‘Kijkers raken gedeprimeerd van RTL Nieuws’

Geplaatst op wo 20 jul 2016 om 11:03

Foto: SBSPieter Klein, adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws, heeft van zijn kijkers begrepen dat ze depressief worden van zijn nieuwsuitzendingen. Dat vertelt de nieuwsbaas in zijn column. Er is de laatste tijd heel veel negatief nieuws en dat grijpt de RTL Nieuws-kijker aan, weet Klein. “Recent deden we intern onderzoek naar wat huidige – en afgehaakte – kijkers vinden van RTL Nieuws. Wat mij persoonlijk onder meer opviel was de neiging van mensen zich af te sluiten van nieuws“, schrijft hij.

Dat komt volgens Klein door de ellende en negativiteit. “En: de impact van terreur. Mensen die het gewoon niet meer trekken – die mannen in hun ‘oranje overall’s’ met hun rotvideo’s.

Steeds meer tv-kijkers willen dat niet zien en willen zich richten op de leuke dingen in het leven, aldus Klein. “Ze vertelden bijna allemaal dat het nieuws – soms – te hard binnenkomt, dat ze er emotioneel van worden, dat het ze deprimeert.

Klein weet niet goed hij daar op moet reageren. “Ik vraag me echt af wat ons antwoord moet zijn op dat gevoel, deze onderstroom. Iets meer positief nieuws kan niet het enige antwoord zijn.

De nieuwsbaas roept zijn kijkers op om mee te denken over hoe RTL Nieuws verbeteringen kan aanbrengen in zijn selectie, aanpak en uitvoering.
16 Reacties op “‘Kijkers raken gedeprimeerd van RTL Nieuws’”


 1. streepje

  Ik word depressief van Meike de Jong.

 2. De echte gtstfites

  Ik van die slome nieuwslezers van de de NOS.

 3. Panda

  Dat is een van de betere nieuwslezers van het moment. Dat streepje van je is nu wel een minnetje…

 4. Wie weet.

  Ik word depressief van de vele leugens die verteld worden, en dat ze meer dan 100 keer dat dode weg gelegde kind aan het water hebben laten zien op social media ,….

  En het kindje …met popje…dat in Nice vermoord op straat lag, daar hoor je amper iets over……Daar word ik depressief van…

  Ik ben echt woest om wat er allemaal met onschuldige mensen gebeurd, zonder dat ze iets fout gedaan hebben.
  En dat hebben we allemaal aan Brussel te danken.

 5. KoalaNL

  En waarom kijken mensen dan wel naar het 8 uur journaal op NPO1 ??? Die brengen toch geen ander nieuws ? Misschien minder sensatie ?? Ikzelf kijk al heel lang niet meer naar RTL. Onderbreken die het nieuws nog steeds met een reclame blokje misschien, zoals voorheen?

 6. Anoniem

  Op elk gebied is RTL4 de laatste jaren dé rioolput van tv.

 7. De echte gtstfites

  RTL is wel het snelste met het nieuws zoals op teletekst.

 8. Anoniem

  @ 12:24

  Nou, dan had je afgelopen vrijdagavond even moeten kijken.

 9. Panda

  RTL Nieuws heeft het programma nog nooit onderbroken voor reclame. Wat een bak onzin KoalaNL. En als je niet kijkt, hoe weet je dan of het meer sensatie is dan NPO? Schrijf dan niks, als je ergens niet van op de hoogte bent.

 10. Walter

  Triest dat aanslagen, moordpartijen en andere erge dingen regeren in alle nieuwsblokken.

 11. henk

  De rtl kijkers kan het nieuw niet verwerken.

 12. DAvid

  Het probleem bij mezelf is niet dat ik het niet meer trek of aankan. Het is de eeuwige herhaling van zetten die mij begint te vervelen als we het over het nieuws hebben (RTL en NOS).

  Weer gelazer in Syrië, weer gedoe met vluchtelingen, weer een aanslag, wééér een zogenaamde kabinetscrisis die toch (hoe gek) weer met een sisser afloopt. RTL Nieuws dat zegt dat de minister het nu toch écht heel zwaar gaat krijgen in het debat maar uiteindelijk alleen het vertrouwen van de PVV verliest.

  Elke keer dezelfde prak opwarmen, dat is waar ik en vele anderen kotsbeu van worden. En ja, dan kun je beter wat anders gaan doen.

 13. Anoniem

  RTL Nieuws is totaal overbodig.

 14. Mark2

  De RTL kijker wil geen nieuws maar entertainment! Das al jaren duidelijk toch? Is precies zo met RTL late night. Serieuze onderwerpen worden niet (goed) aangepakt omdat de kijkers dat niet trekken.

 15. aammehoela

  Dat is inderdaad het probleem. De RTL en SBS-kijker wil geen slecht nieuws horen. Men kijkt liever naar programma’s zonder inhoud en enkel wat Nederlands nieuws bij HvN zolang dat maar gaat over bv. een actie om een bejaard iemand te helpen die wat spullen kwijt is geraakt door diefstal. Echt schokkend nieuws kan deze kijker niet aan. Hij of zij kijkt ook enkel naar sport als er Nederlandse successen te zien zijn anders wordt er niet gekeken. Dus als je volwaardig nieuws wilt brengen moet je toch bij de NOS zijn. Een conclusie die ergens toch “pijn” doet.

 16. Kaaskijker

  DAvid
  woensdag 20 juli 2016 om 14:56

  Dat ben ik met je eens. Zo verliest media haar geloofwaardigheid door altijd maar van die cliffhangers te bedenken. Ze maken hypes, ze brengen de politiek als een poppenkast en wassen zelf hun handen in onschuld. Maar goed, dit is nog RTL Nieuws. GeenStijl en TPO zijn vele malen erger met hun clickbait-journalistiek. Internet traffic = money. Ze verdienen aan u!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.