Shula Rijxman nieuwe voorzitter NPO

Foto: RTLShula Rijxman (56) is per 1 september de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO. Daarmee volgt zij Henk Hagoort op die na acht jaar vertrekt bij de NPO. Dat heeft de NPO laten weten. De NPO meldde eerder nog dat Rijxman vanaf deze datum de waarnemend voorzitter wordt, maar ze wordt nu echt Hagoorts opvolger. Als bestuurder van de NPO werkte ze de afgelopen vijf jaar al samen met Hagoort. Onder haar aansturing is onder meer het NPO-merk geïntroduceerd.

Bruno Bruins, voorzitter van de Raad van Toezicht van de NPO, is tevreden. “Shula Rijxman beschikt over de juiste competenties, heeft uitgebreide ervaring en een sterke toekomstvisie op de media om in de komende veeleisende jaren leiding te geven aan de NPO. Daarnaast vind ik het belangrijk dat er voor het eerst in de geschiedenis van de publieke omroep een vrouwelijk voorzitter is gekozen.”

Rijxman zegt vereerd te zijn. “Het is een eer en voorrecht om juist in deze tijd leiding te mogen geven aan de NPO. Met omroepen, programmamakers, producenten en de medewerkers van de NPO bouwen we samen aan een sterke en herkenbare publieke omroep die toekomstbestendig is. Met ijzersterke pluriforme content voor een breed publiek. Gemaakt door top-programmamakers die onafhankelijk van commercie en politiek iedere dag weer prachtige programma’s maken.”

Volgens Rijxman is de publieke omroep belangrijker dan ooit. “In totale onafhankelijkheid geven we vorm aan onze veelkleurige samenleving. En laten we ons publiek ook de andere kant van het verhaal zien. Die diversiteit brengt alleen de publieke omroep. En die verbindende rol in onze samenleving wil ik samen met de omroepen en de programmamakers blijven vervullen. Juist nu!”

De Raad van Toezicht heeft eveneens besloten het NPO-bestuur uit te breiden van twee naar drie bestuurders. Bruno Bruins: “De nieuwe Mediawet en de ambities uit het Concessiebeleidsplan zorgen ervoor dat de werkzaamheden en verantwoordelijkheden voor de NPO aanzienlijk toenemen.

Voor een goede uitvoering hiervan is uitbreiding van het bestuur noodzakelijk. Hierbij kiezen we voor een bestuur met een voorzitter en twee bestuurders: een bestuurder met een mediaportefeuille en een bestuurder met een bedrijfsvoeringsportefeuille.

Vooruitlopend op de benoeming van de twee andere bestuurders is per 1 september een interim-bestuurder aangesteld; Frans van Westen. Hij zal zich de komende maanden met name richten op de bedrijfsvoering van de NPO.

De verwachting is dat eind 2016 het NPO-bestuur is samengesteld.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Wendy van Dijk in het echt een sympathieke vrouw is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen