Diana Matroos lag wakker van racisme bij RTL

De onthulling van Diana Matroos over racisme op de redactie van haar eigen RTL Nieuws viel eind vorig jaar niet goed bij haar collega’s. Hoofdredacteur Harm Taselaar vond het jammer dat Matroos het niet binnenkamers had gehouden. Maar Matroos is blij dat ze het naar buiten heeft gebracht. Ze was erdoor geraakt, zegt ze vandaag in De Volkskrant. “Ik voelde pijn. Ik heb er nachten van wakker gelegen. De slachtofferrol is het laatste dat je gaat helpen, maar je voelt je wel even zo.

Matroos onthulde niet alleen dat een collega pepernoten op haar bureau strooide, maar ook dat ze een e-mail onderschepte van een RTL Nieuws-collega waarin stond dat ze niet te vaak met collega Wilson Boldewijn mocht presenteren, omdat twee donkere presentatoren ‘te heftig’ zouden zijn.

De aanleiding was dat Matroos en Boldewijn een week lang elke dag samen waren ingeroosterd door Editie NL. “Ik ging uit van dat werkschema en ineens werd het veranderd. Alle presentatoren, behalve wij, kregen daarover een mail: er moest op worden gelet dat Wilson en ik niet te vaak samen werden ingepland. De styling, de visagie, iedereen wist het.

De andere presentatoren werden woedend, zegt ze. “Ik was blij dat mijn collega’s hun mond open hadden gedaan – dat doen mensen meestal niet”, zegt ze. “Ik vond het moeilijk om gewoon mijn werk te blijven doen en niet alles door die bril te bekijken. Je moet niet overal een complot gaan zien.

Door de e-mail werd duidelijk: het gaat dus niet om kwaliteit, we werden beoordeeld op iets anders, puur op onze kleur. Het raakte ons allebei. Dit gebeurde in 2013 en we dachten: jeetje, speelt dit toch nog een rol?

Matroos vertelt verder dat ze in het verleden de rol van anchor van het Half Acht Nieuws heeft geambieerd. “Ik kan niet zeggen of ik het door mijn kleur niet ben geworden. Het enige wat ik kan zeggen: in Nederland is nog nooit iemand met een kleur de vaste anchor geweest van het avondjournaal. Noraly Beyer was dat ook niet bij het NOS Journaal.

Alle artikelen over het racisme bij RTL Nieuws kunt u hier lezen.

Het Volkskrant-interview met Matroos kunt u lezen via Blendle.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen