‘Martijn van Dam als NPO-bestuurder enorme miskleun’

De benoeming van Martijn van Dam als nieuwe NPO-bestuurder is een enorme miskleun. Dat zegt mediakenner Marianne Zwagerman, die aan de wieg stond van omroepen PowNed en WNL, op Twitter. De PvdA-staatssecretaris van Economische Zaken vormt straks samen met Shula Rijxman en Jaap Kooij de driekoppige raad van bestuur van de NPO. “Wat Een Miskleun! Een digitaal zwaargewicht is wat de NPO nodig heeft. Geen amateur die de politiek beu is“, laat Zwagerman weten.

Van Dam, die zich in 2012 zwetend door een De Wereld Draait Door-interview zwoegde, is volgens Zwagerman volstrekt ongeschikt. “Mijn hemel, daar hebben we toch burgemeesters voor? Baantjes voor uitgerangeerde politici. Ga Weg Uit De Mediawereld. Het is een vak mensen.”

De staatssecretaris wordt bij de NPO verantwoordelijk voor onder meer innovatie. In de vacature meldde de NPO te zoeken naar iemand die oog heeft voor het snel veranderende medialandschap met daarin plaats voor lineair, VOD en online, die de mediasector kent en bestuurservaring heeft in ‘content gedreven creatieve setting’. “Dit was het gevraagde profiel bij de NPO. Match met ervaring van Dam: 0,0. Faal.

Als je dan toch iemand uit Den Haag wil halen, dan kent Zwagerman nog wel een betere optie. “Dan had ik nog liever Ton Elias op die plek gezien. Was er tenminste wat veranderd.

Zwagerman schreef een jaar geleden al een column dat de NPO een digitale visionair nodig heeft. “Een JAAR GELEDEN schreef ik dit al. Na een vol jaar haalt de NPO een uitgerangeerde politicus binnen.

Op twee maanden op de lichtafdeling van Philips na heeft Van Dam nooit in het bedrijfsleven gewerkt. “Dat is sowieso zijn HELE werkervaring. Twee maanden. Twee hele maanden. Beroepspolitici, Make It Stop. Echt.

Niet alleen Zwagerman is kritisch. Sander ’t Sas, verslaggever van EenVandaag, vindt het ook ongelooflijk: “Deze benoeming is in zoveel opzichten zo onbegrijpelijk en onverstandig.

Van Dam heeft helemaal geen verstand van zaken, benadrukt ’t Sas. “Wordt het niet eens tijd voor een programmamaker in de RvB @NPO ? Keuze voor actief politicus is onbegrijpelijk!

Yoeri Albrecht, directeur van De Balie, vindt Van Dam ook een ongeschikte keuze. “Welke ervaring heeft Martijn van Dam met het programmeren of maken van radio en tv? ‘Eindeverantwoordelijk voor de programmeringstaken’, staat in de advertentie. Lijkt me dat enige journalistieke ervaring wel vereist is.

Critici stellen dat Van Dam jarenlang de loopjongen van de NPO was in Den Haag. Albrecht: “Kennelijk wordt dat als voldoende relevante ervaring gezien. Ik ken mensen met meer relevante ervaring. Sommigen zitten zelfs op twitter.

Story-baas Guido den Aantrekker: “PvdA-baantjescarrousel draait doorrr… Compleet geflopte politicus kan zó bij de NPO aan de slag.

En PVV-Kamerlid Martin Bosma: “Voor bestuur NPO telt slechts 1 vereiste: slaaf zijn van de linkse kerk. De rest is camouflage.

Foto: VARA

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen