‘Den Haag moet NPO op matje roepen na Trump’

Het wordt tijd dat politiek Den Haag ingrijpt bij de NPO. De verslaggeving over Donald Trump heeft aangetoond dat onze publieke omroep linkser dan links is. Dat zegt Aart Lensink, directeur en medeoprichter van één van de grootste contentmarketingbureaus LVB Networks, op LinkedIn. De NPO zegt voor iedereen te zijn, maar dat wordt in de samenleving niet zo gevoeld, aldus Lensink. “‘Trump’ is niet de eerste keer dat de PO volledig nat gaat. Dat gebeurt feitelijk al jaren“, zegt hij.

Onze publieke omroep vertegenwoordigt vooral de linkse elite, vindt Lensink. “Een heel groot deel van de Nederlandse samenleving herkent zich niet in de journalistieke programmering. Die is simpelweg veel te links. En Nederland ís niet heel erg links.”

De NPO is wél heel links en Lensink weet wel hoe dat komt. “Er zijn gewoon meer linkse journalisten dan rechtse. En als een medium eenmaal geleid wordt door linkse hoofdredacteuren, dan neemt de ruimte voor andersdenkende journalisten pijlsnel af.

Rechtse journalisten zijn niet welkom in het wereldje, aldus Lensink. “Hun talenten kunnen nog zo groot zijn, als je niet meepraat met politiek-correct links dan kun je het vergeten.

Media die wat rechtser van het midden gepositioneerd zouden moeten zijn, zoals FD en BNR, verlinksen ook. Dat gaat automatisch.”

Het FD en BNR zijn echter commercieel, terwijl de NPO door ons allemaal betaald wordt. Toch is de NPO er niet voor rechts Nederland, aldus Lensink. “De vraag is of ze er iets aan willen doen. Die kansen hebben ze echter al genoeg gehad. Na de vluchtelingen, Zwarte Piet, Brexit en nu Trump blijkt de karavaan keer op keer verder te trekken.

PowNed en WNL zijn weliswaar rechtse omroepen, maar zijn ook heel klein, meent hij. “Dat is in uren tv en radio per jaar gemeten slechts een fractie.

Het is volkomen legitiem voor de politiek om in te grijpen. Ik denk dat het oplucht als dat moment aanbreekt.

Toevallig stelt NPO-baas Shula Rijxman vandaag in de Volkskrant te willen leren van ‘Trump’. Iedereen moet gehoord worden, vindt de omroepbaas.

De column van Aart Lensink kunt u lezen op LinkedIn.

Foto: VARA

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Vindt u ook dat Giel Beelen over het hoogtepunt van zijn roem heen is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen