Penoza moest eigenlijk Talpa-serie worden

Penoza is al jaren dé dramahit van NPO 3, maar eigenlijk was de serie ooit bedoeld voor Talpa, de vroegere tv-zender van John de Mol. Dat vertellen de makers van de serie in gesprek met VARAgids. Talpa was net begonnen en was ernaar op zoek, vertelt scenarioschrijver Pieter Bart Korthuis. “Ze wilden iets met misdaad, vrouwen, Charlie’s Angels. Ik was destijds met Keyzer & De Boer Advocaten bezig en kwam geregeld in de rechtszaal om echte advocaten te volgen.

Daar kwam hij op het idee. “Ik zat vaak naast de vrouwen van verdachten. Zo kreeg ik het idee over de misdaadvrouw. Niet één specifieke, maar meerdere zoals bij Gooische vrouwen. Johan Nijenhuis zei: dan noemen we het Penoza. Ik heb het gepitcht bij Talpa en ze vonden het geweldig. Een week later kon ik aan de slag om een format te schrijven.

Het moest een soort Gooische Vrouwen of Voetbalvrouwen van de misdaad worden. “We hebben vier afleveringen geschreven. Het verhaal ging over de drie vrouwen Carmen, Hanneke en Sandrina en het ging richting comedy. Het was spannend of Talpa groen licht zou geven. Maar toen werd de hele omroep uit de lucht gehaald. Dan baal je.

Gelukkig had hij goede contacten met Brigitte Baak, eindredacteur drama bij KRO. Zij vertelt: “Ik was in de gang bij Johan of Pieter-Bart en hoorde alleen de naam. Penoza. Dat was de trigger. Ik dacht: wat is dit? Ik was al snel geïnteresseerd, maar moest wachten omdat de bal ergens anders lag. Dat Talpa mislukte, was ons geluk.

Korthuis was blij, omdat hij het bij de publieke omroep ‘minder commercieel’ kon maken. Eigenlijk wilde de KRO Penoza op NPO 1 (toen nog Nederland 1) hebben, maar die zender zat vol. “Het was geen leuke mededeling dat we van het belangrijkste scherm werden gehaald. Je raakt meteen veel kijkers kwijt.

NPO 3 hapte toe en bij die zender kon Penoza iets grimmiger worden. KRO’s Baak: “Misschien hadden we op Nederland 1 anderhalf keer zoveel mensen gekregen. Maar eigenlijk denk ik dat het maximale aantal kijkers voor Penoza 1,4 miljoen is, inclusief uitgesteld kijken.

Een groot verhaal over de totstandkoming van Penoza kunt u lezen in VARAgids, via Blendle.

Foto: KRO-NCRV, Pief Weyman

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen