Kritiek op ‘saaie’ boekenuitzending DWDD

Geplaatst op za 23 apr 2016 om 9:00

De kijkcijfers van De Wereld Draait Door storten ieder jaar in als Adriaan van Dis de uitzending overneemt met gepraat over boeken en ook vrijdagavond waren de kijkcijfers lager dan normaal omdat het boek centraal stond. Een uur lang ging het bij Matthijs van Nieuwkerk over de verkiezing van het Belangrijkste Boek van Nederland. Op internet deden kijkers massaal hun beklag over de ‘saaie’ uitzending. “Eens kijken wie er het eerste wegdommelt bij DWDD…“, twitterde 538-dj Coen Swijnenberg.

NOS-presentator Jeroen Stomphorst had een revanche verwacht na de mislukte Prince-uitzending van donderdag. “Ik hoopte op een knetterende revanche maar helaas… Wel een uur over boeken, geen lekkere vrijdagavondshow.

Veel kijkers vragen zich op Twitter af waarom De Wereld Draait Door niet een uur lang in het teken stond van Prince, omdat het geïmproviseerde eerbetoon in de uitzending van de avond ervoor behoorlijk was mislukt.

Is dit alles wat jullie na 24 uur kunnen verzinnen? Goedkoop hoor, over tenenkrommend gesproken”, klaagde Hans. En Luc: “Raar dat het over boeken gaat in plaats van overlijden van Prince. Bij David Bowie gebeurde het wel. Zeer vreemd.

En Jeroen: “Begrijp ik nu dat de hele uitzending van DWDD niet over Prince gaat?! Het is een gotspe. Gemiste kans na blunder gisteren.

Verder vonden de meeste kijkers het vooral bloedsaai. “DWDD slaat volledig de plank mis.. Wat vreselijk saai“, zei de één. En een ander: “Als je op zondagochtend wel eens naar Vrije Geluiden kijkt van de VPRO dan weet je hoe ik me nu voel!
Geen touw aan vast te knopen!

Kijkers vonden het komisch dat Lucky TV, de komische slotrubriek van DWDD, de verkiezing van het Belangrijkste Boek van Nederland na de uitzending compleet belachelijk maakte.

Hanna: “Hahaha Lucky TV schetst treffend de status quo van DWDD wat mij betreft…!
40 Reacties op “Kritiek op ‘saaie’ boekenuitzending DWDD”


 1. Henk

  Wat een kop-in-het-zand gedrag van DWDD. Als we nu net doen alsof we donderdag niet gefaald hebben, en geen woord reppen over Prince, dan zal niemand iets merken….

 2. gjkh

  begin van het einde. Matthijs heeft geen zin meer, moet komende jaren salaris inleveren en heeft het wel gezien…

 3. Flip

  Viel mij enorm tegen. DWDD is over het hoogtepunt heen.

 4. mandy

  Leuke uitzending gisteren. Zoals te verwachten niet aan iedereen besteed. Taak NPO. Prima.

 5. pepe

  DWDD kan NIET inproviseren

  och we hebben al maandenlang een belangrijke boekenverkiezing gepland die kan toch niet zomaar vervallen…..paniek paniek paniek

  echt kunnen we gewoon stoppen met dit ooit best goede programma

 6. Al mijn reacties worden vastgehouden enz..

  Het lijkt mij dat aan deze uitzending heel veel voorbereiding zit. Dan ga je de uitzending niet afblazen omdat er aan de andere kant van de wereld een drugsgebruiker overlijdt.

 7. woodfield88

   3FM-dj Coen Swijnenberg. Gelukkig is de berichtgeving hier altijd accuraat… NOT😴😴

 8. Sebas

  Altijd zeuren op deze site dat het bij de NPO te veel om kijkcijfers draait, dat alle programma’s zo naar de CO kunnen. Dan doen ze eens iets anders, is het weer niet goed.

 9. Marcel

  DWDD was ook niet live, dus een uitzending over Prince kon niet.

 10. wappy

  Waarom moet alles over die junk prince gaan? zoiemand hoort helemaal geen eer tekrijgen.

  Hele wereld lijkt ineens stil testaan terweil er 1000x ergere dingen gebeuren in de wereld.

 11. Anoniem

  Prince is in de top 2000 ergens in het midden te vinden. Verder al 20 jaar amper wat vernomen. Prima dat zo iemand geëerd wordt maar nu wel welletjes

 12. PvPuffelen

  Was een niet te harden slechte aflevering !!!!!!

 13. Zucht

  Ik vond het een leuke uitzending, maar te moeilijk voor die rtl kleuters hier

 14. mandy

  Leuke lijstjesuitzending over boeken. Mooie gepassioneerde uitzending. Aan wie het niet besteed is: Zapp lekker naar Albert Verlinde.

 15. boekengek

  Prima aflevering, eindelijk eens inhoud. Nederland moet eindelijk weer eens massaal aan het lezen. Weg met de smartphones, gewoon LEZEN.

 16. Henkers

  Coen Swijnenberg de absolute graadmeter van wansmaak.

 17. b

  Is niet aan iedereen besteed maar dat is de kracht van DWDD dat ook onderwerpen zoals de verkiezing van het boek gewoon kan. Zeurende mensen zullen er altijd blijven . Dat Coen Swijnenberg het niet leuk vond , is dat belangrijk ? Hij zit niet voor niets bij 538. Een uitzending over Prince ? waarom . Prince is voor velen een idool maar voor de meerderheid niet meer dan die zanger uit de jaren 80 en ja , je kunt nog altijd naar Kwalbert zappen want daar hoort dit onderwerp meer thuis. Mooie uitzending DWDD en vanaf Maandag weer een gewone uitzending tenminste als er geen popster het leven laat.

 18. Asjemou

  DWDD altijd suf en vooral saai.

 19. Marcel

  @Henkers: het is ook pisvee’er, zegt toch genoeg.

 20. Roberta

  Mooie uitzending geheel gewijd aan boeken! Prima om één onderwerp aanbod te laten komen en uit te diepen. Geen interesse in boeken? Sla je deze aflevering gewoon over. Het hoeft niet altijd een kijkcijfer kanon te zijn. Ik word ook moe van die talloze onderwerpen die in sneltrein vaart binnen het uur er door heen gejast worden, oppervlakkigheid ten top. Dus juist graag meer van dit soort talk shows met aandacht voor en verdieping van zeer beperkt aantal onderwerpen.

 21. Leonardo v.

  Was een afgang!
  Ik was geen Prince fan, maar geen woord over deze wereld artiest Matthijs, terwijl je de dag ervoor hakkelend er niets van bakte?
  Voor mij heb je afgedaan Matthijs, waarom:
  In onze kennisenkring kennen wij iemand jong die zijn arm verloor, een zware dobber, zowel voor de ouders als het kind, maar jij moest zo nodig tot 5 keer toe dat zogenaamd leuke filmpje vertonen over een op hol geslagen kunstarm, wat helemaal geen kunstarm was!!
  Tja Matthijs, dat komt ervan als je nog nooit een revalidatiecentrum bezocht.
  Nog iets: telkens weer mensen met een verstandelijke beperking in de zeik nemen via zogenaamde leuke filmpjes als ze zich verspreken, tjongejonge wat dapper van jou Matthijs, en wat hadden we weer een lol (niet dus)..
  Het hielen likkende klapvee om je heen, je megalomane schreeuwerige manier van aankondigen, kerel: sto per mee, je bent niet meer in vorm.
  Je zat bij de uitzending over boeken erbij te kijken alsof je moest poepen, met een blik van: o, wat zijn we hier aan tafel slim bezig, en wat zijn we cultureel.
  Het min of meer doodzwijgen de dag na de dood van Prince? een regelrechte journalistieke afgang Matthijs!
  Stop ermee beste Matthijs, je bent niet meer in vorm, ga niet langer als een schreeuwende kapitein op dit schip de lakens uitdelen.
  ALTIJD weer dezelfde gasten, dezelfde artiesten, DWDD is net als een fietsband met een klein gaatje er in, je kunt er energie in blijven pompen, maar de teloorgang van DWDD is niet meer dan een duidelijk gegeven.

  Ga golfen in een mooi land kerel, ga met pensioen Matthijs.

 22. Anoniem

  Ik ben eerlijk gezegd ook afgehaakt, hoewel ik een lezer ben. Zulke afleveringen zijn prima – dwdd zou zich juist minder op de kijkcijfers zodat het zich beter kan onderscheiden – maar ik had ook wel iets over Prince verwacht. Ik zou dan toch de actualiteit voorrang hebben gegeven en deze boekenaflevering hebben verschoven naar maandag of dinsdag.

 23. Anouk

  Kom op mensen, het is Prince maar.
  Met alle respect, maar het is niet Mick Jagger die overleed.
  Leuke liedjes gemaakt hoor in de jaren 80, maar daar heb je t eigenlijk ook wel meegehad. Om na 30 jaar nog altijd aan die Purple Rain herinnerd te worden is overdreven.
  Afgezien daarvan denk ik wel dat DWDD in een dipje zit… Die uitzending na Charlie Hebdo hebben ze tijden mee lopen pochen (Dieuwke Wynia….), maar dat was dus maar eenmalig.
  Echt improviseren blijkt lastig. Anderzijds moet ik wel toegeven dat er van die Prince maar weinig digitaal beschikbaar is.

 24. Anoniem

  @Henk Dat was te verwachte. Dit (arrogante) gedag vertoont men al jaren bij DWDD. Nooit de hand in eigen boezem steken. Je moet eens even die uitzending terugkijken van de vrijdagavond toen dat gedoe in Haren aan de gang was. Er achteraan de uitzending van die maandag daarna. DWDD was goed de eerste 5 jaar. Daarna is verandering gekomen op redactie samenstelling en is Dieuwke Wynia daar aan het hoofd gekomen. Toen is het programma in kwaliteit naar beneden gegaan. Ze heeft Matthijs er in meegetrokken en die weet nu niet meer beter.

 25. Kaaskijker

  Ach gut, volksverheffing is aan een deel van de kijkers niet besteed. En het initiatief was van de CPNB, dus de uitzending stond waarschijnlijkmal zo gepland. Misschien waren iets te veel boeken behandelt per tafelgast.

  Ja ik had ook een Prince memoriam verwacht maar dat schijnt niet te kunnen door de rechtenkwestie op het beeldmateriaal. Zowel de muziek als beelden van live-optredens wordt strikt mee om gegaan. So be it.

 26. mark

  Prima voor Matthijs in dit soort uitzendingen kan hij schitteren.

 27. Walter

  Tip voor DWDD, doe dit in een thema-uitzending op zondagochtend (12.00u), en niet op de vrijdagavond, waarin mensen graag een ontspannen/relaxte uitzending willen/verwachten (i.p.v. dit slaapuurtje van gisteren).

 28. PvPuffelen

  MvN is een gesjeesde neerlandicus en steeds vaker hakkelende autocue presentator geworden .

 29. ron

  DWDD, had een thema-uitzending, hebben ze iets anders dan normaal is het weer niet goed. Ok, persoonlijk vond ik het ook niet een leuke uitzending, maar doen ze iets anders dan begint Nederland weer te zeiken.

 30. Ik Zag De HH In Bed

  Hij heeft toch maar mooi 1 miljoen ingedommelde “boeken lezers” aan de buis gekluisterd gekregen…….

 31. Rogier, Amsterdam

  Daarom was Matthijs natuurlijk zo paniekerig in de uitzending van donderdag; hij wist dat hij op vrijdag niet kon inspringen op de dood van Prince en moest dus spontaan de boel omgooien om een graantje mee te pikken. Pure scoringsdrift die uitmondde in een ramp op ziekenomroepniveau.

 32. Lies

  @Leonardo v: BOKS! Het belachelijk maken van mensen met een beperking is onder de gordel maar DWDD vindt het schijnbaar geoorloofd. Matthijs heeft geen idee omdat hij ws nooit is geconfronteerd met de realiteit van onze maatschappij. Matthijs heeft hierdoor een beperking, met alle respect voor jouw kennis met een fysieke beperking. Respect.

 33. Lies

  @Rogier Amsterdam: Jij bedoelt dat de deal met de uitgevers belangrijker is (commercieel belang?) ipv zendtijd voor het overlijden van Prince? Ik ben het met je eens. Zou betekenen dat DWDD commerciële belangen heeft en niet kan of durft in te halen op actualiteit?

 34. otto groeneveld

  De VARA wat een kut omroep stonden te juichen bij Keulen. Net zo verrot als die kut VVD

 35. Anoniem

  @Kaaskijker Dan nog had het DWDD gesierd als ze aan het begin even terug waren gekomen op de uitzending donderdag. Dat dede ze niet. Typisch DWDD. Ze reageren ook nooit op kritische mensen op social media. Ook niet als je een vraag stelt. Dat noemen zij bij DWDD negatief. Als je op social medial iets zegt in de trant van: ”Wat een goede band!” of ”Wat een leuk gesprek” dan reageren ze wel met ”dank je”. Echt slecht van een programma wat juist oproept om aan alle kanten mee te doen met het programma.

 36. toxilogic

  Tja ik had het snel gezien met die boeken, kijk Matthijs is neerlandicus dus moet er regelmatig aandacht worden besteed aan de schrijfkunst. Maar de timing was beroerd. @ die roeptoeters die beweren dat Prince een drugs gebruiker was hebben geen idee. Hij was in het ziekenhuis geweest vanwege een overdosis aan pijnstillers zijn laatste soloconcert sloot hij in tranen af..voorgevoel of vanwege sterke fysieke pijn–zijn entourage is tot dusver stil geweest over waar hij zo’n last van had. Het einde is hard voor hem geweest, alleen in eenstilstaande lift waar de deuren weer dicht waren gegaan terwijl hij onderuitgezakt op de grond lag, ongetwijfeld tengevolge van een hart of een TIA aanval, hulp dichtbij maar veel te laat. Triest einde, net zoals dat andere klein van stuk muziekgenie Mozart.

 37. Karen

  @Leonardo v.

  Wat zul jij een triest leven hebben als je iemand zo diep haat, maar wel telkens naar zijn programma gaat zitten loeren. Zoek een leven, gevaarlijke gek!

 38. T. Bolkenstein

  Prince was een seksuele viespeuk die waarschijnlijk aan aids (of drugs) is overleden!

 39. Anoniem

  Al weken heb ik het gevoel dat Mathijs er niet bij is met zijn hooft. Waarschijnlijk wil hij netjes zijn contract afmaken en moet hij daarna weg. Zodat je geen hh Jack Spijkerman krijgt. En dan is ook nog Carice zo snel zwanger van haar nieuwe vriend en niet van zijn zoon.

 40. Pake, Ljouwert

  Ik viel bekant in slaap.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.