Dione de Graaff: ‘Iemand raakte mijn borst aan’

Ook Dione de Graaff heeft te maken gehad met seksueel overschrijdend gedrag in haar werkveld. Dat vertelt de NOS-ster aan NU.nl. De hashtag ‘metoo’ is de afgelopen weken trending; de verhalen stapelen zich op. “Ik heb zelf ook weleens iets meegemaakt“, zegt De Graaff. “Niet hier op de werkvloer, maar in het veld. Iemand die je borst even aanraakt. Die dingen gebeuren. Dan denk je: ‘Sorry, was dit echt nodig?’ Ik weet niet of het er nu beter op is geworden, ik vraag het me af.

De Graaff heeft daar nooit met collega’s over gesproken. “Nee, maar ik heb ook nooit gedacht dat ik het in mijn eentje moest oplossen. Toentertijd, en iedereen ervaart dat op zijn eigen manier, vond ik het gewoon een onwijs sneue gast. Ik voelde me daarna ook niet per se kwetsbaar, wel heel boos.

Het is goed dat er nu over gesproken wordt, vindt ze. “Ook met mannelijke vrienden. Want je moet dit natuurlijk vooral met mannen bespreken. Ik praat weleens met vriendinnen die dingen hebben meegemaakt. Die gebeurtenissen zijn zo over de top, dat we er eigenlijk alleen maar om kunnen lachen. ‘Zal ik er iets van zeggen? Nee, laat zitten joh, haha.’ Terwijl het alles behalve grappig is!

Als we het maar wegzetten als een grap, hoeven we er niet over na te denken en er niets aan te doen. Dat gevoel moeten we doorbreken! Ik realiseer me voor het eerst dat dit weglachen een reflex is. Het is goed als je dit beseft, zodat je een volgend incident wel gaat bespreken. In plaats van het weg te lachen.

Het hele interview met Dione de Graaff, waarin ze ook vertelt dat ze het jammer vond voor Wilfred Genee dat hij zo slecht scoorde met zijn wielertalkshow Tour du Jour, kunt u lezen op NU.nl.

De hashtag ‘metoo’ werd trending vanwege de vele verhalen over seksueel ongewenst gedrag door de Amerikaanse producent Harvey Weinstein. In Nederland zijn nu de verkrachting van Jelle Brandt Corstius en de castingdirector die door Nieuwe Revu ‘de Nederlandse Harvey Weinstein’ wordt genoemd in het nieuws.

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen