NPO schrapt Jesse, maar: ‘Niet gezwicht voor kritiek’

BNNVARA gaat de propagandafilm Jesse tóch niet uitzenden op NPO 2. Op die manier wil de omroep voorkomen dat er twijfel ontstaat over de betrouwbaarheid en integriteit van de omroep én van de NPO. Dat heeft BNNVARA-directeur Gerard Timmer zojuist gezegd in het MAX-programma De Perstribune op NPO Radio 1. Is Timmer gezwicht voor de kritiek? “We zijn niet gezwicht voor de kritiek. Er is wel eens vaker kritiek op onze programma’s. Dat kan ook bijna niet anders“, zegt hij.

Jesse is niet geschrapt vanwege de kritiek, maar vanwege de afweging van Timmer zelf. Hij was niet betrokken bij de totstandkoming van Jesse. “Ik ben voorzitter en algemeen-directeur en bemoei me niet met alle programma’s en zeker niet tot in detail. Ik wist dat we die documentaire gingen maken, maar van de condities en omstandigheden had ik geen kennis. Ik ben dus het objectievere oog. De objectievere oog en gedachten hebben de afgelopen dagen zijn werk gedaan.

Timmer heeft zich ‘de afgelopen dagen nader ingezoomd op de afweging die we toen hebben gemaakt’. “Die afweging heb ik de afgelopen dagen tot mij gekregen. Ik heb die afgezet tegen het feit dat ik vind dat BNN-VARA en de NPO betrouwbare, integere en journalistiek-onafhankelijke partijen moeten zijn. Daar moet je altijd op kunnen vertrouwen, dat het betrouwbare afzenders zijn.”

Er zijn volgens Timmer door zijn collega’s een aantal voorwaarden gesteld aan de uitzending:

  • Er is geen bemoeienis van GroenLinks
  • BNNVARA moet zijn eindredactionele eindverantwoordelijkheid ten volle kunnen nemen
  • De makers maakt aan het begin duidelijk dat hij voor GroenLinks werkte
  • BNNVARA mag bij de montage zijn en heeft inzage in het volledige ruwe materiaal

Wat is dan het probleem? “Dat was ook de stellige overtuiging bij de collega’s die die afspraak maakten. Dat begrijp ik ten volle. Maar op één punt zou je kunnen zeggen dat het wat ingewikkelder wordt, namelijk dat de persoon die het materiaal heeft gedraaid in loondienst was van GroenLinks. Heb je dan in 229 dagen alles gedraaid wat je als een objectieve of onafhankelijke ploeg ook had gedraaid? Dat vind ik een terechte vraag.”

Ik vind dat we op dat punt onbedoelde twijfel veroorzaken. Die twijfel moet je niet willen als het over je eigen betrouwbaarheid en integriteit gaat. Dat geldt voor BNN-VARA, maar ook voor de NPO.”

Krijgt producent Doxy nog wel betaald voor de film? “Ik vond de belangrijkste vraag deze: hoe gaan we om met het wegnemen van de twijfel? Alle vervolgvragen zullen we de komende tijd gaan stellen, maar we zullen vanzelfsprekend netjes omgaan met de mensen waarmee we werken.”

Lees ook: ‘BNNVARA betaalde tot 200.000 euro voor Jesse’ (vandaag)

Foto: BNNVARA, Annemieke van der Togt

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen