‘NPO verplaatst docu uit angst voor groter PVV’

De NPO heeft een documentaire over 1F’ers, asielzoekers die worden verdacht van oorlogsmisdaden zoals ISIS-terroristen, verplaatst tot ná de verkiezingen om rechtse partijen als PVV en VVD niet in de kaart te spelen. Dat suggereert politiek journalist Tom-Jan Meeus in NRC Handelsblad. De film laat zien dat het vrijwel onmogelijk is om zulke verdachte asielzoekers, vooral mensen uit Syrië, toegang tot het land te ontzeggen. “Koren op de molen van de PVV”, aldus Meeus.

Eigenlijk was het plan om de documentaire morgen uit te zenden. Meeus trok het verhaal na bij het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat toestemming gaf aan de makers om te filmen op de afdeling 1F van Justitie.

De woordvoerster van staatssecretaris Klaas Dijkhoff bevestigt dat de documentaire is uitgesteld. “Ze zeiden dat de film ‘na de verkiezingen’ zou worden uitgezonden.

Jelle Peter de Ruiter van KRO-NCRV, eindredacteur van 2Doc, stelt dat de film is uitgesteld omdat hij de film liever op prime time ziet en daar pas in april ruimte voor was. “We hebben nooit gezegd dat de film ‘na de verkiezingen’ uitgezonden moet worden. Een onjuiste term.

Hans Laroes, hoofdredacteur journalistiek van KRO-NCRV, meent ook dat er nooit over ‘na de verkiezingen’ is gesproken en dat dat een ‘Justitie- of VVD-spin is’.

Meeus zag echter correspondentie in tussen omroep, producent, filmmaker en netmanager. “Er wordt een plek gezocht na de verkiezingen, in april”, is daarin te lezen, aldus de journalist.

Hij constateert dan ook dat de KRO-NCRV liegt met zijn bewering dat er nooit over ‘na de verkiezingen’ is gesproken. “Als je welwillend was kon je dan nog zeggen: strikt genomen staat niet vast dat de film is uitgesteld door de verkiezingen: ‘na de verkiezingen’ is een tijdsaanduiding, geen inhoudelijke keuze”, aldus Meeus.

Dan nog lijkt zo’n uitstel me amper verdedigbaar: het is niet echt een geheim dat immigratie en asiel voor kiezers grote campagnethema’s zijn.

Onder die omstandigheden deze film, met deze gevoelige materie, tot na de verkiezingen aan de burger onthouden, is zoiets als zeggen: leuk dat er democratie is, maar wij trekken ons eigen plan.

Het NRC-artikel Als de omroep een zwaar beladen film tot ‘na de verkiezingen’ uitstelt kunt u lezen via Blendle.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen