Francisco van Jole wil dat NPO Wilders-film niet uitzendt

Francisco van Jole wil dat NPO en NTR afzien van het uitzenden van de Wilders-documentaire van de Amerikaanse regisseur Stephen Morse. Dat zegt de baas van de linkse VARA-site Joop.nl. De Wilders-film staat volgende week woensdag op het menu bij NPO 2, maar Van Jole vindt dat belachelijk. “De NTR is van een Nederlandse publieke omroep. Die is er onder andere om de Nederlandse televisiejournalistiek te bevorderen. Dat is waarom de NPO er is“, begint hij.

Wilders walgt echter van de NPO. “Dan heb je een politicus die zegt dat hij met Nederlandse televisiejournalisten nooit samen wil werken. De journalistiek is er om de democratie te controleren, maar hij onttrekt zich daaraan. Hij wil zich niet laten controleren door Nederlandse journalisten. Dan is er een Amerikaanse journalist en daar gaat hij wel mee in zee.”

Door Morse wilde Wilders zich wél laten volgen. “Moet je daar in mee gaan als je de journalistiek in Nederland serieus neemt, belangrijk vindt en daarvoor bent opgericht? Moet je dan zeggen: ‘Oké, meneer Wilders, u wil niet met ons iets beginnen, wij mogen u niet ondervragen, wij mogen niet met u praten, maar nu gaat u met een Amerikaan praten en dat gaan wij dan wel voor u uitzenden.’ Ik vind het heel raar dat daar geen discussie over is.”

De PVV-leider steunt de Nederlandse atv-sector niet, vindt hij. “Wilders heeft het altijd over het weggooien van belastinggeld. Dit is ook een vorm, want je besteedt iets aan het buitenland uit wat je in Nederland had kunnen maken. Als je van Nederland houdt, zoals Wilders zegt dat hij doet, dan kies je toch voor Nederlandse producten? Dan ga je dat toch niet uitbesteden aan de Verenigde Staten, aan buitenlanders die daar geld aan verdienen?

Waarom hou je dat geld niet in Nederland, zodat er in Nederland belasting over betaald wordt en dat geld naar de ouderen kan die dan niet in hun poepluiers hoeven te liggen.

Foto: BNNVARA

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen