Tijs van den Brink en Jeroen Pauw in de clinch

Tijs van den Brink is er niet blij mee dat er steeds meer stemmen opgaan voor het afschaffen van het publiek financieren van onderwijs met een religieuze grondslag. Arjen Lubach wijdde er een kwartier aan in Zondag Me Lubach en Jeroen Pauw ondervroeg vicepremier Lodewijk Asscher daar wel heel streng over in zijn talkshow, klaagt Van den Brink in zijn column op de EO-website. “Ik hoor steeds vaker de klacht dat het ‘toch belachelijk is dat de staat religieuze scholen betaalt’.

Van den Brink denkt dat men vooral bang is voor islamitische scholen en om politiek correct te blijven dan maar oproept tot de sluiting van alle religieuze scholen.

Toen kort na ‘9/11’ die neiging ontstond, dacht ik: dat gaat wel weer over, de verschillen tussen vredige christenen en jihadistische moslims vallen soms best op. We zijn vijftien jaar verder. Steeds vaker denk ik: het gaat niet over“, aldus de EO-ster.

Van den Brink noemt het ‘de grote misstand van Arjen Lubach en Jeroen Pauw’, maar daar is Pauw niet van onder de indruk, laat hij blijken op Twitter. Pauw: “Zelfs het woord misstand klinkt me nog te godsdienstig.

Van den Brink: “Nou doe je het weer, alle godsdiensten op een hoop gooien… Te islamistisch of te christelijk? :-)

Het gaat Pauw echter niet om te islamitisch of te christelijk, maar om te godsdienstig, laat hij weten. “Indoctrineer kinderen niet met god/allah en zeker niet op school..”, zegt hij.

Religieuze scholen indoctrineren echter niet, beweert Van den Brink. “Gebeurt niet/nauwelijks. En ik kan het weten, want ik zat zeven jaar op de strengste school van West-Europa.

Pauw neemt zijn NPO-collega niet al te serieus in deze: “Sorry Tijs, jij maakt het nu persoonlijk, maar jouw beoordeling in deze is geen geruststelling.

Ook Lubach vindt deze bewering van Van den Brink bespottelijk: “Bij ons op school werd er gebeden, gezegd dat god alles ziet, dat het paradijs wacht als je niet zondig leeft etcetera.

Van den Brink: “Er wordt op sommige scholen gedaan aan geloofsoverdracht, maar dat indoctrinatie noemen vind ik uitholling van dat woord.

Foto: EO

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen