Mark Rutte vindt racistische Sylvana-haters ‘Tokkies’

Foto: Nick van OrmondtMark Rutte heeft zich ‘buitengewoon gestoord’ aan de scheldpartijen op internet tegen tv-presentatrice en politica in de dop Sylvana Simons. Dat heeft de premier laten weten aan RTL Nieuws. Rutte noemt het ’tokkiegedrag’ dat ‘een normaal debat in de samenleving in de weg staat’. “Het zijn ronduit walgelijk, racistische reacties. Ik vind dat je veel mag zeggen, maar niet alles wat je mag zeggen, moet gezegd worden. Denk even na voordat je iets zegt. Voegt dat gescheld of getier iets toe?

Het Openbaar Ministerie gaat onderzoeken of de scheldpartijen tegen Simons strafbaar zijn en dat is volgens Rutte een goede zaak. “Maar er zit een fase die veel belangrijker is. De fase waarin het nog niet in strijd met de wet is. Er is je eigen beschaving. Je eigen opvoeding.

De grenzen die je zelf stelt die voorkomt dat je zo om je heen slaat te slaan dat je als een doorgeslagen tokkie andere mensen hun ruimte ontneemt om zich nog te kunnen uiten. Dat hoeft niet altijd in strijd met de wet te zijn.

Rutte wil niet de wet aanpassen. “Dit soort achterlijk gedrag los je niet op met wetgeving. Omdat een paar idioten dit doen, gaan we niet de wet voor aanpassen en de vrijheid van meningsuiting beperken.

Doe een beroep op elkaars beschavingsniveau. Dit is iets voor de maatschappelijke discussie.

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen