Jenny d’Arc bij Pauw: ‘Volkskrant noemt mij extremist’

Jenny Douwes, die wordt gezien als de heldin van Friesland en op de Telegraaf-voorpagina is gekroond tot Jenny d’Arc, vindt het schandalig hoe sommige media over haar schrijven. Dat vertelde ze maandagavond in Pauw. Douwes zorgde er dit weekend voor dat de Sinterklaas-intocht in Dokkum zonder anti-pietbetogers plaatsvond door ervoor te zorgen dat bussen met demonstranten uit de Randstad werden tegengehouden. “Ik krijg honderden reacties van mensen“, zegt ze.

Die mensen laten aan Douwes haar te prijzen omdat ze haar mening heeft uitgesproken. “Er is nooit iemand die durfde te zeggen: ‘Stop met die anti-zwartepietdemonstratie daar tussen die kinderen!’ Omdat je het gevaar loopt wat mij nu overkomt. Dat ik hier aan tafel zit. Ik wil hier niet aan tafel zitten. Maar ja, blijkbaar ben ik degene geweest die dat toch heeft moeten zeggen.”

Douwes wil niet aan de talkshowtafel zitten, omdat ze daarmee allerlei anti-pietbetogers over zich heen krijgt. “Wij zijn gewoon nuchtere mensen en normaal gesproken zeggen wij niet zo snel wat we vinden, want we willen niet in dit soort discussies raken en ik ook niet.”

De discussie is volgens haar extreem. “Ik ben niet voor of tegen Zwarte Piet, maar ik ben het gewend dat het op een bepaalde manier gaat. Op het moment dat er argumenten worden gegeven tegen Zwarte Piet dan ben ik in staat om daar naar te luisteren, maar je wordt weggezet op het moment dat je je voor uitspreekt. Je ziet wat mij overkomt nu.”

Nu al ervaart Douwes hoe het is om je uit te spreken tégen een pietdemonstratie. “Ik heb net voor de uitzending een stuk van de Volkskrant gelezen, waarin ik in de hoek van rechts-extremisten wordt geduwd. Dit is dus wel waarom mensen boos zijn en niet durven te zeggen wat ze vinden.”

Jeroen Pauw: “Al die mensen die anderen verketteren tot rechts-extremisten of links-extremisten zodra ze iets doen waar ze het niet mee eens zijn: trek je daar vooral niets van aan. Dan heb je een beter leven.”

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen