Arjen Lubach past op met grappen over islam

Er is één onderwerp dat Arjen Lubach met enige terughoudendheid behandelt in zijn satirische tv-show Zondag Met Lubach: de islam. Dat heeft hij gezegd in het programma College Tour. Lubach heeft geen zin om een grapje over de islam met de dood te bekopen. “Als het in de privésfeer en bedreigingssfeer komt, ga je je twee keer achter de oren krabben of het het waard is. Ik ben een felle voorvechter van dat alles moet kunnen, maar de veiligheid van je naast neem je toch mee in overweging.

Of hij wel eens zelfcensuur heeft gepleegd? “Nou, ja, jawel. Er zijn wel dingen geweest in de vergadering dat we het iets hebben afgezwakt, omdat je gewoon denkt: we hebben er niks aan.”

Interviewer Twan Huys: “Met betrekking tot welk onderwerp?

Lubach: “Dat kun je denk ik wel raden toch.”

Huys: “De islam.”

Lubach: “Ja. We hadden bijvoorbeeld een grap geschreven waarin ik een Mohammed-cartoon teken of ik zeg maar wat en dan heb je wel felle discussies. Die grap was bezweken omdat het niet leuk genoeg was, maar er zijn wel flinke discussies aan voorafgegaan.”

De satiricus houdt bij dit soort discussies de moord op Theo van Gogh in het achterhoofd. “Natuurlijk.”

Als Huys suggereert dat Zondag Met Lubach door deze islam-angst niet het programma is wat Lubach eigenlijk wil maken, zegt de presentator: “Dat wil ik toch niet onderschrijven, want dat zou dan de krantenkop worden na deze uitzending en dat is zeker niet zo. We hebben er genoeg over gedaan, we hebben ook een heel Turkije-item gedaan en maken ook subtiele grapjes over de islam. Alleen als je vraagt: ‘Waar is wel eens veel discussie over geweest?’, dan zijn het die dingen, ja.”

Huys: “Dat is precies wat ik wilde zeggen. Als er één onderwerp is waar sprake is van een lichte of zware vorm van zelfcensuur, dan gaat het om dit onderwerp: de islam.”

Lubach: “Ja, tenzij je insinueert dat we een ander programma daardoor maken en dat is niet zo.”

Foto: Roy Borghouts/NTR

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

De NPO-talkshows vertrekken uit Amsterdam. Een goede zaak?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen