‘De Mol gebruikt SBS als formatdump voor ITV-bonus’

Geplaatst op Thu 13 Apr 2017 om 13:19

John de Mol koopt SBS zodat hij daar naar hartelust de formats van zijn productiehuis Talpa kan programmeren. Op die manier verzekert hij zich van het binnenhalen van de ITV-bonus. Dat meldt mediadeskundige Mark Koster vandaag op de Quote-site. De Mol verkocht zijn tv-productiebedrijf begin 2015 aan het Britse ITV. Hij kreeg daarvoor 500 miljoen euro, maar afhankelijk van de prestaties in de acht jaar na aankoop kan de aankoopprijs uiteindelijk oplopen tot een bedrag van 1,1 miljard euro.

Die bonus wil De Mol uiteraard maar al te graag verzilveren. Daarvoor moet hij wel bepaalde targets halen. Door programma’s te slijten aan zijn eigen SBS, is het halen van die targets een stuk eenvoudiger.

De 240 miljoen euro die hij neerlegt voor SBS kan hij op die manier gemakkelijk terugverdienen, aldus Quote. “Met de SBS-deal lijkt die bonus welhaast gegarandeerd.

Nu is De Mol nog voor eenderde eigenaar van SBS. Het restant is in handen van Sanoma. Straks hoeft De Mol niet meer te overleggen ‘met de zuinige Finnen van Sanoma, die alles te duur vonden en De Mol wantrouwden met zijn gepeperde rekeningen’, aldus Quote.

Zeer zeer slim, vindt het zakenblad. “Deze deal is uiteindelijk vooral een boekhoudkundige exercitie.

Om dezelfde reden verwacht Quote dat Linda de Mol niet gaat overstappen van RTL naar SBS. “Met Linda als presentatrice bij RTL heeft Big John een gegarandeerde afzetmarkt bij RTL. Deze programma’s scoren en leveren een lekkere multiplier op.”

Foto: VARA
13 Reacties op “‘De Mol gebruikt SBS als formatdump voor ITV-bonus’”


 1. Esperansa

  Welke targets? Onduidelijk verhaal

 2. Hans

  Als John de Mol de vastgestelde targets haalt dan krijgt hij nog eens 500 miljoen voor de verkoop van Talpa produkties. Het is een leuk verhaal van quote, maar met alleen SBS gaat hij die target echt niet halen. Daar is veel meer voor nodig dan die paar prpgramma’s op SBS.

 3. Ano

  Er hoeven maar een paar formats die op SBS gedumpt worden succesvol verkocht te worden aan het buitenland en meneer heeft de aankoop al terug verdiend.

 4. MediaPrak

  In tegendeel. John scoort buitengewoon goed met zijn ‘nationalistische’programma’s als IHVH. Die doen het bijzonder goed in Oost Europa (Servie enzo). Je zou bijna denken waarom blijft hij toch zo volharden met het kopen van TMG aandelen. Of is het zijn evt wisselgeld om ook 100% eigenaar te worden van Talpa Radio.

 5. Otto Groeneveld

  Ik hoop wel dat Johny mijn favoriete programma van TellSel ver de vibromas weer gaat uitzenden met in de Hoodfrol de mooie Italiaanse Monica. Ik kon daar heel de dag naar kijken.

 6. Johan

  Van mij mag hij veel meer programma’s maken om mensen te helpen die last hebben van anderen en die de politie niet of nauwelijks aandacht geeft. Bijvoorbeeld aanpakken van stalkers, loverboys en andere kindermisbruikers.

 7. Bart V.

  @Johan
  Of mensen helpen die niet tevreden zijn met de programmering van diverse tv zenders

 8. Arme kijker

  Gaat alleen maar om geld. Wat een armoe.

 9. Otto Groeneveld

  Er is maar 1 ding belangrijk in dit prachtige land en dat is geld, geld en geld. Vraag maar aan Johny en zijn VVD broeders geld geld veel geld.

 10. Flappy

  Als dit verhaal klopt en John heeft dit zo bedacht, dan kan ik daar alleen maar respect voor hebben. Geweldige zakenman, slim gedacht en gehandeld: top!

 11. Puk

  Pay tv invoeren, dan zullen we zien of de programma’s van johnny zo goed scoren zoals sko ons wil doen geloven

 12. Laurens

  Het zou goed kunnen dat dit de achterliggende gedachte is.
  Aan de andere kant zou het wel een blamage zijn als het de 3e keer weer niet lukt om een succesvolle zender ‘op te zetten’.

  Wij hebben er juist profijt van als SBS een grotere concurrent wordt van RTL! Zet ‘m op John. ;-)

 13. Robert

  Alle programma’s die John de Mol op SBS heeft floppen allemaal, alleen de formats op RTL zijn succesvoller dus meer kans op verkoop in het buitenland. Waarom zou men nu ineens meer naar SBS gaan kijken?,SBS is gewoon niets en zal ook niets worden. Domme zet van hem!, het enige wat hij doet is proberen te heersen. Dat lukte hem niet bij RTL toen hij daar aandeelhouder van was, nu probeert hij het met SBS een zinkend schip. Dat het een zinkend schip is heeft Sanoma ook gemerkt, en dat er met John de Mol niet is te werken als hij niet krijgt wat hij wil. Zo lang wegpesten dat hij de macht volledig in handen krijgt, das zijn methode. Bij Talpa/Tien lukte het hem niet met 1 zender, waarom nu ineens wel met 4 zenders tegelijk.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.