Jan Dijkgraaf en Jan Roos halen uit naar AD-moslima

Geplaatst op di 17 mei 2016 om 10:56

Journalisten Jan Dijkgraaf en Jan Roos zijn niet gecharmeerd van de nieuwe AD-columnist Hanina Ajarai, een moslima met hoofddoek. Dat laten ze weten op Twitter. Ajarai’s eerste column, die vandaag in de krant staat, gaat over haar hoofddoek. “Vroeger moest je talent/taalgevoel/humor/kennis hebben, nu is een doek op je kop genoeg voor een column“, zegt Roos. Dijkgraaf is ook niet onder de indruk van de column: “Korte versie: ik stel me even voor, ik draag een hoofddoek. Dat was het.

Dijkgraaf vindt het opvallend dat Ajarai zich voorstelt met een stukje over haar hoofddoek. “Het gaat mij niet om die hoofddoek. Maar om het ‘ik stel me helemaal niet voor’, het ‘ik vertel niets over mezelf’.

Hij is niet onverdeeld enthousiast over het nieuwe columnistenteam van het AD. “Ik las twee nieuwe AD-columnisten. Een Marokkaanse Nederlandse die een hoofddoek draagt en een Turkse Nederlander die zwijgt over Erdogan“, zegt hij, verwijzend naar Özcan Akyol.

AD-baas Hans Nijenhuis krijgt op Twitter vragen over de eerste column van Ajarai. “Voor wie scheef Hanina Ajari deze column over haar hoofddoek? Waarom denkt ze zich te moeten verantwoorden?“, zegt Daan.

Nijenhuis: “Voor wie? Voor de 1 miljoen huishoudens waar AD en de 7 daaraan verbonden regionale kranten worden bezorgd.

De eerste column van Ajarai is te lezen op de website van het AD.
23 Reacties op “Jan Dijkgraaf en Jan Roos halen uit naar AD-moslima”


 1. WaarheidsDrank

  Het AD wordt nu NRC Next Light met deze NRC’er aan het roer

 2. Walter

  Gewoon op die column walgen/spugen en dan gauw doorlezen naar de volgende pagina.

 3. Ano

  Nederland is steeds meer op het Duitsland van de jaren ’30 aan het lijken. Vervang hoofddoek door keppeltje, en bekijk het eens van een ander perspectief. Kippenvel dat alles wat Islamistisch per definitie niet deugd in onze maatschappij… Kippenvel.

 4. Lente.

  FF k.o.t.s.e.n…..Ik ga gelijk mijn abonnement opzeggen.

 5. Walter

  @ Ano

  Het probleem in de islamitische cultuur is dat ze bij problemen, in de slachtofferrol kruipen (i.p.v. het probleem binnen hun cultuur stevig aan te pakken, en niet alleen maar afkeuren, distantiëren en zielig overkomen).

 6. Siep

  Nederland is door en door verrot van racisme en xenofobie. Ik schaam me food voor dit rechts-extremistische land.

 7. Panda

  Ik krijg kippenvel van jou Ano. Want hoe durf je de Jodenvervolging te vergelijken met de vrouwenonderdrukking van de Islam? De moslima’s met een grote bek dragen de hoofddoek als symbool van hun vrije keuze, maar maken daarbij de positie van de onderdrukte moslimvrouw die onder sociale en religieuze druk een hoofddoek of erger draagt nog veel moeilijker. Een keppeltje is overigens ook een belachelijk ding, maar ik denk dat je eigenlijk de Jodenster bedoelde. Die staat ook voor onderdrukking, net als de hoofddoek. Maar die komt nota bene uit de eigen gelederen.

 8. David

  @ Ano….

  Ga je schamen idioot, de jaren ’30 hiermee vergelijken. Bizar, fu-cking bizar. Het gaat erom dat een AD-columnist louter aandacht op zich vestigt vanwege haar hoofddeksel. In dit land gaat het volgens mij om kwaliteit. Die hoofddoek interesseert mij NIETS. Het interesseert mij ook NIETS dat lil kleine een pet op heeft.

  Wat wil ze zeggen met die hoofddoek?

 9. mark

  Je weet wat Koeman met een Duits shirt deed, dan kan ook met een hoofddoek.

 10. Huib

  Ik voel me erg ongemakkelijk bij het zien van vrouwen met een islamitische vlag om het hoofd. Het is voor mij een symbool voor onderdrukking van vrouwen, homo’s, anders gelovigen en niet-gelovigen. Nemen deze vrouwen hier afstand van?

 11. rick

  Hé Ano parkeer je auto als blanke eens in Spangen of Kanaleneiland kijken hoelang hij heel blijft. Maar even AD. AD is net als de PvdA trekken aan een dood paard, totaal overbodig die krant.

 12. Delano

  @David:

  Ik vind het knap dat je oude fouten niet erkent en nieuwe oud laat worden. Kan ik bij jou in de leer?

 13. adriaan bakker

  Het stoort mij al enigszins dat deze dame een hoofddoek draagt – symbool voor vrouwenonderdrukking waar de hele Koran en ook de Hadith mee vol staat. In het katern waarin ze zich vandaag in het AD voorstelde doet ze het toeschijnen alsof het een vrije keus is, die hoofddoek. Daarmee doet ze al die duizenden moslim meisjes die in Nederland wonen ernstig tekort, want die worden er door hun familie door gedwongen om er een te dragen. Ga mij nou niet vertellen dat die hoofddoek vrijwillig is voor iedereen, ik geloof daar helemaal niets van. Vaak is het een voorwaarde om zelfs maar het huis uit te mogen.

 14. De Clubarts

  Het interesseert me geen bal wat iemand aanheeft. Trainingspak? Driedelig grijs? Slippers? Grocs? Hoofddoek? Who cares.

  Iedereen heeft de vrijheid om te dragen wat hij wil. Ik heb daar niets over te zeggen of te vinden. Als het een uiting van je geloof is, zal mij aan m’n reet roesten. Als het een uiting is van je liefde voor een voetbalclub, fijn voor je.

  Dat een columniste zich geroepen voelt om haar kledingkeuze aan het grote publiek uit te leggen, in andere woorden zich toch enigszins te verontschuldigen, is in essentie totaal onnodig.

  Ik zou iedereen willen oproepen zich niet druk te maken over de stof die andere mensen gebruiken om hun lichaam te bedekken. Dat is niemands zaak, behalve van degene die het draagt.

 15. otto groeneveld

  Ano geschiedenis was niet je sterkste vak begrijp ik. Wat ben nou aan het droeftoeteren.

 16. Dwark

  Voor mij geen ad meer.Zelfs niet om mijn reet mee af of van een ander te vegen!BASTA!

 17. Mo

  @Clubarts

  Dat is het punt helemaal niet. Draai er maar lekker omheen.

 18. Tanja

  Wat een land, we praten al meer dan 10 jaar voornamelijk over hoofddoeken en handen schudden. Lijkt wel een afleidingsmanoeuvre…

 19. De Clubarts

  @Mo

  Ik bepaal zelf welk punt ik maak.

 20. Panda

  @Clubarts: alsof het gaat om het stofje. Een hoofddoek is zoveel meer dan dat. En was het maar zo dat iedereen de vrijheid had om te dragen wat hij of zij wilde. Dat is nou net het punt: dat is met de hoofddoek niet het geval. Religieuze en sociale druk trekt een groot deel van hen die het eigenlijk niet willen over de streep. Het is een middel om vrouwen te onderdrukken. En juist de moslima’s die het dragen ervan propageren schaden hiermee de minder moedigen binnen hun eigen culturele omgeving.

 21. BRAAK

  En zo rukken de Moslims steeds verder op, het heet integreren, maar het is een invasie. En leg ze niets in de weg want ze maken je af met als motto: discriminatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 22. De Clubarts

  @Panda

  Iedereen heeft wel degelijk de vrijheid om te dragen wat hij wil. Als ik morgen een hoofddoek om wil doen, word ik niet meteen gearresteerd.

  De religieuze en sociale druk die je aanhaalt, zal ongetwijfeld voor een deel van de vrouwen gelden. Betekent dit dat je als overheid kledingstukken moet gaan verbieden? Dat lijkt me bespottelijk. De overheid is niet de kleermaker van het volk.

  Je laatste punt, namelijk dat een hoofddoek propaganda zou zijn, vind ik lichtelijk overdreven. Maar zelfs als dat waar zou zijn, hebben wij, de overheid en kranten als het AD daar niets over te zeggen. Iedereen is in principe volwassen genoeg om zelf te bepalen wat hij of zij aantrekt, en zo moeten wij hen ook tegemoet treden.

  Wat denk je dat productiever is? Iemand afrekenen op een hoofddoek, constant benadrukken dat het een propaganda-kledingstuk is, het zelfs verbieden of iemand als columniste weigeren?
  Of is het productiever om iedereen gelijkwaardig te behandelen, ervan uitgaan dat iemand ondanks de hoofddoek niet wordt onderdrukt of voor propagandistische doeleinden wordt ingezet?

  Mij lijkt dat met optie 2 de grootste kans bestaat dat iemand – mocht ze inderdaad worden onderdrukt – de hoofddoek in de ring gooit, omdat ze zich door de omgeving gesteund voelt.

  Het continu bashen van mensen die een hoofddoek dragen, oproepen tot een verbod, werkt averechts. Daarmee werk je de onderdrukking en het isolement alleen maar in de hand.

 23. BRAAK

  Als je die foto’s van de nieuwe columnisten van het AD ziet, lijkt het wel op de inhoud van een psychiatrische inrichting.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.