‘De Mol gebruikt SBS als formatdump voor ITV-bonus’

John de Mol koopt SBS zodat hij daar naar hartelust de formats van zijn productiehuis Talpa kan programmeren. Op die manier verzekert hij zich van het binnenhalen van de ITV-bonus. Dat meldt mediadeskundige Mark Koster vandaag op de Quote-site. De Mol verkocht zijn tv-productiebedrijf begin 2015 aan het Britse ITV. Hij kreeg daarvoor 500 miljoen euro, maar afhankelijk van de prestaties in de acht jaar na aankoop kan de aankoopprijs uiteindelijk oplopen tot een bedrag van 1,1 miljard euro.

Die bonus wil De Mol uiteraard maar al te graag verzilveren. Daarvoor moet hij wel bepaalde targets halen. Door programma’s te slijten aan zijn eigen SBS, is het halen van die targets een stuk eenvoudiger.

De 240 miljoen euro die hij neerlegt voor SBS kan hij op die manier gemakkelijk terugverdienen, aldus Quote. “Met de SBS-deal lijkt die bonus welhaast gegarandeerd.

Nu is De Mol nog voor eenderde eigenaar van SBS. Het restant is in handen van Sanoma. Straks hoeft De Mol niet meer te overleggen ‘met de zuinige Finnen van Sanoma, die alles te duur vonden en De Mol wantrouwden met zijn gepeperde rekeningen’, aldus Quote.

Zeer zeer slim, vindt het zakenblad. “Deze deal is uiteindelijk vooral een boekhoudkundige exercitie.

Om dezelfde reden verwacht Quote dat Linda de Mol niet gaat overstappen van RTL naar SBS. “Met Linda als presentatrice bij RTL heeft Big John een gegarandeerde afzetmarkt bij RTL. Deze programma’s scoren en leveren een lekkere multiplier op.”

Foto: VARA

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Vertrouwt u Winston Gerschtanowitz?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen