SGP-Kees wilde opiniestuk niet in Nederlandse krant

SGP-leider Kees van der Staaij heeft er bewust voor gekozen om zijn opiniestuk ‘In the Netherlands, the doctor will kill you now’ in The Wall Street Journal níet aan te bieden aan een Nederlandse krant. Dat vertelde hij maandagavond in Jinek. Van der Staaij ageert in het stuk tegen uitbreiding van de euthanasiewetgeving. “Hier heb je een heel grote kans dat ze zeggen: ‘Dat is een verhaal dat we al lang kennen, dat is niks bijzonders, dat is het SGP-verhaal en daar zien wij geen nieuws in.’

Hij heeft het artikel dan ook niet eerst in Nederland aangeboden. “Ik merk dat er in Nederland ook weinig weerwoord komt op de eerdere signalen van artsen die zich zorgen maken over de euthanasie van bijvoorbeeld psychiatrische mensen.”

Daarom benaderde Van der Staaij de Amerikaanse krant. “We wilden daar internationaal aandacht voor vragen. Nederland wordt vaak als voorbeeld genoemd. Zoals wij ook andere landen aanspreken over of iets wel goed gaat in Polen of Hongarije of de Verenigde Staten, moet hier ook met elkaar over worden gesproken.”

Eva Jinek gaf aan dat ze hierin gewoon een spelletje van Van der Staaij ziet. “Er ontploft een bom in Nederland, de formerende partijen zijn op vakantie, het programma Jinek is er en Kees van der Staaij zit hier. Hij kan druk uitoefenen op de formatie, via een Amerikaanse krant. Wonderlijk.

Ik vond het een fantastisch plan. Ik dacht: die heeft het voor elkaar. Nog even schrobben in het vakantiehuisje, een bommetje laten ploffen en druk uitoefenen op de ChristenUnie en het CDA.”

Foto: KRO-NCRV, Jinek

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen