RTL Nieuws-baas vindt DENK-filmpje ‘dolkomisch’

Foto: SBSPieter Klein, adjunct-hoofdredacteur van ’s lands op een na grootste nieuwsrubriek RTL Nieuws, vindt het filmpje waarin allochtonenpartij DENK oproept om de media te wantrouwen ‘dolkomisch’. Dat zegt hij in een column op de RTL-site. Tegelijkertijd is Klein het fel oneens met de media-opvattingen van Tunahan Kuzu, Selcuk Öztürk, Sylvana Simons en Farid Azarkan. “Ik kreeg acuut spijt dat ik laatst enig begrip opbracht voor het ontstaan van DENK“, aldus de nieuwsbaas.

De suggestie dat de Nederlandse media een kliek is die op de schoot zit bij de macht, is onzinnig, vindt Klein. Het electorale doel is volgens hem evident: na het wegzetten van de pers als bevooroordeeld, ‘past iedere publicatie, ieder onderzoek volgens de bekritiseerde politicus in een patroon’.

Het is een onzindelijk frame, maar we zien dat het werkt: achterbannen geloven het. In ieder geval is de twijfel gezaaid; de mening of het vooroordeel winnen al snel van de feiten, die er niet meer toe doen. Zo ontloop je democratisch debat, zo onttrek je je aan verantwoording over onwelgevallige feiten.

Het voeden van het wantrouwen tegen de media zit Klein naar eigen zeggen dwars. “Ja, er zijn genoeg onvolkomenheden”, zegt hij. “Maar om nou ongemotiveerd het wantrouwen aan te wakkeren en te beweren dat er een soort geheime agenda is… Dat doet me inderdaad denken aan Turkse methoden.

Volgens Klein klopt er maar één deel van de oproep van DENK, namelijk: “Trap er niet in.

De column van Klein kunt u lezen op de RTL Nieuws-site. Ook VPRO-programmamaker Chris Kijne heeft een column geschreven over de DENK-video.

Lees ook: Filmpje DENK blijkt preventieve aanval op NRC (vanochtend)

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen