RTL Late Night wordt weer meer entertainmentshow

RTL Late Night wordt komend seizoen weer meer een entertainmentshow, zoals het in de beginfase was. De echte inhoud wordt overgelaten aan Jinek en Pauw. Dat heeft Georgette Schlick, de baas van producent Blue Circle, gezegd op BNR Nieuwsradio. Sinds de jaarwisseling zit RTL Late Night ineens in zwaar weer: ineens koos de kijker liever voor Jinek. En toen moest de onthulling van het slippertje van Humberto Tan nog komen. Schlick denkt dat de talkshow terug moet naar de basis.

Meer dan ooit gaat de focus bij Blue Circle op de late-night-talkshow van RTL 4. “RTL Late Night moet zeker opnieuw aandacht krijgen. Het krijgt overigens al heel veel aandacht. Waarom werkte Late Night heel goed in het begin? Omdat het entertainment was.”

Met entertainment kan RTL Late Night zich onderscheiden, aldus Schlick. “Ik denk dat Jinek en Pauw heel erg goed zijn in het weergeven van de politieke issues en de zwaardere onderwerpen. Dat moeten zij ook doen, dat is NPO en dat hoort daar goed, maar wij zijn RTL Late Night altijd begonnen met de gedachte van: met een glimlach gaan slapen.”

RTL Late Night moet de mix brengen van geïnformeerd worden over de dag én entertainment, zegt ze. “Veel muziek, beeld en een lach. We zijn wat gaan zweven, op zoek naar de kijker. Ik vind dat we daarbij iets van onze identiteit hebben losgelaten. We moeten terug naar de focus van: wat ben je nou eigenlijk? Wij zijn een late-night-entertainment-talkshow. Dat moet je ook durven zijn.”

Waar is het mis gegaan? “Als je geen keuzes durft te maken, dan ga je zwabberen. Niets ten nadele van het team en van niemand niet, maar we zijn gewoon gaan zwabberen omdat je altijd op zoek gaat naar kijkers. Dat is ook heel natuurlijk gedrag. Alleen nu moeten we terug naar waar we ontzettend goed in zijn en dat is entertainment-televisie maken.”

Er is ook veel kritiek dat RTL Late Night minder scoort omdat er zo vaak RTL-promotie wordt bedreven. “Ik denk dat dat zeker niet het geval is. Ze zaten er ook omdat het entertainment is en RTL is een grote speler op dat gebied.”

Verder laat Schlick weten dat de oprechtheid terug moet in RTL Late Night. “De oprechtheid moet terug. Wat goed is aan talkshows, is dat het opinie heeft. Ik denk dat iets wat we hebben laten gaan en dat is opinie. Het moet er iets te doen, het moet urgent zijn. Entertainment hoeft niet alleen maar lollig te zijn, je kunt nog steeds heel veel informatie geven. Er moet wel opinie in zitten, want anders kijk je niet.”

De discussie aan tafel moet de ruimte krijgen. Er moeten vragen gesteld worden als: ‘Wat vind jij hier nou eigenlijk van?’ Wat je heel erg merkte in het tafelgesprek, is dat je de gasten langs gaat, terwijl de interactie aan tafel het leuk maakt. Dat moet er weer lekker in.”

Is Tan, die kampt met imagoschade, nog wel de juiste persoon? “Humberto durf ik dat wel toe te vertrouwen.”

RTL Late Night keert aankomende maandag terug voor een nieuw seizoen op RTL 4.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen