Volkskrant vindt Steenrijk Straatarm hartstikke leuk

Geplaatst op do 21 sep 2017 om 14:30

De SBS 6-hit Steenrijk Straatarm is zelfs bij de Volkskrant geliefd. Tv-recensent Haro Kraak vindt de realityshow ‘hartstikke leuk’. Dat schrijft hij in zijn tv-column. Steenrijk Straatarm heeft medialand verrast, omdat het programma sterker is dan The Story Of My Life van tv-koningin Linda de Mol. En Kraak begrijpt wel waarom het format zo in trek is. “Door de titel was ik aanvankelijk bang dat het een soort arme-mensensafari zou zijn, met een hoog uitlachgehalte. Maar dat is niet het geval.”

Het programma lijkt met de beste bedoelingen gemaakt, aldus Kraak. “In de montage wordt niemand dommer gemaakt dan-ie is.

Er zijn best een hoop uitspraken waar de kijker om kan lachen, aldus Kraak, maar SBS 6 heeft duidelijk niet ‘de grootst mogelijke idioten, aso’s of zielepoten’ gecast en dat prijst hij.

Over het feit dat ze nog nooit op vakantie is geweest, zei de ‘straatarme’ moeder Welsing bijvoorbeeld met een glimlach: “Ik zou niet eens weten waar ik heen zou moeten gaan.”

Zo kreeg alles een positieve relativering – een verademing vergeleken met veel van het gezeik in realityshows“, aldus Kraak.

Wel heeft Kraak nog één minpuntje. Hij vindt dat de ‘steenrijke’ gezinnen in hun ‘straatarme’ week niet genoeg lijden. “Nu lijkt het alsof een week leven van 85 euro geen enkele moeite is voor een Goois gezin van vier.

Dat maakt enigszins wantrouwig hoe streng de deelnemers aan het format gehouden zijn. Steenrijk, Straatarm is, hoe dan ook, een instant shot nederigheid.

De Volkskrant-column Nederigheid van Haro Kraak kunt u lezen via Blendle.

Foto: SBS
11 Reacties op “Volkskrant vindt Steenrijk Straatarm hartstikke leuk”


 1. Danny

  Het is ook een super leuk programma en ook super leuk dat SBS hier succes mee heeft. Ook het Design droom is een super leuk programma en echt het kijken waard.

 2. X

  Ben geen SBS fan maar dit is idd een leuk programma. Gisteravond voor het eerst gezien, vond het de moeite waard.

 3. Nick

  Ik verbaas me over veel zaken, zeker over het feit dat thuiszittende straatarme mensen geen tijd hebben hun huis schoon te houden en allemaal dieren hebben.

  Daarentegen had ik tot gisteren steeds meer respect voor de werkende rijken dan voor de straatarmen. De dame van gisteren staat geweldig in het leven en ik vond het mooi te zien dat de rijke een paar schoenen voor haar kochten.

  Anderzijds: hoe heeft het zover kunnen komen in dit land?

 4. Frans Groot

  Het zwakke van SOML is dat kandidaten hun uiterlijk zelf mogen bepalen.

 5. Van Egmond

  First comment!

 6. peter

  Dit programma valt mij 100% mee. Is zelfs leuk. Dit had ik niet verwacht van SBS. Eerst dacht ik dat het weer een hoog tokkie gehalte zou krijgen, maar integendeel. Zelfs SBS kan een programma maken waar mensen niet belachelijk worden gemaakt. Top. Kortom een mooi programma waar serieuze mensen in zitten.

 7. Gallus

  WIE (niet)uitlachen? Laat de Mol?
  De rijken of de armen?

 8. Henk

  Heel mooi gemaakt programma, mensen zijn oprecht en dat wordt niet belachelijk gemaakt door een lollige voice over, maar heel respectvol in beeld gebracht. Niet wat we van SBS gewend zijn, veelbelovend.

 9. anonymous

  Nick; de armeren doen er ook weinig aan om hun financiele positie
  te verbeteren.
  Lijkt wel of ze niet wíllen werken.

 10. Jahbah

  Het enige programma op SBS 6 dat ik kijk!! Eens met bovenstaande reacties…

 11. X

  Hopelijk het begin van een nieuwe manier van televisie maken, zonder BN’ers maar met oprechte eerlijke mensen zoals ze écht zijn…

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.