‘237 miljoen voor SBS-aandelen is koopje voor Talpa’

John de Mol haalt de resterende aandelen van Talpa voor een wel heel mooie prijs binnen. Het is een koopje. Dat heeft mediadeskundige Mark Koster, journalist bij Quote, gezegd op NPO Radio 1. De Mol is voor 33 procent eigenaar van SBS, maar wordt voor 100 procent eigenaar, nu hij mede-aandeelhouder Sanoma uitkoopt voor 237 miljoen euro. “Het is nu zeker een koopje. Hij heeft zelf ooit 330 miljoen euro betaald voor die 33 procent en nu heeft hij 67 procent 240 miljoen euro.”

Sanoma en Talpa kochten SBS jaren geleden voor ruim 1 miljard euro. Nu kan hij SBS uitkopen voor bijna 240 miljoen euro én zijn eenderde belang in de Veronica Uitgeverij, dat nu volledig eigendom wordt van Sanoma. “Als je op de markt staat, heet dat ‘inpakken en wegwezen’.”

Toch vraagt Koster zich af of het een goede investering is. “John de Mol wil de Nederlandse Berlusconi worden, maar de vraag is: waarom SBS? Het is een tv-groep die behoorlijk in verval is. Het hele lineaire kijken is behoorlijk dramatisch in elkaar geklapt. John de Mol heeft de ambitie die bij een oud tijdperk past.”

Mediadeskundige Marianne Zwagerman ziet Sanoma als de grote verliezer. “237 miljoen en een blaadje. Dat krijgt Sanoma voor SBS (gekocht voor 1,2 miljard euro x 67%) Duur lesje.

Je kon dit van mijlenver zien aankomen, aldus Zwagerman. “Sanoma stapte in 2011 overhaast en onnadenkend in SBS nadat TMG afhaakte in een deal met Talpa. Goede inschatting toen van TMG. Dat Talpa hier als winnaar uit zou komen en Sanoma veel geld zou verliezen stond vooraf vast. Knoop de dure les van Sanoma in je oren: los is vrijwel altijd beter dan cross. Begraaf de crossmediahoax.

Idee van cross-media is overwegend onzin. Persistente mode in media wereld. Die adverteerders en consumenten niet onderschrijven.

En Omroep MAX-baas Jan Slagter: “John de Mol neemt SBS volledig over. Bij TMG kunnen ze nog wel eens spijt krijgen dat ze niet met hem in zee zijn gegaan. Mooie combinatie!

Foto: WNL

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen