NRC denkt dat NPO-kijker weinig mist aan Jesse

NRC Handelsblad denkt niet dat de NPO-kijker erom hoeft te treuren dat Jesse toch niet wordt uitgezonden door NPO 2. De film is inderdaad een lovende en kritiekloze schets. Dat concludeert journalist Philip de Witt Wijnen na het zien van de film. Klaver in z’n boxershort en in bed met z’n vrouw: de film is inderdaad intiem. Maar inhoudelijk relevant? “We zien vooral: een selectie beelden van een triomferende lijsttrekker die zijn partij naar een op handen lijkende monsterzege leidt.”

De film is niet onthullend, vindt hij. “Een uniek inkijkje is het zelden – zoals eerdere documentaires in dit genre als De keuken van Kok en De Wouter tapes dat wel boden.”

De keren dat de documentaire diepgang krijgt zijn volgens hem ‘spaarzaam’. “De kijker blijft uiteindelijk achter met het gevoel te kijken naar een verzameling campagnemateriaal waarvan later is bedacht: laten we er een documentaire van maken.”

Het is leuk voor fans van Klaver of liefhebbers van politiek, maar daar houdt het wel mee op. “Is Jesse de onafhankelijke en ongecensureerde documentaire waar de maker zich op voorstaat? (…) Niet echt.

Het probleem is dat de zwakke momenten van de energieke lijsttrekker in een hectische campagne nauwelijks in beeld komen“, stelt hij. “Over de lastige momenten binnen de partijtop – bijvoorbeeld over de spanningen rond de totstandkoming van de kandidatenlijst – geen enkel beeld of woord.”

De Witt Wijnen besluit zijn oordeel met een sneer: “Het feit dat GroenLinks het ‘jammer’ vindt dat de documentaire niet wordt uitgezonden is begrijpelijk. Maar ook veelzeggend.”

Het NRC-artikel Documentaire ‘Jesse’ heeft zelden diepgang kunt u lezen op de NRC-site.

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen