Mark Rutte ageert tegen sleepwet-betoog Arjen Lubach

Geplaatst op wo 11 okt 2017 om 12:26

Minister-president Mark Rutte ergert zich aan het gebruik van de term ‘sleepwet’ door de media. Dat vertelde hij dinsdagavond aan tafel in RTL Late Night. Vooral Arjen Lubach heeft geageerd tegen de nieuwe Wet op de Inlichten- en Veiligheidsdiensten (Wiv), die toestaat dat de veiligheidsdiensten vanaf 1 januari 2018 grote hoeveelheden internetverkeer mogen aftappen in de strijd tegen terrorisme. De overheid gooit een digitaal net uit, die ook onschuldige vissen kan vangen: een ‘sleepnet’.

Lubach maakte een heel item over de zogenoemde sleepwet, waarmee hij de organisatoren voor het raadgevend referendum tegen deze wet een steuntje in de rug gaf. Zij hebben nu genoeg handtekeningen binnen om het referendum gerealiseerd te krijgen.

Mark Rutte stoorde zich er gisteren op tv enorm aan toen Humberto Tan gisteren het woord ‘sleepwet’ in de mond nam. “Ik verwijt jou niets, maar die term ‘sleepwet’ laat zien hoe het in Nederland gaat: we hebben in Nederland grote angsten in het land voor terroristische aanslagen. We maken met elkaar een politieke wet dat onze veiligheidsdiensten, waar mensen werken die deugen en die niet tegen de samenleving maar tegen de schoften werken, goed hun werk kunnen doen. Dan plakt iemand er een stickertje op en dan is het: het wordt een sleepwet!

Volgens Tan zijn de gegevens van bijvoorbeeld hem en Frits Wester niet meer veilig. Rutte: “Toch even, Humberto: we kunnen natuurlijk in het land elkaar constant wantrouwen aanpraten en zeggen: ‘Die politici deugen niet, ze zijn zakkenvullers en zijn met hun eigen problemen en baantjes bezig!’ Prima als dat het beeld is, maar dan moeten we het ook niet vreemd vinden dat het vertrouwen in de hele politiek wegzakt. Ook jij hebt daar een rol in.”

Rutte vindt het wantrouwen onterecht. “Wij kiezen voor deze banen omdat we het ontzettend leuk vinden om te helpen het land goed te besturen. Dit is iets waar ik echt passie voor heb: ik wil dat er in dit land geen aanslagen plaatsvinden en ben er bezorgd over dat dat een keer gaat gebeuren. Wacht nou even Frits! Ik kan geen garantie geven dat het niet gebeurt. Ik weet dat er duizenden mensen elke dag bezig zijn om dat tegen te gaan. Deze wet is nodig om die mensen de goede instrumenten te geven.

Ik wil dit land beschermen tegen aanslagen, maar geef me dan ook de middelen. Als er dan één iemand is die daar stickertjes op plakt van ‘sleepwet’ en ‘pas op, ze deugen niet die politici’. Weet je wie niet deugen, Frits? Dat zijn die klootzakken die die aanslagen plegen. Zorg er nou voor dat wij in staat zijn om dit land te beschermen.”

Het sleepwet-item van Lubach:

Foto: RTL
40 Reacties op “Mark Rutte ageert tegen sleepwet-betoog Arjen Lubach”


 1. Rita Rush

  Ik heb nog nooit gezegd dat politici niet deugen, zakkenvullers zijn enz., maar de term ‘sleepwet’ dekt de lading perfect! Het is echt een onzinnige stoplap die de burger die een denkvermogen heeft van korter dan 3 seconden een gevoel van veiligheid moet geven. En dat is dan ook het enige wat je eraan hebt. De overheid is helemaal niet in staat om die gegevens veilig te beheren. Hoe vaak zet een overheids-minkukel wel niet zijn pc aan de weg, of vergeet hij een aktetas vol gevoelige informatie? En kijk eens hoe die prutsers met onze paspoortgegevens omgaan. Ze vinden het een slim idee om die in de VS en Frankrijk te laten maken. M.a.w. ze reiken gevoelige persoonlijke informatie over ons op een presenteerblaadje aan aan de Amerikaanse overheid en een privaat Frans bedrijf.

  En dat moet onze internetgegevens veilig beheren? Lang niet zo’n goeie mop gehoord.

 2. Rubicon

  En kijk ook vooral naar die laffe angsthazen als de rita rush’s van deze wereld die straks bij aanslag de grootste waffel hebben hoe onveilig het is…….prima wetje, zeker niet perfect maar mooie eerste aanzet tot betere cyberveiligheid

 3. Hendrik Sehasulewanepatty

  De sleepwet moet doorgaan. wij stemmen niet want dan halen ze de opkomst grens lekker niet ,de opkomst moet 305 zijn. Alleen al omdat de linksere splinter partijtjes tegen de sleepwet zijn gaan we NIET stemmen hihihihiihihiiiii

 4. Rita Rush

  Je kunt proberen te projecteren, Rubicon, maar ik ben nog nooit bang geweest voor aanslagen. De kans dat de overheid onzorgvuldig met mijn gegevens omspringt is vele malen groter dan dat mij wat gebeurt bij een aanslag. De kans op het laatste is nihil.
  Bedankt trouwens dat je meteen hebt bewezen wat ik zei: “Het is echt een onzinnige stoplap die de burger die een denkvermogen heeft van korter dan 3 seconden een gevoel van veiligheid moet geven.”

 5. Hendrik Sehasulewanepatty

  Foutje bedank, de opkomst moet 30% zijn ,als ze niet halen gaat de sleepwet toch lekker gewoon door.

 6. Rubicon

  ik, ik, ik, Rita Rush. Alles is ik, alles is zijlijn-zeiken, angst inboezemen en nul maar dan ook nul rol pakken hoe het dan wel kan, suggesties doen of verantwoordelijkheid pakken. Kom eens met constructief idee of inhoudelijk betoog hoe het dan wel moet of kan. In plaats vanachter pc-tje makkelijk en welgebekt gal te spuien naar anderen. To easy man

 7. Cor

  D’r klopt geen mallemoer van die uitleg van Lubach… Veel te kort door de bocht…en iedereen trapt er weer in …lees de tekst van de wet en laat die stomme Arjen lekker lullen…

 8. Gallus

  Rutte gebruikt steeds de truc die ik zou willen noemen: “EIGEN standpunt verdedigen door ANDEREN te verdedigen”.
  Je zou ook kunnen zeggen: via anderen spelen.
  Concreet;
  Hij stelt dat bij de veiligheidsdiensten mensen werken die deugen.
  Hij stelt dat het wantrouwen is om te denken dat alle politici niet deugen, zakkenvullers zijn, voor baantjes gaan.
  Natuurlijk is die verdediging in zijn ALGEMEENHEID evident terecht; wat nobel om daarmee te scoren!
  Maar het gaat om de uitzonderingen! Hoewel dat bij de VVD relatief is wat betreft (al of niet collectief) zakkenvullen en baantjes.
  Persoonlijk zit ik niet met uitbreiding van bevoegdheden maar wel met argumentatiemethoden die veel te opportunistisch en misschien zelfs huichelachtig zijn. Dat laatste als er ook nog heilige verontwaardiging aan wordt toegevoegd (Kok was daar een meester in); niet aan mij besteed; geef gewoon inhoudelijk argument zonder pr of truc!

 9. TV Freak

  Rubic cube is waarschijnlijk zo iemand die ook zijn hele hebben en houden vrolijk op Facebook gooit. Lekker delen, misschien krijg je wel een like, of zelfs wel twee! Ondertussen plakt Zuckerberg zelf al zijn camera’s en microfoons af, want als baas van Facebook weet hij hoe gevaarlijk het is om je data te delen.

 10. Rita Rush

  @Rubicon

  Hoezo “ik, ik, ik”? JIJ bent toch degene die over MIJ begint! “En kijk ook vooral naar die laffe angsthazen als de rita rush’s van deze wereld die straks bij aanslag de grootste waffel hebben hoe onveilig het is” Hoe moet ik dit weerspreken zonder over mezelf te praten, leg me dat eens uit?

  Bovendien, waarom moet ik met ideeën komen over hoe het wel kan? Ik ben niet voor niets geen politica! Maar dat ontneemt mij niet het recht om kritiek te leveren op absurde wetsvoorstellen. Ik mag toch hopen dat je het hier bij nader inzien mee eens bent. Zo niet, dan hoef jij als je bijv. een ondeugdelijke telefoon aanschaft ook niet terug te gaan naar de winkel. Nee, dan moet je je rol pakken, met een constructief idee komen voor een betere telefoon. Misschien zelf telefoons gaan produceren. Je gal spuien over je niet wereknde telefoon is immers “too easy man”!

 11. GW

  Citaat wikipedia:

  Een stropopredenering (stroman/vogelverschrikker) is een type drogreden waarbij men niet het werkelijke standpunt van de tegenstander weerlegt maar een (karikaturale) variant daarvan.

  Men interpreteert het standpunt van de tegenstander zodanig dat dit standpunt gemakkelijk te weerleggen is en suggereert dan dat dat het werkelijke standpunt van de tegenstander is.

 12. Gaetano

  @GW, hoezo hanteert Rutte een stropopredenering?

 13. Koenn

  Als er wel hier een aanslag wordt gepleegd. Kijken ze meteen naar de veiligheidsdiensten. Ze hebben hun werk niet goed gedaan. Maar als ze hun werk ook niet optimaal kunnen uitvoeren……

 14. Kaaskijker

  Mark Rutte, ik heb helemaal geen angst voor aanslagen. En als het gebeurt, dan gebeurt het. Statistisch is die kans er zeker vanwege onze deelname in de coalitie tegen IS, waar ik vóór ben.

  Niemand heeft gezegd dat bij de veiligheidsdiensten mensen werken die niet deugen, de analisten van al die data doen vast goed werk. Het gaat om die bulk aan data die nutteloos gesleept wordt, aan derden gedeeld en ook nog eens jaren bewaard mag worden.
  STEL: je bent niet zo rijk, dus je woont in een wat kleiner huurappartement in een volkswijk waar wel eens wat criminaliteit speelt. Dan wordt jij als brave burger constant gesleept vanwege je buren straten verderop.

  Ik zeg altijd: de meeste coaches zijn zo goed als hun beste spelers. Dat geldt ook voor ministers en hun opsporingsambtenaren. Die databerg dieper ontginnen is niet de methode. Werf meer politiemensen en AIVD’ers.

  Goed dat u er over begint Mark Rutte, sommige politici zijn inderdaad zakkenvullers; waaronder afgetreden VVD-voorzitter Henry Keizer met zijn crematorium-zwendel. En Wim Duisenberg Jr. (VVD) ging inderdaad voor zijn eigen baantje.

 15. TFM

  Dit is hetzelfde als wanneer je de politie iedereen die de Albert Heijn in wil aan laat houden in de hoop winkeldieven te pakken. Je ogen sluiten voor het feit dat de politie veel te weinig personeel heeft om dit naar behoren uit te voeren en daarom iedereen uiteindelijk maar weer vrijlaten terwijl het leeuwendeel nog geen seconde echt gecontroleerd is. En intussen dom opkijken dat je niet hebt gemerkt dat de Vomar, de Plus en de Jumbo werden leeggeroofd.

 16. Otto Groeneveld

  Een smerig achterbaks gestoord kut leugenaartje is Pinokkio. Die man liegt al vanaf zijn geboorte.Bewijs genoeg zou ik zeggen.

 17. Cor

  70 procent van de inlichtingen voor inlichtingendiensten komt van open bronnen…. Ook maar dichtgooien allemaal? Dat gezeur over die zogenaamde sleepwet is grachtengordelgelul van mensen die achter elke boom een complot zien…

 18. Rogier

  Ik heb in het fragment Rutte nergens Lubach horen beschuldigen. De term sleepwet is niet door Lubach bedacht, maar door mensen van Bits of Freedom oid.

  En Kaaskijker, de AIVD richt zich niet op criminaliteit, dus daar hoef je niet bang voor te zijn. En dan nog, lees de wet en de toelichting eens goed. Dan zie je dat de term sleepnet nergens op gebaseerd is. Iedereen praat elkaar na zonder zich goed te verdiepen.

 19. F’iscadel

  Zo’n wet is helaas nodig. Ons land is niet meer veilig! En ook al ben ik geen Rutte-supporter, hier ben ik het wel mee eens! En ik heb sowieso niks te verbergen!

 20. Gallus

  Gaetano en GW

  GW : heel erg goed dat men steeds meer let op drogredeneringen!
  De logicus Wittgenstein pleitte er reeds lang geleden voor om bij politieke debatten altijd een logicus te installeren die ingrijpt bij drogredeneringen en die zijn er heel wat soorten en weerspiegelen eigenlijk gebrek aan integriteit; super belangrijk!!

  Geatano
  In mijn vorige post staan twee voorbeelden waarin ook een stropopredenering zit!
  Dus ALLE mensen van veiligheid, en ALLE politici…….allebei aanzet tot stropopredenering.

 21. Andries

  @F’iscadel: oké, misschien is het dan leuk om nu je persoonlijke info (adres, telefoonnummer, etc), je WhatsApp gesprekken en emails van de afgelopen 2 jaar, en je medische geschiedenis hier te delen. Of heb je toch wel iets te verbergen?

 22. Joke

  Mark Rutte heeft een beurt nodig, deze man ziet er zo saai en ongebruikt uit. Hij is volgens mij ook aseksueel. Geen ervaring, geen kinderen, geen idee wat het echte leven is, het is te zot voor woorden dat deze man onze belangen vertegenwoordigt.

 23. GW

  @Gaetano:

  Hij maakt een karikatuur van de argumenten van de tegenstanders. Onder andere door dit te zeggen: “we kunnen natuurlijk in het land elkaar constant wantrouwen aanpraten en zeggen: ‘Die politici deugen niet, ze zijn zakkenvullers en zijn met hun eigen problemen en baantjes bezig!”

  Ik heb helemaal niemand van de initiatiefnemers van het antisleepwetrefenderum politici horen afschilderen als zakkenvullers of mensen die per definitie niet deugen. Sterker nog, er wordt helemaal niet op de man gespeeld. Hij ageert dus tegen argumenten die niet gebruikt werden en perverteert ze door ze in het belachelijke te trekken aka een drogreden. Het is dus een bewuste poging om niet alleen de initiatiefnemers af te schilderen als irrationele gekkies maar ook een handige manier om een debat over de echte argumenten te omzeilen.

 24. Otto Groeneveld

  Rogier de AIVD richt zich niet op criminaliteit, wat heb jij gesnoven???

 25. Arie

  Dus alle mensen die voorstander zijn laten ook hun voordeur open, toch niets te verbergen. Hoe dom ben je dan.

 26. rts

  Kijk hoe de overheid met klokkenluiders omgaat en Plasterk met e-mails aan de NSA. Met Hennis tot voor kort op Defensie en meer van dat soort minkukkels voorheen moet je de sleepwet niet willen. Rutte die zo vaak liegt, laat ik per definitie niet in mijn gegevens kijken. Hoeveel VVD-ministers zijn er trouwens niet vanwege een integriteitskwestie opgestapt. Keizer was het morele kompas van de VVD.

 27. Robin Caron

  We schieten met een kanon op een mug, in onze eigen voet. Domme reflex: uit angst voor terrorisme onze vrijheid en privacy opgeven door Sleepwet. Kijk om je te informeren het debat met @ancilla @electrospaces @PaulHAMabels en Nine de Vries @amnestynl over privacy en democratie, woensdag 11 okt 20u @DeBalie, livestream op de site: live punt debalie punt nl

 28. Sjaak

  Hou er ook rekening dat de informatie die verzameld wordt rechtsstreeks richting datacnetrs gaan met toegang voor multinationals en grotere werkgevers. Ja het is de exoeling om de bevolking totaal te controleren en nee het heeft niets te maken met terrorisme. Waarom niet? VVD zijn eigen woorden. Het is volgens de VVD superveilig en volgens Ivo, oud minister waren hier geen boze mannen zat allemaal bij ons tussen de oren. En Nederlandse politie en opsporingsdiensten hebben al een ongelovelijke hoeveelheid bevoegdheid. Een democratie onwaardig, praat eens met advocaten over de macht van deze diensten omschreven in wetboek van strafvordering. Leuk voor de NOS om daar eens een programma over te maken. Waxinelichtjegooier 2 jaar opsluiten zonder tussenkomst rechter. Waar zegt u, in een dictatuur, nee hier in Nederland. Dus Pinokkio stop die wet ergens waar je ervan kan genieten. Laat het volk met rust want het volk is woest op jou en je bende.

 29. Bbbhhhh

  Ik hoorde weer heel gedraai en gelieg en ingestudeerde one liners

  Tijdens campagnes kan alles
  Tijdens formatie alles weggeven onder de mom van ja zo werkt dat
  Liegen word nog steeds beloond

  Lekker verzekerd zijn van €10.000 salaris per maand voor meerdere jaren om meer leugens te verspreiden en om een beetje netflixen in de tweede kamer om tijd te doden

  En verantwoordelijkheid ?
  Vorige week nog 2 mensen dood door schuld en die opgeblazen visbek hoeft alleen maar af te treden en krijgt zeer binnekort weer een ander leuk baantje ipv strafrechtelijk vervolgd te worden

  Prachtig deze poppenkast

 30. anoniem

  Tja, hoe kan het dan dat er toch vaak aanslagen worden gepleegd door mensen die al in beeld zijn bij de diensten. Als wij nu als burgers eens een sleepnet om onze leiders aanbrengen? :-)

 31. Rubicon

  @ Rita Rush. Sorry voor late reactie. was efef aan het werk (in de cybersecurity). Je hoeft helemaal niets te weerspreken. Zeker niet als het klopt. Waar het mij omgaat is dat het zo makkelijk is te roeptoeteren van dingen die fout zijn terwijl je er zelf geen ene sikkepit verstand van hebt. Als je telefoon kapot is ga je naar iemand die er verstand van heeft. Denk je dat die wet niet deugt verdiep je er dan een beetje in (zoals Ik) en kom dan met steekhoudende voorstellen of onderbouwde suggesties. Wetje is inhoudelijk helemaal niet zo slecht. Kan zeker beter maar prima start en broodnodig. Wil je beetje tegenwicht bieden aan wat er allemaal aan hacken vanuit oosten, voorbereiden van aanslagen via net etc. moeten we aan de bak. Bedoel het niet persoonlijk en als ik me teveel heb laten gaan excuus daarvoor maar punt blijft staan dat beetje meer inzicht en verdieping dit onderwerp recht doet

 32. anoniem

  @Rubicon: Cybersecurity? Zo deskundig lijkt u mij ook niet..

 33. Cor

  Wat een oliedomme argumenten van mensen die tegen de, wat in de volksmond heet sleepwet….

 34. Graaf Volkert

  Aldus een oliedomme Cor die geen correcte zin kan typen.

 35. kampie

  Graaf Vollek-ut, ben je hier nou nog steeds? Kan-kerk neus.

 36. Cor

  Nogmaals, oliedomme argumenten … Precies diezelfde mensen gaan na een aanslag weer roepen dat de overheid geen mallemoer doet….en nogmaals 70 procent van de inlichtingen van groepen komt uit open bronnen. Het is netbals gereedschap uit een kist; een hamer en en schroevendraaier gebruik je vaak en een moker heel weinig… Toch handig on te hebben! Als je de overheid niet meer wil of kan vertrouwen dan heb je echt een knikker in je kop!

 37. Graaf Volkert

  De overheid is niet te vertrouwen met persoonlijke informatie. Misschien moet je eerst eens uitzoeken hoe vaak onze informatie op straat is komen te liggen de laatste tijd voor je onozele dingen beweert, Cor. En maar beweren dat de tegenstanders van deze wet roepen dat de overheid niks doet. Als je de berichten leest zie je dat juist deze mensen helemaal niet zo bang zijn voor een aanslag als jij.

  Rita Rush 13:10: “ik ben nog nooit bang geweest voor aanslagen.”

  Kaaskijker 14:55: “ik heb helemaal geen angst voor aanslagen.”

  Het zijn juist de angsthazen die achter deze nonsens staan.

  F’iscadel 15:31: “Zo’n wet is helaas nodig. Ons land is niet meer veilig!”

  Die laatste zin ook. O, o, wat is het hier onveilig. En nee, ik ben heus niet zo dom om te ontkennen dat er iets kan gebeuren, maar dat maakt ons land nog niet onveilig, bij lange na niet!

 38. Roberto Jacketti

  Zo’n wet lijkt heel goed, totdat het land een gevaarlijke gek aan het roer zet.
  https://www.nu.nl/internet/4942772/ministerie-vs-wil-weten-anti-trump-pagina-facebook-like-gaven.html

 39. Twan

  @cor @Hendrik Sehasulewanepatty

  Jongens is goed, dan slopen we het briefgeheim er toch ook meteen uit?
  laten we het AIVD en de politie het recht dus geven om door al je post te kijken, staat er ook nog even lekker iemand over de schouder mee te kijken.
  Zouden jullie dat oke vinden?

  “Prima ik heb niks te verbregen”

  …Ook als dit ook bij journalisten, rechters, advocaten en uw huisarts mag?

  “..eh…eh…”

 40. critikast

  Volgend jaar worden caravans verboden op de Nederlandse snelwegen. Opnieuw een uitgelekte versie van de sleepwet !

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.