Van den Ende weg bij AvroTros: ‘Alles duurt lang’

Simone van den Ende is op 1 oktober na negen jaar gestopt als hoofd kunst, cultuur en drama bij Avro en AvroTros. De reden: alles duurt bij de NPO vreselijk lang. Dat vertelt ze in Het Parool. Van den Ende is de stroperigheid in Hilversum zat. “Ik had ontzettend behoefte om weer te creëren en niet te wachten tot er op drie niveaus overeenstemming is gevonden. Bij de publieke omroep zit momenteel iedereen in de tang van een ander. Dat maakt het heel moeilijk om voortvarend door te kunnen gaan.

Er is verandering nodig in Hilversum, vindt ze. “De overheid heeft besloten meer macht te geven aan de NPO en de producenten, maar net niet genoeg om echt de lijnen uit te zetten.

Wat staatssecretaris Sander Dekker wilde met zijn Mediawet, is niet gelukt, aldus Van den Ende. “Daardoor moeten omroepen, producenten en de NPO voortdurend met elkaar in de slag. De programmaontwikkeling gaat daardoor vele malen stroever dan voorheen. Dat kan je niemand verwijten, maar er gaat veel energie aan verloren.”

Als hoofd kunst heb je het in Hilversum nóg moeilijker, stelt ze. “De agressie tegen kunst vind ik stuitend. Zowel intern als van de kijker. Waarom willen mensen afgeven op kunst? Omdat het honderdduizend kijkers scoort? Dat is hartstikke veel voor beeldende kunst. Je moet het niet vergelijken met De wereld draait door. En als het je niet interesseert, ga dan naar een ander net.

Dat doet Van den Ende bijvoorbeeld met voetbal. “Daar ben ik totaal niet in geïnteresseerd en ik heb het mijn hele leven goed kunnen vermijden. Waar ik kwaad om word, is dat kunst niet zou mogen van publiek geld en voetbal wel. Weegt het plezier van miljoenen zwaarder dan het plezier van een paar honderdduizend op televisie?

Het Parool-interview met Simone van den Ende kunt u lezen via Blendle.

Foto: AvroTros

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen