Bert Huisjes vreest dat KPN en Ziggo heel duur worden

Bert Huisjes, de baas van omroep WNL, vreest dat een kabelaansluiting heel erg duur gaat worden in Nederland. Dat heeft hij gezegd op Radio 1. KPN en Ziggo hebben nu 80 procent van de markt in handen en daarmee is er volgens de Consumentenbond in feite sprake van een duopolie. Ze proberen elkaar klanten af te pikken met dure content. Zo komt KPN met eigen drama en biedt Ziggo zijn klanten gratis Formule 1-wedstrijden met Max Verstappen aan. En dat heeft een prijs, aldus Huisjes.

De WNL-baas denkt dat het de verkeerde kant op gaat met de kabelmarkt. “Ik ben een liberaal, dus ik houd heel erg van dat je wat te kiezen hebt.”

Daar zit nu net het probleem, aldus Huisjes. “Al die kabelaars zijn overgenomen door hele grote partijen, beursgenoteerde bedrijven. Liberty Global is een enórm grote partij wereldwijd. Wat je ziet is dat we straks eigenlijk helemaal geen keuze meer hebben.”

De kabel kost nu nog niet zo veel, maar we gaan straks heel veel betalen voor het ontvangen van signalen. Ook toeleveranciers en producenten zullen moeten gaan betalen om op die kabel te mogen, dus distributie is echt een heel heikel punt in Nederland. Ik pleit er heel erg voor dat onze regering erover waakt dat wij voldoende concurrentie in die markt houden.”

Een situatie waarbij KPN en Ziggo 80 procent van de markt bedienen, is volgens Huisjes niet gezond. “Als we straks maar niet heel veel moeten gaan betalen voor die kabelaansluiting. Dan kun je wel heel veel aanbod hebben, maar als je dan 120 of 140 euro per kabelaansluiting betaalt, dan heb je heel veel aanbod, terwijl je maar één programma tegelijkertijd kunt zien.

In de wereld van tv-producenten ziet Huisjes een soortgelijke trend. “Wij zitten bij de Publieke Omroep en wij krijgen er ook mee te maken. Als alle grote productiemaatschappijen in Nederland in handen zijn van grote beursgenoteerde bedrijven, betaal je ontzettend veel voor 50 minuten televisie. Dat is al aan de gang.”

We mogen blij zijn dat de omroepen zelf ook nog produceren en we niet zijn overgeleverd aan het grootkapitaal.”

Lees ook: Ziggo zet Game of Thrones in als unique selling point (vanochtend)

Foto: VARA

Meer in WNL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen