Mark Rutte ageert tegen sleepwet-betoog Arjen Lubach

Minister-president Mark Rutte ergert zich aan het gebruik van de term ‘sleepwet’ door de media. Dat vertelde hij dinsdagavond aan tafel in RTL Late Night. Vooral Arjen Lubach heeft geageerd tegen de nieuwe Wet op de Inlichten- en Veiligheidsdiensten (Wiv), die toestaat dat de veiligheidsdiensten vanaf 1 januari 2018 grote hoeveelheden internetverkeer mogen aftappen in de strijd tegen terrorisme. De overheid gooit een digitaal net uit, die ook onschuldige vissen kan vangen: een ‘sleepnet’.

Lubach maakte een heel item over de zogenoemde sleepwet, waarmee hij de organisatoren voor het raadgevend referendum tegen deze wet een steuntje in de rug gaf. Zij hebben nu genoeg handtekeningen binnen om het referendum gerealiseerd te krijgen.

Mark Rutte stoorde zich er gisteren op tv enorm aan toen Humberto Tan gisteren het woord ‘sleepwet’ in de mond nam. “Ik verwijt jou niets, maar die term ‘sleepwet’ laat zien hoe het in Nederland gaat: we hebben in Nederland grote angsten in het land voor terroristische aanslagen. We maken met elkaar een politieke wet dat onze veiligheidsdiensten, waar mensen werken die deugen en die niet tegen de samenleving maar tegen de schoften werken, goed hun werk kunnen doen. Dan plakt iemand er een stickertje op en dan is het: het wordt een sleepwet!

Volgens Tan zijn de gegevens van bijvoorbeeld hem en Frits Wester niet meer veilig. Rutte: “Toch even, Humberto: we kunnen natuurlijk in het land elkaar constant wantrouwen aanpraten en zeggen: ‘Die politici deugen niet, ze zijn zakkenvullers en zijn met hun eigen problemen en baantjes bezig!’ Prima als dat het beeld is, maar dan moeten we het ook niet vreemd vinden dat het vertrouwen in de hele politiek wegzakt. Ook jij hebt daar een rol in.”

Rutte vindt het wantrouwen onterecht. “Wij kiezen voor deze banen omdat we het ontzettend leuk vinden om te helpen het land goed te besturen. Dit is iets waar ik echt passie voor heb: ik wil dat er in dit land geen aanslagen plaatsvinden en ben er bezorgd over dat dat een keer gaat gebeuren. Wacht nou even Frits! Ik kan geen garantie geven dat het niet gebeurt. Ik weet dat er duizenden mensen elke dag bezig zijn om dat tegen te gaan. Deze wet is nodig om die mensen de goede instrumenten te geven.

Ik wil dit land beschermen tegen aanslagen, maar geef me dan ook de middelen. Als er dan één iemand is die daar stickertjes op plakt van ‘sleepwet’ en ‘pas op, ze deugen niet die politici’. Weet je wie niet deugen, Frits? Dat zijn die klootzakken die die aanslagen plegen. Zorg er nou voor dat wij in staat zijn om dit land te beschermen.”

Het sleepwet-item van Lubach:

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen