Matthijs van Nieuwkerk ziet sleutelrol voor Frans Bauer

Matthijs van Nieuwkerk denkt dat Frans Bauer dé man is die de teleurgestelde burger en de PVV-stemmer aan de NPO kan binden. Dat gaf hij maandagavond aan in De Wereld Draait Door. Van Nieuwkerk sprak in zijn talkshow met NPO-baas Shula Rijxman en WNL-baas Bert Huisjes over haar open brief, waarin ze aangeeft dat de NPO moet leren van ‘Trump’. Wat Rijxman daar eigenlijk mee probeert te zeggen, is dat ook de Wilders-stemmer zich gehoord moet voelen bij de NPO.

Die Wilders-stemmer herkent zich in elk geval niet in Van Nieuwkerk, realiseerde de presentator zich zelf. “Als Jeroen voor een ander publiek is en ik misschien ook – wij hebben niet het appèl op die grote groep die we nu proberen te definiëren – dan zou er dus een intermediair moeten komen, een presentator waar men wél graag naar kijkt en zich thuis bij voelt. Dat zoeken we dan, toch?

Van Nieuwkerk gaf zelf een tip. “Frans Bauer is een goed voorbeeld van iemand waar een groot deel van Nederland zich in herkent, denk ik. Is Frans Bauer met zijn goed stel hersens niet iemand die dan een rol zou kunnen spelen in de ambitie die je verwoordt in de Volkskrant?

Ik ben serieus. De VARA is er al lang, heeft een bepaald karakter en daar voelt men zich misschien minder bij thuis. Veel mensen wel, maar het gaat me nu om een andere groep. Dan denk ik met je mee. Ik ben met mijn uitstraling niet diegene die die mensen gaat bereiken. Ik ben gevestigd en ze denken iets van me. Er moeten dan mensen komen die wel dat vertrouwen hebben.”

Wat zou Frans kunnen betekenen? Dan gaat hij niet op reis naar Frankrijk of Engeland. Wat zou hij kunnen doen?

Bert Huisjes vindt het ontzettend flauw van Van Nieuwkerk om Bauer, die niet bepaald bekent staat als een snugger iemand met intellectuele programma’s, direct naar voren te schuiven. “Ik vind dit ontzettend flauw, Matthijs. Nu zit je Frans Bauer in die rol te duwen.

Van Nieuwkerk doet net alsof de teleurgestelde burger en de PVV-stemmer alleen bereikt kan worden door iemand als Bauer, aldus Huisjes. “Dan ga jij dat framen in: ‘Dan moet het maar Frans Bauer worden.’ Dat is natuurlijk heel raar.

Huisjes hekelt dit soort elitegedrag. Zo uitte hij ook kritiek op Jeroen Pauw, die vrijdag teleurgestelde burgers ontving in zijn talkshow Pauw. “Jeroen Pauw zet die mensen bijna neer als gekkies. Hij heeft geen enkele connectie ermee. Hij zegt: ‘Wie is wij? Wie is jullie?’

Volgens Huisjes is de oplossing dat de NPO gewoon wat meer moet opschuiven naar rechts. “De macht van de meest succesvolle is toch bij de VARA geland. Ik denk dat we binnen de publieke omroep iets meer ruimte moeten hebben voor rechts. Dan wordt ‘ie voor iedereen.

Shula Rijxman heeft geen flauw idee wat er met de NPO moet gebeuren. “Ik heb alleen maar geprobeerd om met dit stuk iets te agenderen. De oproep is geen oproep dat ik weet hoe het moet. Ik stel heel veel vragen. Vertel het maar.

Foto: VARA

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Vindt u ook dat Giel Beelen over het hoogtepunt van zijn roem heen is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen