Jan Slagter pleit voor PVV aan formatietafel

Foto: SBSOmroep MAX-baas Jan Slagter vindt dat de PVV van Geert Wilders een plek aan de formatietafel verdient. Dat gaf hij dinsdagavond aan in Pauw. Wilders wordt genegeerd door alle grote partijen, waaronder de eveneens rechtse VVD en CDA. Hun formatiepogingen zitten muurvast. “Waarom gebeurt het dan bijvoorbeeld niet met de PVV? Wat je er ook van vindt: er hebben 1,4 miljoen mensen op de PVV gestemd. Die worden totaal niet betrokken hierbij, dus ze worden genegeerd.”

Het is belachelijk dat ze niet eens praten met Wilders, vindt Slagter. “Eigenlijk doet iedere partij hetzelfde: ik wil niet met jou, en jij deed dit in het Catshuis. Als je alle partijen moet aanrekenen dat ze ooit gebroken hebben, dan kun je met niemand meer samenwerken. Ik vind het toch wel raar dat je de tweede grootste partij van Nederland niet de kans geeft.”

VVD en CDA vinden Wilders een onbetrouwbare partner, maar CDA-aanhanger Slagter vindt dat kleinzerig. “Er zijn wel meer partijen die ooit wel eens een kabinet hebben gebroken. Dat kun je hen niet tot in lengte van dagen aan blijven rekenen.”

PvdA-leider Lodewijk Asscher, die tegenover Slagter aan tafel zat, vindt samenwerken met de PVV te ver gaan. “Geen enkele partij heeft een plicht om met een andere partij samen te werken. Het interessante van Wilders is dat hij ook in de Kamer in een soort slachtofferrol kruipt.”

Hij doet alsof zijn kiezers niet serieus genomen worden, omdat andere partijen niet met hem willen samenwerken. Hij doet dat in dezelfde week dat er een afschuwelijke aanslag in Manchester is en hij twittert dat het eigenlijk de schuld is van Mark Rutte en dat hij bloed aan zijn handen heeft. Dan ben je niet goed bij je hoofd. Dan ben je toch geen gesprekspartner? Dan vind ik het heel goedkoop om te zeggen: ‘Ze willen niet met mij samenwerken.’”

Volgens Asscher neemt Rutte dit soort rare uitspraken van Wilders niet eens meer serieus. “Rutte is op dat punt afgestompt. Die registreert het helemaal niet meer. Vandaag in het debat zei Wilders dat hij zo graag samenwerkt en constructief is, maar dat is hij helemaal niet. Hij staat altijd te razen en te tieren.”

Slagter blijft erbij dat sommige tweets van Wilders niet kunnen, maar: “Je zou het kunnen proberen.”

Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam, die ook aan tafel zat, vindt ook dat de PVV aan de formatietafel moet. “Als ik zo’n tweet zie, vind ik het ook vervelend. Maar waar Wilders voor staat is wel de stem van 1,4 miljoen mensen, die problemen zien in het land waar ze bij andere partijen geen oplossing voorzien.”

Dan denk ik dat je verplicht bent om dat een serieuze kans te geven. Kijk dan naar de dingen die je wel gemeen hebt en vooral niet naar de dingen die je liever niet hebt. Het is nog steeds zo dat het electoraat, de kiezer, een partij afstraft als die de schreef over gaat.”

Foto: VARA

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Martien Meiland klaagt voortdurend over de fans die hem miljonair hebben gemaakt. Wat vindt u daarvan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen