Frits Barend: ‘VPRO doet aan Joodje pesten’

Geplaatst op vr 29 jul 2016 om 10:59

Frits Barend vindt het schandalig dat Abou Jahjah zondag te gast is in de seizoensopener van VPRO Zomergasten. Dat zegt de presentator op Jonet. Onder andere veel Joden zien Jahjah als antisemiet en vinden het belachelijk dat hij een podium krijgt op het veel bekeken NPO 2. Dat vindt ook Barend. “Ik weiger me te verlagen tot generaliseren over moslims. Ik denk niet in groepen, ik denk in mensen. Maar ik kan er niets aan doen, ik voel de eerste Zomergast als ouderwets Joodje Pesten.

Barend was zelf ooit te gast in Zomergasten. Hij behoort daarmee tot een relatief select gezelschap. “We waren vereerd met de uitnodiging en dat was ook de bedoeling.

Nu voegt Jahjah zich bij dat gezelschap. Hij is te gast in het eerste seizoen met Jurgen van Uden als eindredacteur. Een saillant detail is dat hij ooit redacteur was van Barend & Van Dorp.

Barend vindt Van Udens verdediging om Jahjah uit te nodigen (‘Hij heeft interessante ideeën heeft over stad en samenleving, over wat ons allemaal aangaat, hij heeft een rijk visueel geheugen en hij is een vlotte prater’) belachelijk. “De uitspraak is een platitude die geldt voor elke boerenlul met een mening.

Volgens Van Uden kan een gast ook interessant zijn als je het niet met hem eens bent. Barend: “Allemaal populistische lulkoek, de VPRO onwaardig.

Het zou tien jaar geleden ondenkbaar zijn, een militante extremist die Zomergast is. Maar in 2016 kan het”, aldus Barend. “Ik voel me voor het eerst niet meer echt veilig in Nederland, met dank aan de VPRO.

Lees ook STER weigert anti-Zomergasten-reclamespotje (vandaag) en alle andere artikelen over Jahjah in Zomergasten.
46 Reacties op “Frits Barend: ‘VPRO doet aan Joodje pesten’”


 1. Pake, Ljouwert

  Wat een huilebalk.

 2. Koen

  Ik vind Jahjah ook een walgelijke vent, hoor.

  Maar Frits Barend kan ik in deze echt niet serieus nemen. Hij behoort tot de mensen die elke kritiek op Israël meteen betitelen als anti-semitisch. Net als figuren als Leon de Winter.

  Heel vermoeiend!

 3. gtstfites

  amsterdammers worden ook wel Jden genoemd dus zal Rogier zich wel weet aangesproken voelen!!

 4. 114

  nnaare man !!!!!!!!!

 5. VPRO is hypocriet

  Jodenhaat in Nederland is schrikbarend toegenomen. Nederland heeft een traditie van Jodenhaat en van het verraden van Joden. Joodse gemeenschap in Nederland is heel klein dus voor de politici niet meer belangrijk. Het is een hele kleine groep, nota bene een groep waar geen mens last van heeft. Joden beroven geen kwetsbare oude mensen, slaan geen homo’s in elkaar, blazen geen geldautomaten op, sissen niet naar vrouwen of schelden vrouwen niet voor ho*r uit, beroven geen juweliers,maken geen stranden, bioscopen, dorpen, steden, onveilig, etc.

  Wat de Joden in Nederland wel doen is goed Nederlands spreken, hard werken, hun school afmaken, een bijdrage leveren aan de wetenschap, aan de muziek, aan de literatuur, etc. Ze leveren een toegevoegde waarde aan de maatschappij.

  Het is te treurig voor woorden dat een Jodenhater en een hater van het Westen als gast wordt uitgenodigd en wordt geïnterviewd door een vooringenomen man die in Iran woont , een land dat Joden wil uitmoorden.

  VPRO heeft de lef niet om een moslims/Marokkanen of Turken criticus als zomergast uit te nodigen, dat durven ze niet die laffe stakkers want dan weten ze wel wat er gaat gebeuren.

 6. c. van Meel

  Ik kan me altijd zo ergeren aan mensen die zich op hum pik getrapt voelen als het om Joden gaat.
  Discriminatie is nooit goed te keuren, maar bezetting van land door orthodoxe joden ook niet.
  En de wereld blijft maar toekijken hoe Palestijnen “ausgerottet” worden.

 7. Kaas

  @VPRO is hypocriet

  Een hele bevolkingsgroep over één kam scheren is ontzettend dom. Ook als je het op een zogenaamd positieve manier doet.

 8. Anoniem

  Laten we eerst eens kijken en dan oordelen .Als Abou Jahjah geen punt heeft , dan prikt iedereen er toch zo doorheen ?

 9. Opaultje

  Ah, daar hebben we onze Nationale ZEURJOOD weer!! fritsie

 10. VPRO is hypocriet

  VPRO heeft de lef niet om een moslims/Marokkanen of Turken criticus als zomergast uit te nodigen, dat durven ze niet die laffe stakkers want dan weten ze wel wat er gaat gebeuren.

  En zo is het :-)

  Vraag maar aan al die IS sympathisanten die met vlaggen van IS en vlaggen met Hakenkruizen zwaaiden in Den Haag 2014 en schreeuwden ‘dood aan de Joden’ .

  Of de haat Imams die het Westen haten en gewoon hun gang kunnen gaan in Nederland met verspreiding van de haat boodschap over ongelovigen en Joden.

  @ Kaas:

  Ik bedoel het ook niet positief, ik refereer aan objectief vast te stellen feiten/data.

 11. Anoniem

  VPRO geeft deze man een podium voor de kijkcijfers en aangezien het woord minder al te veel is voor ze, maak je borst maar nat met deze clown.
  Maar nu ze hem toch uitnodigen ben ik wel benieuwd of ze hem ook kritisch gaan ondervragen

 12. Panache

  @VPRO is hypocriet.

  Nederland heeft helemaal geen “traditie” van jodenhaat, dombo. Ooit gehoord van de progroms in Oost-Europa? De jodenhaat was hier echt niet meer dan in de rest van Europa. Het zijn andere bevolkingsgroepen die deze traditie hierheen gehaald hebben.

 13. OMG

  @VPRO is hypocriet

  “Joden beroven geen kwetsbare oude mensen, slaan geen homo’s in elkaar, blazen geen geldautomaten op, sissen niet naar vrouwen of schelden vrouwen niet voor ho*r uit, beroven geen juweliers,maken geen stranden, bioscopen, dorpen, steden, onveilig, etc.”

  Nee inderdaad… ze vermoorden wel de originele inwoners van Palestina. Zetten er een muur omheen en begaan dezelfde misdaden die ze zelf hebben ondergaan tijdens de 2e wereldoorlog.

  Dus kom niet met deze bullshit aanzetten.

 14. Anne-Marie

  @ Opaultje
  vrijdag 29 juli 2016 om 12:23

  Ah, daar hebben we onze Nationale JODENH*TER weer Opaultjeee de ZIELEPIET

  @ . van Meel
  vrijdag 29 juli 2016 om 11:59
  En de wereld blijft maar toekijken hoe Palestijnen “er een bende van maken” en alleen maar willen knokken. Ze kunnen niks, ze willen niks, (vr)eten nog steeds uit de vuilnisbak, volk is achterlijk want de leiders willen dat graag zo houden. Ze willen alleen maar o*rlog, d*od en verderf want daar halen ze hun energie uit. Van het ontwikkelingsgeld dat ze krijgen – ze kunnen alleen maar hun hand ophouden- maken ze b*mmen en kopen ze wapens.

  Goede nieuws is dat het mini landje Israël van het stuk woestijn een bloeiende en welvarende Oase heeft gemaakt. Er is geen een Moslimland dat aan de inventiviteit, creativiteit en slagkracht van het mini landje Israël kan tippen. Honderden miljoenen h*atbaarden moeten het niet in hun d*mme hoofd halen om dat land te willen vernietigen. Er volgt geen tweede waarschuwing voor deze primitieve h*atbaarden.

 15. Anne-Marie

  @ OMG
  vrijdag 29 juli 2016 om 15:20

  Zijn geen originele bewoners, dat denken ze maar dat is niet zo.
  Ze kunnen wel goed zeuren en blijven maar arm en boos die domme Palestijnen die niks kunnen, ja ellende veroorzaken.

 16. OMG

  @Anne-Marie

  Als dat al zo zou zijn (Vlug eerst eens de geschiedenisboeken in duiken. Ik waarschuw je alvast, de waarheid kan hard aankomen! )

  Rechtvaardigt dit dan de gruwelijkheden die ze doen? Neen.

 17. Anne-Marie

  @ OMG
  vrijdag 29 juli 2016 om 15:20

  Ik vind het een prima idee trouwens dat ze een muur hebben gebouwd want die domme arme Palestijnen die niks willen en niks kunnen willen oorlog. Het land is niet van hun. Israël gaat niet weg en winnen doen ze nooit want daar zijn ze te dom en te laf voor.

 18. Salomon

  Nederlanders hebben gewoon een aanleg voor antisemitisme, net als de Fransen, belgen, Duisters, Oost-Europeanen, Amerikanen, Ieren, Spanjaarden en natuurlijk de arabieren!!!

 19. Wij zijn alleen Palestijn om politieke redenen

  et uitgevonden volk
  Een van hardnekkigste mythen van de Arabisch-Israëlische crisis is dat de Palestijnen een inheems volk zijn. Palestijnen zijn geen etnische subgroep. Er bestaat niet zoiets als een etnische Palestijn. Arabieren in Israël en de Westelijke Jordaanoever zijn etnisch identiek aan de Arabieren die leven in Jordanië, Irak, Syrië en Egypte. De bevolking in Gaza is grotendeels van Bedoeïense Arabische oorsprong.

  Er was geen Palestijnse natie ten tijde van Israël’s onafhankelijkheid en er bestond geen eis om Palestijnse soevereiniteit toen Egypte de Gazastrook controleerde en Jordanië Judea en Samaria (aka de “West Bank”) bezette van 1948 tot 1967. De woorden “Palestijn” en “Palestina” werden pas gemeengoed onder een aantal Arabieren toen duidelijk werd dat de Joodse staat een feit was.

  Sinds de jaren 1960 kreeg het woord “Palestijn” een politieke betekenis, een implicatie ontworpen om Israëls legitimiteit te ondermijnen. Yasser Arafat, het icoon van de Palestinistische beweging, bekende dat “het Palestijnse volk geen nationale identiteit heeft.” En hij vervolgde met zichzelf te roemen dat hij, als een ‘man met een roeping’, voor die identiteit zal zorgen “door middel van conflict met Israël.”

  Het Palestijnse volk bestaat niet
  In een interview van James Dorsey met de Palestijnse leider Zuheir Mohsen van 31 maart 1977 voor het Amsterdamse dagblad Trouw, zei Mohsen dat het Palestijnse volk niet bestaat. Mohsen (1936-1979) was destijds lid van het Uitvoerend Comité van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) en tussen 1971 en 1979 commandant van de pro-Syrische As-Sa’iqa factie, een terroristische subgroep van diezelfde PLO.

 20. Anoniem

  @ VPRO is hypocriet

  Ga toch weg man… zeker nooit met Israëliërs te maken gehad… is ook een k*t volk.

 21. Anoniem

  @Panache, Nederland heeft een diepgewortelde Jodenhaat. 102.000 joden zijn in de jaren veertig afgevoerd naar diverse concentratiekampen. Er was draagvlak onder de Nederlanders voor deze massale Jodenvervolging. Mijn grootouders heb ik nooit gekend door jullie waanbeelden over Joden. Dat vergeef ik jullie nooit.

 22. Gerard

  Ik hoop dat Trump de nieuwe president wordt. Hij zal dan per direct de jaarlijkse donatie van 6 miljard dollar stoppen aan Israël.

  http://www.globalresearch.ca/a-donald-trump-presidency-could-mean-israel-losing-6-billion-in-us-aid/5514651

 23. Tim

  Anne-Marie,
  nooit naar het islamitische Dubai of Maleisië geweest?

 24. Herald

  @ Gerard

  Dat gebeurt niet ook niet als Trump president wordt. De Joodse lobby is daar te machtig voor.

  Amerika krijgt er zeer veel voor terug aan o.a. kennis. Ze hebben elkaar hard nodig in dat gebied.

  Trump is een strateeg en Israël ook, dat wordt een prima relatie. De Palestijnen hebben het nakijken en geheel terecht. Dat nep vol verdient niet beter dan droog brood om hun zelfhaat te reduceren.

 25. Herald

  Dubai wordt in stand gehouden door slaven en halen alle kennis van buiten omdat ze te dom zijn om te k*kken.

 26. Herald

  Gerard
  vrijdag 29 juli 2016 om 16:32

  Donald Trump zal naar alle waarschijnlijkheid deze zomer toch naar Israël afreizen. De Republikeinse presidentskandidaat maakt zijn trip met geld en hulp van Joodse Republikeinen, zo meldt persbureau JTA. Deze missie staat onder leiding van de Joodse miljardair Sheldon Adelson en de Republican Jewish Coalition, die Trumps trip naar het Beloofde Land kosten wat kost door willen laten gaan.

  Adelson, die zijn geld verdiende als ondernemer in Casino’s, is bereid om de hele reis van Trump te betalen. Volgens hem is de Republikeinse kandidaat het beste wat Israël momenteel nodig heeft in Amerika. Eerder maakte hij bekend honderd miljoen dollar te geven aan de campagne van Trump. Met zijn support vindt Adelson een aantal bezoekers van Jonet aan zijn zijde. In een peiling vond 81 procent van de deelnemers Trump de betere kandidaat inzake Israël.

 27. Remco

  Herald vrijdag 29 juli 2016 om 16:58
  Turkije en Maleisië zijn veel welvarender dan Israël.

 28. Tim

  “Volgens Goldman Sachs zal Turkije in 2050 de 9e economie van de wereld zijn. De CIA classificeert Turkije als een ontwikkeld land. Turkije wordt door economen en politicologen vaak beschouwd als een nieuw geïndustrialiseerd land en is een van de stichtende leden van de OESO (1961) en de G-20 grote economieën.”

 29. Vroeger dacht ik dat ik 33 zou worden, net als Jezus

  Herald (17.06), chauvinistische jood!

 30. Lies

  Wanneer beseft men eens dat religie de basis vormt voor onbegrip, haat en oorlog? Ouderwets joodje pesten is een trieste constatering van een bevoorrecht mens met lange tenen.
  De basisschool juf van mijn dochter heeft er dagelijks mee te maken, met pesters. En we kennen allemaal de kleine groep die bij voorbaat al roept dat ze gepest worden terwijl er niets aan de hand is. En dan mag de juf het oplossen…
  Die categorie jankerds vindt je ook terug onder volwassenen.

 31. Panache

  @Anonymous

  Je vergeet dat Nederland bezet werd door nazi-Duitsland dat hetzelfde deed met de Joden in alle andere bezette landen. Slechts een handjevol Nederlandse fanatiekelingen waren nodig om ze uit de weg te ruimen. Met zo’n eenmalige gebeurtenis kan je niet spreken van een “traditie” van jodenhaat. Jankerd. “Jullie” waanbeelden? Jij weet helemaal niks van mij en mijn voorouders, mongool. Ik heb ook nooit de broer van mijn oma kunnen ontmoeten dankzij WW II.

 32. Adorne

  Nederlanders zijn antisemitisch pur sang net als de rest van de wereld.

 33. Brazo

  Ik heb niets tegen semieten. Heb wel wat beters te doen.

 34. Anoniem

  Herald geen slecht woord over Dubai.

  Ga jij maar lekker muren bouwen om Palestijntjes te pesten. Je bent net zo’n achterlijke als Trump en Wilders. Je hebt zeker ook zo’n kapsel.

 35. Anoniem

  @Adorne Nee hoor dat zijn we helemaal niet. Iedereen is welkom en iedereen mag hier wonen maar je hebt je aan te passen aan de regels en tradities van het land. Ook als je hier geboren bent heb je je daar aan te houden. Kun je dat niet of wil je dat niet dan moet je ergens anders gaan wonen. Waar ze andere regels en tradities hebben. Alleen ook daar zul je je aan moeten passen.

 36. Coby

  Nederlanders zijn antisemitisch en racistisch. Mijn zoon is vorig jaar naar Israël geïmmigreerd en ik overweeg hetzelfde. Walgelijk dat antisemieten en racisten een podium wordt gegeven.

 37. MichaelDH

  @Coby

  Doei.

 38. Anoniem

  Ha ha! Michael!

 39. Rae

  Misschien moeten de joden,moslims en andere soorten gelovigen eens een keer uit bed stappen als mens i.d.p.v. van als jood,moslim enz.

 40. Herald

  @ Tim
  vrijdag 29 juli 2016 om 17:12

  Turkije is een dictatuur op zijn retour. Zuidoost-Turkije ligt in puin, evenals de economie.

  Turkije is zeer kwetsbaar, vooral op economisch vlak. Voor gas en olie zijn de Turken afhankelijk van andere landen, waarvoor buitenlandse valuta nodig zijn. Kreeg Turkije die eerder nog volop van de grote stroom toeristen, vooral uit Europa, daar is de afgelopen tijd verandering in gekomen.

  Dit jaar hebben al 240 bedrijven in Turkije hulp gevraagd om een bankroet te voorkomen. Ze kunnen hun leningen niet terugbetalen, wat problemen veroorzaakt voor Turkse banken.

  Politieke onrust vergroot de financiële kwetsbaarheid van Turkije. Vooral na het vertrek van Ahmet Davutoglu – volgens analisten een teken dat Erdogan nog meer macht wil hebben – daalde de waarde van de Turkse lira hard en kelderde de beurs in Istanbul.

  De rel met de EU over visumvrij reizen voor de Turken duurt ondertussen voort. Tegen FT zeggen EU-officials dat Erdogan echt wel weet dat hij Europa nodig heeft en voorspellen ze dat hij uiteindelijk een compromis zal sluiten. De uitspraken van de Turkse president zouden vooral pogingen zijn om de kwetsbaarheid van zijn land te maskeren.

  De reeks problemen in Turkije – van de migratiecrisis tot de oorlog die wordt gevoerd met de Koerdische PKK – heeft ook gevolgen voor de binnenlandse bestedingen, de overheidsuitgaven en de economische groei.

  Turkije is een lachertje en gedraagt zich als een narcistische gefl*pte reus terwijl het een kabouter is met een te kleine besneden pi*emelje.

  @ MichaelDH
  vrijdag 29 juli 2016 om 19:02

  Doei geldt niet voor jou want jij kan nergens heen. Jij komt ook een keer aan de beurt LOL en dan is het gene doei maar lig te janken van angst omdat je zo een laffe wegkijker bent. Misschien heeft onze eeuwige uitk*ringstrekker Anonymous nog een plekje voor je of wil hij je beschermen LOL

 41. yessica

  Ik begrijp niet, dat ze in bijna elk land een hekel hebben aan joden. Het zijn zulke vriendelijke mensen! Zoek maar eens na hoeveel goeds de Lehman Brothers voor de wereld hebben gedaan!

 42. MichaelDH

  @Herald

  Doei.

 43. Anoniem

  @Herald Ha Ha! Jij bent er weer zo een die denkt dat alle Anonymousen de zelfde zijn. Beste Herald, voor jou nog een keer. Als je bij “Naam” niets invuld staat er automatisch Anonymous. Ik werk trouwens 38 uur per week en soms nog over ook. Omdat je zei dat ik een uitkeringstrekker ben. Ik denk ik vermeld het toch even. Fijne avond!

 44. minnesotakid

  Ach, meneer Barend heeft ook weer eens een mening. Lekker boeiend, ja, je mag niet aan joden of Israël komen, want anders krijg je het met hem aan de stok!

 45. minnesotakid

  Overigens wordt het nu hoog tijd dat Nederland Palestina erkent.
  En Coby, lekker gaan al het je hier niet bevalt!

 46. c. van Meel

  @anne-marie, zielig vrouwtje dat de waarheid niet wil weten.
  Googel eens rond en zoek de geschiedenis uit over het nieuwe dubieus gecreëerde israel.
  Er is genoeg te vinden over de verschrikkelijke “waarheid”

  Waarom gaan die mensen die zo achter israel staan er dan niet wonen, dat vraag ik mij al jaren af.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.