Joey Boink vindt houding Gerard Timmer ‘heel vreemd’

Joey Boink, maker van de omstreden documentaire Jesse, vindt het ‘heel vreemd’ dat BNNVARA-directeur Gerard Timmer beweert dat hij tot vrijdag niet wist dat de Jesse Klaver-film door hem als GroenLinks-medewerker is gemaakt. Dat vertelde hij gisteren in Jinek. Na een storm van kritiek besloot Timmer zondag om de film níet uit te zenden, omdat Boink tijdens het draaien op de loonlijst van GroenLinks stond. Dat wist BNNVARA echter al vanaf het begin, aldus Boink in Jinek.

Als beeldvoerder van GroenLinks draaide Boink zijn beelden in eerste instantie niet met het idee om er een documentaire van te maken. “Kort na de verkiezingen dacht ik: die 75 uur materiaal die ik heb verzameld, daar zit een interessant verhaal in. Ik vond het wel noodzakelijk dat er een gerenommeerde producent bij zit. Ik ben naar Doxy gestapt en zij zijn naar BNNVARA gestapt.

Voor BNNVARA kwam dat als een verrassing, omdat een verzoek van die omroep om Klaver te volgen voor een documentaire was afgewezen. “Ze waren verrast, want ze wisten niet dat het gemaakt was. Ze wilden weten wat we dan hebben. Ze wisten wel dat het gemaakt was door iemand intern: een embedded film. Ze zeiden: ‘Kom maar op.’ Ik heb een filmplan geschreven met de producent en twee scènes gemonteerd. Daar waren ze heel enthousiast over.

Er is nooit een geheim van gemaakt dat hij van GroenLinks zelf is, aldus Boink. “Het is ook de ondertitel van de film: ‘Jesse, achter de schermen, van binnenuit bij Jesse Klaver en zijn team.’

Toch besloot BNNVARA na de commotie om de film te schrappen, omdat de objectiviteit van de omroep én de NPO in het geding zou komen. “Er was geen ruimte meer voor discussie en dat is opvallend, omdat producent Doxy mede-eigenaar is van de film. Het was al besloten door de omroep.”

Dat Timmer zegt dat hij niet wist dat Jesse door GroenLinks zelf gemaakt is, vindt Boink vreemd. “Ik vind het een heel vreemd verhaal eerlijk gezegd. Ik weet niet hoe de communicatie intern bij BNNVARA is geweest. Ik heb er met de eindredacteur van de afdeling documentaires en met het hoofd van informatieve programma’s om de tafel gezeten meerdere keren. Zij zijn ermee naar de netmanager gegaan.”

De netmanager was ook ‘super enthousiast’, aldus Boink. “Hij wilde de film als seizoensopening hebben en zelfs 75 minuten lang. Ik dacht: 75 minuten is misschien een beetje lang, dus laten we het bij 52 minuten houden. Ik vind het vreemd dat hij er kennelijk niet op de hoogte is dan.”

BNNVARA gaat de film nergens meer uitzenden. Kan de omroep de film niet terugverkopen aan Doxy? “Ik heb begrepen dat de VARA de film niet kwijt wil. Ik weet niet wat de status is. Misschien verandert die wel. Ik wil natuurlijk heel graag dat de film wordt uitgezonden.”

Lees ook: NPO schrapt Jesse, maar: ‘Niet gezwicht voor kritiek’ (zondag)

Foto: KRO-NCRV

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen