NPO 1 wilde stekker uit Memories trekken

NPO 1 wilde eigenlijk stoppen met het romantische programma Memories. Dat is de reden dat het programma nu zo op de schop gaat, heeft Anita Witzier gezegd op Radio 10. Memories verandert ingrijpend: de uitzendduur wordt met de helft verkort en Witzier wordt vervangen door Katja Schuurman. “Het wordt met de helft verkort. Het zijn nog maar twee verhalen per afleveringen en alle overbodige balast en franjes behoren nu tot de verleden tijd“, legt de presentatrice uit.

Het komt allemaal bij NPO 1 vandaan, aldus Witzier. “Het net is tegenwoordig heel belangrijk in het bepalen van de programma’s die op tv komen. De omroepen bieden wat aan en dan gaat het net kijken wat ze willen.”

En Memories lag niet meer zo goed bij het net. “Op een gegeven moment had het net zoiets van: ‘Nou, weet je, met Memories zijn we misschien wel een beetje klaar.’ ‘Nee’, zei KRO-NCRV. ‘Dat willen we niet, want het is een belangrijke titel met een grote vaste schare fans.’ ‘Nou’, zeiden ze. ‘Kom dan maar met een nieuw plan.’”

Dat nieuwe plan hield een Witzier-exit in. “Toen hebben ze aan mij gevraagd: ‘Wat zou je ervan vinden als Katja het zou gaan doen?’ Toen zei ik: ‘Nou, dat lijkt me eigenlijk wel een heel prima idee.’ Als ik had gezegd: ‘Nee, dat wil ik absoluut niet, ik wil het heel graag zelf doen’, dan was het ook goed geweest. Maar ik dacht: na twintig jaar is het misschien wel goed om het los te laten.”

Witzier vindt het lastig, maar ze kan er ook mee leven. “Ik ben vooral heel erg blij dat het programma blijft bestaan voor de mensen die het zo leuk vinden om het programma te kijken.”

Is dit een voorbode op haar tv-exit? “Ik heb bij een voetbalspeler nog nooit gehoord dat journalisten na een transfer zeiden: ‘Dit is toch niet een voorbode van een exit?’

En is RTL of SBS eigenlijk niets voor haar? “Wat zou ik nou daar moeten doen? Nee joh. Het is in het verleden wel gevraagd, natuurlijk wel, maar het is gewoon mijn habitat niet. Ik denk niet dat ik me daar thuis zou voelen. Nou, dan moet je het niet doen.

Ik begrijp die mensen best die roepen dat je uit je comfortzone moet komen, maar als ik uit mijn comfortzone kom, dan verlam ik, zal ik maar zeggen. Dan ben ik niet op mijn best.”

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen