.

 23. zo maar

  DKK LL. Na de mariniers actie waren de hippies de volgende dag terug en tot op de dag van vandaag zitten er mensen op en bij het monument, al dan niet met een joint. Niemand die er last van heeft. Actie maakte dus helemaal niets uit. Geldt ook voor de actie van afgelopen zaterdag. Let maar op over 5 jaar.

 24. LD

  Astrid Essed : Jij zit, gezien je website, in een loopgravenoorlog vanuit je tunnelvisie en je bepleit een beeldenstorm zonder historisch besef. Met zulke extreme en onwrikbare standpunten wek je dus veel wrevel op en bereik je uiteindelijk niks.

 25. Gerdien

  @Bart: als dit, als dat, als zus of zo doet er niet toe. Dan kan je net zo goed zeggen: als we sinterklaas afschaffen zijn we ook van dit jaarlijks gezeik af. Punt is: er was een vergunning afgegeven en dus mochten die demonstranten op de hun aangewezen plek staan. Waar ze waarschijnlijk veel minder aandacht hadden gekregen dan nu het geval is, overigens.

 26. Robin Martens Lover

  @Astrid Essed

  Geschiedvervalser!

 27. Shadow1100

  Op 5 juni 754 werd Bonifatius op weg naar een doopfeest in Dokkum overvallen. Hij probeerde zich nog te verdedigen door met een boek de zwaardslagen op te vangen, maar dat mocht niet baten.
  Die kinderfeest verpestende werkeloze beroepsactievoerders mogen blij zijn dat ze Dokkum niet gehaald hebben…..

 28. Henny Huisman

  Ik ben zelf niet zo betrokken bij de discussie over Zwarte Piet maar ik erger me wel een beetje aan mensen die dit ‘wel grappig’ vonden. Al blokkeer je de snelweg om baby ijsbeertjes te redden, het is gevaarlijk, asociaal gedrag en mag niet onbestraft blijven.

 29. Sjakie

  Wel eens goed dat dit soort acties gedaan worden.

  De diversiteit in kleuren van de pieten is er nu……dus ophouden met zeiken.

  Laat het gewoon een kinderfeest blijven zonder al dit geroeptoeter !

 30. Joop

  De anti-zp’ers hadden geen toestemming om de Erasmusbrug te bezetten, maar daar hoor je niemand over.

 31. Joop

  @Astrid Essed

  De 19e eeuw is de “eeuw van fanatiek kolonialisme en slavernij”??? Het is de eeuw waarin de eerste koloniën hun onafhankelijkheid verkregen en slavernij werd afgeschaft. De meneer die Zwarte Piet in z’n huidige vorm heeft bedacht was een voorstander van de afschaffing van slavernij. Misschien eerst weten waar je het over hebt

 32. René

  Die anti-piet beweging krijgt genoeg aandacht op radio en tv.

  Van mij mag die overigens ook wel veranderen hoor, maar voer die discussie ergens anders en waarom dan nog lopen “etteren” tussen feestvierende kinderen?

  Blijft toch een soort van chantage. Geef zo’n vergunning gewoon niet af.

  Ben benieuwd wat er zou gebeuren wanneer mensen die moeite hebben met teveel bloot op straat gaan demonstreren bij het zomercarnaval, of mensen die problemen met homo seksualiteit gaan protesteren lang de route van de Gay Pride. De reacties van linkse media zullen wel iets anders zijn dan denk ik zo.

 33. Rick

  @Joop

  Ik denk dat we het er allemaal wel over eens kunnen zijn dat de bedoeling van Sinterklaas niet racistisch is. Het is een feest dat men viert. In de hele geschiedenis van het feest Sinterklaas kwamen/komen echter wel stereotypen naar voren die terugdenken aan de slavernij of de tijd na de afschaffing van de slavernij. Inmiddels is er veel aangepast om deze stereotypen weg te nemen, maar zijn het steeds kleine stapjes geweest en blijft de discussie door etteren. Ik snap niet zo goed wat de voorstanders van Zwarte Piet erop tegen kunnen hebben als de Piet een andere kleur krijgt (roze lijkt me een mooie vredelievende kleur)? De kinderen doe je hier echt geen kwaad mee en volgens mij kan het feest dan gewoon in zijn volledigheid gevierd worden.

 34. Peter Poot

  @ Astrid Essed – Hebben de kinderen een leuke middag gehad afgelopen zaterdag in Dokkum bij de intocht van Sinterklaas ? Alles wat jij erom hangt met je betoog is eigen beleving..

 35. JesseJames

  We hebben het in Nederland zover laten komen dat de anti Piet demonstranten gewoon tussen de kinderen worden gezet, met een grote politiemacht en ME eromheen. Hoe ziek in je hoofd ben je als je dit protest tussen de kinderen en het kinderfeest gaat zetten ??!!

  Voer de discussie als volwassenen, maar laat de kinderen en het kinderfeest met rust. We hebben het gezien met het hele Erdogan-circus dit jaar. Er kan van alles worden verboden onder het mom van ‘verstoring van de openbare orde’. Ook dit zwarte pieten-protest had om die reden gewoon vooraf al verboden kunnen worden.

  Maak je punt, maar niet tussen de kinderen. Daar ging het deze vrouw om en ze heeft groot gelijk.

 36. De intellectueel

  Knap gedaan! Weet je wat nu echt het punt is beste mensen? Dat slechts een vrouw uit de provincie nota bene Friesland zomaar een tikje uitdeelt en de hele beweging ligt op zijn reet. Links Nederland in een keer op zijn nummer gezet. Wat mij betreft krijgt ze een eretitel als doctor in de Politicologie.

 37. Otto Groeneveld

  Val dood met je Volkskrantje. Stinkkrant die duizenden aanrandingen in de doofpot probeerde te stoppen. Wat een walgekijke bagger zeg die VK.

 38. anoniem

  Tja, op dit moment ben ik wat te aangeschoten om de Pietdiscussie aan te gaan.. Zullen we het eens over iets anders hebben? :-D

 39. V.N.K.

  Pauw: Jenny Douwes voorkwam anti Zwarte Pieten demonstratie in Dokkum.
  Pak link onder.
  https://youtu.be/81sZkuDzpGs

 40. Bart

  @Gerdien Kijk even op de facebook pagina’s van Jerry Afriyie en Howard Komproe. Niet alleen kijken naar wat zie posten maar met name wat hun vriendjes er onder zetten. Oh wat willen deze mensen graag verbinden en een wereld zonder rasicme.

 41. Bart

  racisme bedoel ik

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.