VPRO verwent Ghanese internetoplichter met 200 euro

De makers van het nieuwe VPRO-programma De Westerlingen hebben in Ghana 200 euro betaald aan een internetoplichter, zodat hij voor de camera zijn verhaal zou doen. Hij wilde het bedrag plotseling hebben. Dat vertelt presentator Nicolaas Veul aan Linda Nieuws. In Kisema, een arme buurt van Accra, is scammen big business: online oplichters zijn er op straat vaak te herkennen aan hun dure kleding en dito auto’s. Bijna alle jongeren zijn er actief als scammers. 

De jongeren lichten onder meer eenzame westerlingen op die online liefde zoeken: datingfraude. “Zij vinden ons eenzaam, en kunnen er niet bij dat we liefde zoeken op het het internet. Voor hen is het een kans om zaken te doen.

Veul ging naar de wijk toe en het lukte hem om zo’n oplichter te spreken te krijgen. Ineens wilde hij geld. “Hij vroeg het op een goed moment. We hadden net besloten dat hij de hoofdpersoon zou worden in deze aflevering, omdat hij openlijk wilde praten.”

De oplichter wilde er een slaatje uit slaan. “Het zijn natuurlijk jongens die niet per se op westerlingen zitten te wachten. Dus toen hij erachter kwam dat we heel blij waren dat hij wel zijn verhaal wilde doen, vroeg hij omgerekend om tweehonderd euro.”

Ik kan hem het niet echt kwalijk nemen, zonder hem hadden we geen film. Dus zijn we na een korte onderhandeling overstag gegaan, en konden we door met filmen.”

Veul begrijpt de oplichters wel. “Natuurlijk is het verkeerd wat ze doen, maar zou ik het in hun positie ook gedaan hebben.

Foto: VPRO

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen