Psychiater Glenn Helberg is derde Zomergast

Geplaatst op vr 30 jun 2017 om 13:56

Na NRC-gezicht Rosanne Hertzberger en burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam, is op 6 augustus psychiater Glenn Helberg aan de beurt om te gast te zijn in Zomergasten. Dat heeft de VPRO vandaag laten weten. Helberg schuift op 6 augustus aan, in het weekend van de Amsterdamse Gay Pride. “Ik wil in mijn Zomergasten-avond graag met Nederland delen hoe relatief het is wanneer men zegt: ‘ik ben….’ We bestaan op zoveel verschillende manieren.

Hij vervolgt: “Ik wil de fundamenteel relationele kant van de mens tonen. Hoe wij onszelf zien wordt beïnvloed door de manier waarop anderen naar ons kijken.”

Helberg is lid van de Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens en was tijdens de laatste verkiezingen lijstduwer van Artikel 1, de politieke partij van Sylvana Simons.

Bovenal is hij actief als psychiater. Volgens Helberg heeft de psychiatrie alles te maken met wat er in de samenleving gebeurt. “De sociale psychiatrie is de afvalplek van de samenleving. Daar zien we hoe contexten, beleidsveranderingen, politieke besluiten ervoor zorgen dat mensen in de problemen komen.

Helberg schroomt verder niet om taboes binnen de Caribisch-Nederlandse gemeenschap aan te kaarten, zoals homoseksualiteit, ‘afwezig vaderschap’ en criminaliteit. Zo was hij initiatiefnemer van de eerste Antilliaanse boot op de Amsterdamse Gay Pride Canal Parade en initieerde hij de breed gedragen motie in de Tweede Kamer voor een ‘meer dwingende vaderregistratie’.

In 2013 ontving hij de Koninklijke onderscheiding ‘Ridder in de Orde van Oranje Nassau’, voor zijn inzet voor de maatschappelijke positie van Antillianen en Arubanen in Nederland en het Koninkrijk.

Helberg mengt zich op de achtergrond al jaren in het huidige racismedebat in Nederland. Zo was hij de afgelopen jaren telkens aanwezig bij de rondetafelgesprekken tussen voor- en tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet onder leiding van minister Asscher.

Foto: VPRO
9 Reacties op “Psychiater Glenn Helberg is derde Zomergast”


 1. Edwin

  Psychiaters zijn vaak psychopaten.
  Zie bijgaande foto.

 2. Meneer Kaktus

  Spoiler: Virginia zit in de 4e aflevering!

 3. Thijn

  Wie kent hem niet

 4. Roosmarijn

  Discriminatie! Tv is nog steeds een bolwerk van homoseksuele Caribische Nederlanders! Ik pleit voor meer vrouwelijke Zomergasten!

 5. Schommelstoelwaanzin

  Goed dat Zomergasten ook multiculturele mensen uitnodigt. Maar waarom dan de lijstduwer van Artikel 1 en niet mevrouw Simons, de lijsttrekker?

 6. Gupje

  @ Schommelstoelwaanzin
  Omdat de programmamakers van een psychiater wellicht een interessantere bijdrage verwachten dan van een videojockey met niet afgeronde kappersopleiding?

 7. Walter

  Tsjongejonge, wat is dit voor elitaire grachtengordelniveau qua gasten. Nu nog een hoogopgeleid financieel adviseur uit de Raad van Commissarissen van de ING…

 8. Beau

  Lijstduwer van Sylvana???
  Zelfs Barbie heeft nog meer verstand in haar kleine teen.

 9. frank jansen

  gezellig, een antisemiet bij Zomergasten, whats new? http://media.tpo.nl/2017/06/30/deugend-progressief-vpro-zomergasten-kiest-artikel1-lid-klaagt-joodse-lobby-als-gast/

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.