Jean-Pierre Geelen: ‘Laurens Borst moet ballen tonen’

Geplaatst op Mon 11 Jul 2016 om 9:37

Radio 1-baas Laurens Borst, de acht jaar oudere broer van voetbalanalist Hugo Borst, moest zijn ballen tonen. Dat schrijft tv-kenner Jean-Pierre Geelen vandaag in de Volkskrant. De enorme hoeveelheid aan sport op Radio 1 is volgens Geelen puur ‘hobbyisme’ van deze zenderbaas. “Als je als omroepbaas zo van sport bezeten bent, toon dan je ballen. Draai er niet omheen en doop je kanaal om tot sportzender. Vier het sportjaar, 365 dagen per jaar. Op een aparte sportzender“, zegt hij.

De lichtheid van Radio 1’s sportzomer is volgens Geelen ‘ondraaglijk’. Hij begrijpt niet waarom de zender überhaupt een ‘nieuws- en sportzender’ wordt genoemd. “Welke architect heeft bedacht dat die twee iets met elkaar te maken hebben?

Geelen voelt zich gesteund door de VPRO-gids. Die schreef deze week: “Hoe hard presentatoren en zenderbaasjes ook blijven roepen dat er voor nieuws en actualiteiten meer dan genoeg ruimte overblijft, feit is dat Radio 1 de hele zomer gedomineerd wordt door geouwehoer over sport.

Hoort u het ook eens van een ander”, aldus de columnist (via Blendle).
17 Reacties op “Jean-Pierre Geelen: ‘Laurens Borst moet ballen tonen’”


 1. Mediaprak

  Feit is dat de ‘sportzomer’ vier jaar geleden zeer populair was. Helaas wordt ook de publieke radio door Staatssecr de nek omgedraaid. Dus geen geld voor een proef met een echte sportradio op DAB+.

 2. Ad

  Geelen zou van mijn gelijk krijgen, maar alleen als er dan ook nieus was. We zijn aan het begin van de windstille periode als het om het nieuws gaat dat Geelen graag hoort. En ik zit echt niet te wachten om de stroom columns aan te horen van Geelens’ vrienden, want dat is nog erger dan een hele dag sport.

 3. b

  Beetje onzin verhaal want de NPO kan niet eens een aparte sportzender optuigen wegens geld en ruimte gebrek. NPO radio 1 is al sinds mensen heugenis sport zender in de zomer dus waarom bemoeit iedereen zich hier tegenwoordig tegen aan ? Sport haters denk ik . Aparte sportzender , prima maar dan wel landelijk dekkend en niet alleen DAB . De grachtengordel heeft geen eigen zendertje meer en begint gelijk te piepen. Helaas is eigen zendertjes verleden tijd.

 4. arie

  Radio 1 baas Laurens Borst, zn broer Hugo: NOS langs de lijn,( tuurlijk!!)
  de vriendjespolitiek in studio France: de fa. Muldertjes ( wat schreeuwde die ouwe weer gisteravond op de Belgische TV; Spaan, en natuurlijk ook weer de Hugo Borst met roos op zn spekmantrui.

  Lekker stel, dat zo elkaar de bal toespeelt.
  En dna ook nog het feit dat de uitzendingen van studio france heel saai en slecht waren.

 5. Kaaskijker

  Jean Pierre Geelen was enige jaren tv-recencent in de Volkskrant. De man laat al jaaaaren geen column en radiodebat onbenut ter mindering van sport op radio en tv. Dat mensen juist Radio 1 aanzetten om de verrichtingen van Dafne Schippers, Max Verstappen en Tom Du Moulin te volgen gaat aan hem voorbij. Dat sport alle bevolkingslagen juist bindt.

  Hij wilt Radio 1 exclusief voor linkse intellectuele mensen. En daar hoort sport kennelijk niet bij. Zo’n man die stiekem blij is met een kloof tussen volk en elite. Een hele nare eigenschap met verstrekkende gevolgen. Ik hoop dat Radio 1 nooit zal zwichten voor deze populistische wens van hem, want sportverslaggeving is ook in belangrijke mate “kostwinnaar” tussen de radioprogramma’s.

 6. Hardy

  Omdopen tot sportkanaal is onzin. Ze moeten gewoon minder sport brengen en doen waarvoor ze er zijn. De NPO slaat deze zomer compleet de plank mis. Alles moet wijken voor sport. Zelfs ik als sportfanaat vind dat tegen het belachelijke aan.

 7. Anonymous

  Over 2 jaar graag Wilfried de Jong en Matthijs van Nieuwkerk aantrekken als gelegenheids presentatoren voor de hele Sportzomer. Met een paar oude en nieuwe deskundigen. De Studio Sport presentatoren op locatie, in de sportjournaals en aanschuiven op de bank bij Wilfried en Matthijs. Extra locatie en studio bijdragen van Eric Dijkstra, Frank Evenblij, Filemon Wesselink, Maxim Hartman en Youp van het Hek.

 8. Jean Paul

  En de rest van het jaar ouwehoeren ze op Radio 1 weer over de waan van de dag. Politici met proefballetjes, een partijcongres in China, Obama die iets roept over wapens enz.

 9. johan d

  wat een nichten gezeik van sporthaters.
  Is dat gek met een EK voetbal, ek atletiek, Wimbledon, Tour de France en Olympische spelen in een zomer??

  volgend jaar is dat compleet anders, heeft Geelen wel weer iets anders om over te zeiken

 10. Ad

  @Anonymous Uitzendlocatie:Volkskrantburelen met als koffieman Jean-Pierre Geelen.

 11. Edwin

  Ik juich het wel toe dat Radio 1 aandacht besteed aan de belangrijkste sporten, maar wat ik me afvraag is waarom men om 09:30 al die irritante jingle sportzomer in start en er al mee van start gaat? Toch wat overdreven.

 12. johan d

  Hardy
  maandag 11 juli 2016 om 10:49

  misschien omdat dit een extreem jaar is met veel grote sportevenementen?

 13. roomsoes

  @Anonymous, maandag 11 juli 2016 om 10:52 :

  Prima, maar al die sportlui dan wél héél graag op een aparte sportzender, zodat ik gevrijwaard blijf van die sportnonens die de NPO/NOS op dit moment over ons uitstort.

  Want wat ik al bij een ander topic zei: sport is eigenlijk wel iets raars dat mensen zich er zó in kunnen laten meeslepen.

  Ik snap niet dat je blij kunt zijn of baalt om de prestaties van een sporter of team die je zelf persoonlijk niet kent.

  Ik snap het enigszins wél als je de sporter of team wél persoonlijk kent en weet wat hij/zij ervoor gedaan heeft voor de (niet-)behaalde sportieve doelstelling.

  Dus ideetje voor de NPO: maak van Radio 1 een échte nieuwsgerelateerde zender zonder sport a la BNR Nieuwsradio (maar dan wel 24/7 nieuws en geen herhalingen s’avonds/nachts en weekenden zoals op BNR) en doop NPO Radio 6 “Soul en R&B” een 24/7 sportzender, want Radio 6 verdwijnt in z’n huidige vorm helaas toch.

 14. really

  Op DAB genoeg ruimte voor ‘NPO Radio 1 Sport’ (kijk naar het inactieve kanaal NPO Test), jammer alleen dat daar geen geld voor is.

 15. Andreas

  Elk jaar horen we dat de NPO moet vernieuwen, meer jongeren trekken. Als ik dan kijk naar gemiddelde leeftijd van gasten in sportprogramma’s op radio en tv, dan lijkt het alsof voor Studio Nogwat die regel niet geldt!

 16. Anonymous

  @Roomsoes Dan kijkt u toch naar een andere zender in de sportzomers! Of heeft u thuis nog steeds het analoge signaal met alleen het eerste net?

 17. Sneu

  wat een verschrikkelijk kneus is die Borst familie, uitgekotst in Schiedam en Rotterdam. Jan L is te laf om over Keulen te vertellen. Wat Algerijnen en Marokkies op zijn Moeder laten letten voor een tijdje. kijken hoe hij dan begint te janken met zijn kut broertje.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.