RTL Nederland manipuleerde kijkcijfermeting

Foto: RTLRTL Nederland heeft in de jaren negentig op slinkse wijze de kijkcijfermeting beïnvloed. Dat bekent Ruud Hendriks, één van de grondleggers van RTL in ons land en de eerste programmadirecteur van RTL 4, in het AD. Er staan in Nederland 1.250 kastjes bij mensen thuis waarmee de kijkcijfers worden berekend. Hendriks kende iemand met zo’n kastje. “Toen ik programmadirecteur van RTL was, ving ik op dat de moeder van Dieuwertje Blok zo’n kijkcijferkastje had“, bekent hij nu.

Hendriks ging er gelijk achteraan. “Ik zocht haar op en bood haar een spiksplinternieuwe televisie aan. Gratis, namens RTL. Maar of ze dan wel die oude, waaraan dat kastje gekoppeld was, op RTL 4 wilde laten staan.

Dat vond de moeder van Dieuwertje Blok helemaal prima. “Die tv stond vervolgens een paar jaar permanent op onze zender. Dat kwam de kijkcijfers wel ten goede, ja.”

Naar verluidt is de moeder van Dieuwertje Blok meegenomen in de zak van Sinterklaas.

Het grote AD-artikel ‘Kijkcijferkastjes, kan dat íetsje moderner?’ kunt u lezen via Blendle.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen