Vierde Zomergast bekend: Hedy d’Ancona

Foto: MAXNa minister-president Mark Rutte, de Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck en tv-ster Arjen Lubach is vanochtend de vierde gast van Zomergasten 2016 bekendgemaakt: Hedy d’Ancona zal zich eveneens laten interviewen door gastheer Thomas Erdbrink. Dat heeft de VPRO laten weten. D’Ancona heeft zin in haar eigen televisie-avond. “Wat is er leuker dan wat je door de jaren heen beroerde, waar je onbedaarlijk vrolijk van werd of diep treurig, te delen met anderen?”, laat ze weten.

D’Ancona is feministe en oud-politica voor de PvdA. Ze zat van 1974 tot 1981 in de Eerste Kamer en was staatssecretaris van Emancipatiezaken in het kabinet Van Agt. In 1989 werd ze minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur in het kabinet Lubbers III. Daar was ze onder andere belast met asiel- en vreemdelingenzaken.

In 2003 maakte d’Ancona voor het Rijksmuseum voor Volkenkunde de tentoonstelling en het boek Het Persoonlijke is Politiek. Daarin toonde ze met beelden en brieven aan dat onze drijfveren te maken hebben met de geschiedenis van de mensen uit wie je voortkomt.

Haar Joodse vader verliet haar en haar moeder toen ze nog geen twee jaar oud was. Hij overleed vlak voor het einde van de oorlog tijdens een dodenmars vanuit concentratiekamp Auschwitz.

Hedy d’Ancona, die op 14 augustus in de derde aflevering zit, is al twintig jaar samen met beeldend kunstenaar Aat Veldhoen.

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Ziet u André Hazes jr. ook graag met Gordon mee emigreren naar Dubai?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen