RTL 4 past Premiersdebat aan na kritiek

Geplaatst op do 26 jan 2017 om 9:00

Foto: SBSRTL 4 past het uitnodigingsbeleid van het Premiersdebat aan, omdat de verschillen in de peilingen tussen een aantal partijen erg klein zijn. Dat heeft de tv-zender laten weten. Het Premiersdebat op 26 februari, het eerste tv-debat in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart, wordt in principe gevoerd door de lijsttrekkers van de vier grootste partijen in de peilingen. “Als de onderlinge verschillen in de peilingen te klein zijn, krijgen meer partijen een uitnodiging“, laat RTL nu weten.

RTL Nieuws beslist op 13 februari welke partijen definitief worden uitgenodigd voor de debatten aan de hand van de Peilingwijzer van de Leidse politicoloog Tom Louwerse. Deze wijzer combineert vijf peilingen en probeert de best mogelijke inschatting te maken van electorale steun voor partijen.

Critici vonden die methode discutabel, omdat sommige partijen zó dicht bij elkaar liggen dat ze in elkaars foutmarge vallen. Daar doet RTL nu wat aan. “Als het verschil tussen de nummer vier en vijf te klein is, of, zoals de Peilingwijzer dat noemt, ‘niet-significant’, dan wordt ook de runner-up uitgenodigd. Het percentage in de kiezersgunst dat de vierde partij haalt is maatgevend. Theoretisch is het mogelijk dat ook het verschil met de zesde te klein is; die ontvangt dan ook een uitnodiging.”

Bij de huidige stand in de Peilingwijzer staat de PVV op één, de VVD op twee en het CDA op drie. D66 staat op de vierde plek, maar het verschil met GroenLinks is te klein. “SP en PvdA staan nu nog op te grote afstand van de nummer vier.”

Pieter Klein

We koersen – zoals we altijd hebben gedaan – op een openingsdebat met de grootste partijen, maar kijken ook goed naar het democratisch proces“, zegt adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein.

In 2006 werd de confrontatie BalkenendeBos georganiseerd; de afstand tot andere partijen was toen groot. In 2010 ging het aanvankelijk tussen Balkenende en Wilders, maar werden later Job Cohen en Mark Rutte vanwege hun opmars in de peilingen ook uitgenodigd. In 2012 steeg Diederik Samsom opeens snel in populariteit, zodat hij in het Premiersdebat alsnog de degens kon kruisen met Rutte, Wilders en SP-leider Roemer.

Zoals altijd kijken we niet alleen naar het debatformat, maar ook naar wat een redelijk besluit is, gegeven de electorale verhoudingen“, zegt Klein.

In 2012 telde RTL Nieuws niet alleen het gemiddelde van de peilingen, maar ook het huidige aantal zetels van een partij mee. “Dat leek ons ditmaal niet goed verdedigbaar. Het zou geen recht doen aan de enorme verschuivingen die we sindsdien bij verkiezingen voor gemeenteraad en provinciale staten hebben gezien en die nu worden weerspiegeld in de peilingen. Het zou sommige partijen die in opmars zijn bij voorbaat uitsluiten van deelname.

Carré-debat

Een week na het Premiersdebat houdt RTL Nieuws samen met BNR Nieuwsradio en Elsevier op zondag 5 maart het Carré-debat. Daarvoor worden de acht grootste partijen uitgenodigd.

Foto: Rijksoverheid/Arenda Oomen
15 Reacties op “RTL 4 past Premiersdebat aan na kritiek”


 1. Frits

  Premiersdebat? We kiezen helemaal geen premier. Wat is dit voor waanzin en kijkersbedrog?

 2. Walter

  Slappe hap! De beste 4 moeten gewoon de beurt krijgen, de anderen zijn op dat moment niet groot genoeg! Typisch RTL, middenvinger naar het volk!

 3. Mïjn Reactïes Worden Gemodereerd.

  Ja, stel je voor dat de PVDA er niet bij is….

 4. Anoniem

  Gewoon alle zittende partijen uitnodigen en spreektijd baseren op peilingen. Klaar.

 5. wout

  Ja de ware aard van de valse RTL is weer eens boven komen drijven.

 6. Marcel

  Waarom moet het nou weer anders dan voorgaande verkiezingen. Neem een zo groot mogelijk aantal van de deelnemende partijen. Iedereen verdiend een kans om zich te laten horen in een debat. Maar nee, RTL dat rechtse clubje wat ook zo graag links gezien wil worden, wil met uitsluitend rechtse partijen debatteren. Lekker makkelijk, hypocriet en arrogant.

 7. Ron

  Uit gaan van de peilingen die nooit kloppen.
  Belachelijk,alle partijen die in de tweedekamer zitten moeten de kans krijgen om zich te profileren.
  Nu staat er niemand die kritisch is tegenover het neo-liberaal beleid .
  Allemaal pro flexwerk,ontslagrecht versoepeling en cao onverbindend verklarende partijen staan er nu.
  Al wil de rechtse media inclusief de volkskrant jou willen geloven dat d66 links is.
  Het is rechts gelukt,het hele speelveld is naar rechts verschoven en dan roepen ze dat alles te links is om jou nog rechtser te laten denken.
  Alleen op het asiel vraagstuk is iedereen behalve Wilders links.

 8. Sjoukefia Oosthavenkercken

  Asscher en Pechtold zullen vast niet ontbreken.

 9. Mïjn Reactïes Worden Gemodereerd.

  Als Asscher komt, wil ik Sylvana ook.

 10. Lambik

  In tegenstelling tot sommige complotdenkers hierboven vind ik het goed dat ze naar gefundeerde kritiek luisteren.

 11. Bertje

  Ik vind de reactie van RTL positief. Bij elk debat waarbij je niet alle 25 partijen op het stembiljet uitnodigt, zul je een redactionele keuze moet maken. Nodigen we 8,4 of 2 lijsttrekkers uit? Baseren we dat op een peiling, gemiddelde van verschillende peilingen, op huidige grootte in de kamer of maken we een andere keuze? Positief dat de rtlnieuws-redactie meer lijsttrekkers wil uitnodigen als het verschil in de peilingen klein is.

 12. A.Zijn

  Wat dom. Nu krijg je weer de discussie wat dan precies te klein is…

 13. Walgelijk

  Er was helemaal geen kritiek MC!!! Weer zo’n insinuerende kop, walgelijk.
  Er zijn alleen vragen gesteld door linkse critici omdat vele inmiddels kleine partijtjes zo dicht bij elkaar liggen in de peilingen. En er anders helemaal weinig Links kan aanschuiven tijdens het debat. Kortom eigenbelang!
  RTL anticipeert daar prima op!

 14. Laurens

  4 is sowieso weinig. Met 6 zit je beter, ook al mis je dan nog steeds bekende partijen.

 15. Anoniem

  Dus Tom louwers kan zorgen dat de PvdA er bij zit waar niemand op zit te wachten

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.