Youp van ’t Hek vindt Halina Reijn ontzettend nep

Foto: Nick van OrmondtYoup van ’t Hek gelooft Halina Reijn niet in haar documentaire De OK-Vrouw, die op tweede pinksterdag werd uitgezonden op het tijdstip van De Wereld Draait Door. Dat laat hij blijken in zijn column in NRC Handelsblad. Van ’t Hek heeft het idee dat Reijn continu acteert. “Ik heb eindelijk weer eens een echte cabaretière op de buis gezien. Satire van de bovenste plank. Een zekere Halina speelde een zogenaamde OK-vrouw. Ongewenst kinderloos. Hilarisch. Sterker dan Koot & Bie in hun beste dagen.

Het was net een dramaserie, aldus Van ’t hek. “Ze speelde in een fantastische nepdocumentaire. Halina Reijn parodieerde op perfecte wijze een doorgeslagen actreutel 2.0, die alleen maar acteerde of aan de meest stompzinnige rubrieken in damesbladen en televisieprogramma’s meedeed.”

De documentaire stelde het verdriet van Reijn over haar kinderloosheid aan de kaak. “Daar moest ze echter voor neuken en daar had ze door haar prachtige carrière geen tijd voor. Ze had niet eens tijd om een goeie stier te zoeken. Druk, druk, druk. Het eerste gaatje in haar agenda was op 11 juni 2019 tussen vier en half vijf. Die Halina speelde deze treurneus ronduit briljant.

De BN’er-wereld werd ook nog eens voor aap gezet, vindt Van ’t Hek. “Zo vierde ze haar veertigste verjaardag met zogenaamde vriendinnen en die deden of ze twaalf was geworden. En daar was zij dan weer door ontroerd. Ook dat speelde ze glorieus.

Andere scènes die hij vermakelijk vond waren het gesprek ‘bij een of andere gemacrameerde therapeute’ en die waarin ze met een taxi werd opgehaald bij een geitenboederij.

De cabaretier keek de documentaire met zijn ‘demente tante’. “Die had niet door dat het hogeschoolsatire was.

De NRC-column van Youp van ’t Hek kunt u lezen via Blendle.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen