Van den Ende weg bij AvroTros: ‘Alles duurt lang’

Geplaatst op zo 23 okt 2016 om 12:05

Simone van den Ende is op 1 oktober na negen jaar gestopt als hoofd kunst, cultuur en drama bij Avro en AvroTros. De reden: alles duurt bij de NPO vreselijk lang. Dat vertelt ze in Het Parool. Van den Ende is de stroperigheid in Hilversum zat. “Ik had ontzettend behoefte om weer te creëren en niet te wachten tot er op drie niveaus overeenstemming is gevonden. Bij de publieke omroep zit momenteel iedereen in de tang van een ander. Dat maakt het heel moeilijk om voortvarend door te kunnen gaan.

Er is verandering nodig in Hilversum, vindt ze. “De overheid heeft besloten meer macht te geven aan de NPO en de producenten, maar net niet genoeg om echt de lijnen uit te zetten.

Wat staatssecretaris Sander Dekker wilde met zijn Mediawet, is niet gelukt, aldus Van den Ende. “Daardoor moeten omroepen, producenten en de NPO voortdurend met elkaar in de slag. De programmaontwikkeling gaat daardoor vele malen stroever dan voorheen. Dat kan je niemand verwijten, maar er gaat veel energie aan verloren.”

Als hoofd kunst heb je het in Hilversum nóg moeilijker, stelt ze. “De agressie tegen kunst vind ik stuitend. Zowel intern als van de kijker. Waarom willen mensen afgeven op kunst? Omdat het honderdduizend kijkers scoort? Dat is hartstikke veel voor beeldende kunst. Je moet het niet vergelijken met De wereld draait door. En als het je niet interesseert, ga dan naar een ander net.

Dat doet Van den Ende bijvoorbeeld met voetbal. “Daar ben ik totaal niet in geïnteresseerd en ik heb het mijn hele leven goed kunnen vermijden. Waar ik kwaad om word, is dat kunst niet zou mogen van publiek geld en voetbal wel. Weegt het plezier van miljoenen zwaarder dan het plezier van een paar honderdduizend op televisie?

Het Parool-interview met Simone van den Ende kunt u lezen via Blendle.

Foto: AvroTros
14 Reacties op “Van den Ende weg bij AvroTros: ‘Alles duurt lang’”


 1. Anoniem

  Van den Ende wil allerlei vage kunstuitingen bij mensen door de strot duwen.

 2. Jos

  Met name de publieke omroep kan een podium bieden aan kunst, ook als dat wat minder kijkers zou trekken. Daar is het juist de publieke omroep voor. Dat heeft niets te maken met “door de strot duwen”. Er zijn zenders genoeg die alternatieven bieden.

 3. aammehoela

  Kunst, met name moderne kunst, is soms echt afgrijselijk. Je hebt af en toe het idee dat de kunstenaar iets in elkaar flanst om daarna een verhaal te verzinnen van hetgeen het moet voorstellen. Wat dat betreft geniet ik meer van een landschapschilderij dan van zo’n doek met alles door elkaar heen geflanst. Dan denkt iedere normale Nederlander: gauw bij de vuilnis gooien.

 4. George Knight

  Hedendaagse Nederlandse kunst kan voor sommigen afgrijselijk zijn, terwijl voor anderen het hedendaagse Nederlandse voetbal dat is. Herinneren we ons de kwalificatiereeks van het Nederlands elftal voor het EK-2016 in Frankrijk nog? Afgrijselijk voetbal met een afgrijselijk resultaat. Maar het wordt op televisie toch overvloedig getoond in urenlange wedstrijden en voor- en nabeschouwingen. Als zelfkwelling?

  De hedendaagse Nederlandse kunst heeft internationaal meer aanzien en kwaliteit dan het hedendaagse Nederlandse voetbal. Lees er de lovende buitenlandse commentaren over Nederlands toneel, design, dance, ballet, geïmproviseerde muziek of beeldende kunst maar op na.

  Zo redenerend zou je kunnen stellen dat het gerechtvaardigd is om om die kunst op televisie te laten zien en het voetbal niet. Gesteld dat programma’s daar een goede vorm voor weten te vinden en het de formule van Jasper Krabbé overstijgt. Maar in grote lijnen gebeurt het omgekeerde. De kwaliteit van Nederlandse kunst wordt mondjesmaat getoond en het gebrek aan kwaliteit van Nederlands voetbal wordt overvloedig getoond. Is dat niet krom?

 5. Anoniem

  Remco van Leen weg bij AVRO/TROS. Simone van den Ende weg bij AVRO/TROS. Het is druk bij de uitgang. Wie gaat ze allemaal vervangen?

 6. Johnson

  Yoko Ono is een treffend voorbeeld van moderne kunst die finaal de plank misslaat. Zoek op hoe zij random ging staan schreeuwen tijdens eencliedje van John Lennon en Chuck Berry, en je snapt wat ik bedoel.

 7. Anoniem

  Ze heeft het nog lang volgehouden als ik het zo lees. Wel jammer dat ze nog even de npo afzeikt. Niet erg chique. Overigens geniet ik erg van de kunstprogrammas van de npo. Zeg maar kunst omdat het moet….

 8. Johan

  Sander Dekker grijp in.

 9. Anoniem

  eric van sade gaat het zelf doen

 10. freek

  En dat duurde negen jaar voordat ze daar achter kwam.
  Binnen vier weken bij een omroep of direct bij NPO werken dan weet je hoe stroperig de besluitvorming is.
  Eerst nog even negen jaar je salaris graaien en dan gaan zeuren.

  Vecht dan voor de goede zaak.

 11. Bert

  @Anonymous 15:12

  Ze zeikt de NPO niet af. Begrijpend lezen a.u.b.

 12. Walter

  Stomme doos, van kunst val je gewoon in slaap, Voetbal is kijkcijferkanon, zelfs bij campingzenders als SBS en Veronica. Ze is roepende in een woestijn.

 13. Anoniem

  Dat mens is zo lelijk dat zelfs een kunstlül weigert om ‘r te doen.

 14. Jorn

  Van den Ende is een linkse elitaire grachtengordel muts, die anderen het werk laat doen en zelf met de eer wil strijken…

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.