Van den Ende: ‘Katja Schuurman bevuilde eigen nest’

Joop van den Ende komt dit weekend in De Telegraaf desgevraagd nog een keer terug op uitspraken die Katja Schuurman in 1999 heeft gedaan in het Jeroen Pauw-programma Kwestie Van Kiezen. Dat is te lezen in de kiosk. Schuurman moest in het programma kiezen tussen Van den Ende, aan wie ze haar carrière te danken heeft, en de voor haar onbekende Jan Pronk. Ze koos voor Pronk, tot grote woede van de tv-kijkende Van den Ende. “Ik vond het het eigen nest bevuilen.

Van den Ende maakte van Schuurman een razend populaire GTST-ster. “Maar zij had andere plannen. Ze was zo ambitieus. Zij heeft echt gedacht, zo’n serie vind ik leuk. Dat ga ik doen, zo word ik bekend en dan ga ik iets anders doen. Nou, prima!

De entertainmenttycoon gaf haar alle ruimte. “Met Linda, Roos en Jessica kon ze haar salaris flink aanvullen en ik vond haar echt bijzonder. Daarom was ik later ook zo teleurgesteld. Maar jij noemt de naam hè? Zelf was ik hier nooit over begonnen!

Toen ze voor Pronk koos, was Van den Ende boos. “Ja, waarschijnlijk wist ze ook niet eens wie dat was, maar dacht ze: ’Als ik die naam noem, helpt het me wel in andere kringen zoals rond Theo van Gogh te komen…

Dat is gelukt, merkt de krant op. “Ja, zo lukt alles. Maar ik vond het het eigen nest bevuilen, ik wist tenminste niet wat ik hóórde en was er zelfs echt ontdaan over. Dat doe je niet. Inmiddels, nou ja… is het allang weer goed gekomen.”

Maar dit bedoel ik nou met ’nooit verloochenen waar je vandaan komt’. Je mag ambities hebben over de Mount Everest heen, maar kijk daar niet neer op wat je eerder gedaan hebt. Het is allemaal jíj.

Het Telegraaf-interview met Joop van den Ende kunt u lezen via Blendle.

Foto: Stage

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen