Diana Matroos lag wakker van racisme bij RTL

Geplaatst op Tue 15 Mar 2016 om 15:48

De onthulling van Diana Matroos over racisme op de redactie van haar eigen RTL Nieuws viel eind vorig jaar niet goed bij haar collega’s. Hoofdredacteur Harm Taselaar vond het jammer dat Matroos het niet binnenkamers had gehouden. Maar Matroos is blij dat ze het naar buiten heeft gebracht. Ze was erdoor geraakt, zegt ze vandaag in De Volkskrant. “Ik voelde pijn. Ik heb er nachten van wakker gelegen. De slachtofferrol is het laatste dat je gaat helpen, maar je voelt je wel even zo.

Matroos onthulde niet alleen dat een collega pepernoten op haar bureau strooide, maar ook dat ze een e-mail onderschepte van een RTL Nieuws-collega waarin stond dat ze niet te vaak met collega Wilson Boldewijn mocht presenteren, omdat twee donkere presentatoren ‘te heftig’ zouden zijn.

De aanleiding was dat Matroos en Boldewijn een week lang elke dag samen waren ingeroosterd door Editie NL. “Ik ging uit van dat werkschema en ineens werd het veranderd. Alle presentatoren, behalve wij, kregen daarover een mail: er moest op worden gelet dat Wilson en ik niet te vaak samen werden ingepland. De styling, de visagie, iedereen wist het.

De andere presentatoren werden woedend, zegt ze. “Ik was blij dat mijn collega’s hun mond open hadden gedaan – dat doen mensen meestal niet”, zegt ze. “Ik vond het moeilijk om gewoon mijn werk te blijven doen en niet alles door die bril te bekijken. Je moet niet overal een complot gaan zien.

Door de e-mail werd duidelijk: het gaat dus niet om kwaliteit, we werden beoordeeld op iets anders, puur op onze kleur. Het raakte ons allebei. Dit gebeurde in 2013 en we dachten: jeetje, speelt dit toch nog een rol?

Matroos vertelt verder dat ze in het verleden de rol van anchor van het Half Acht Nieuws heeft geambieerd. “Ik kan niet zeggen of ik het door mijn kleur niet ben geworden. Het enige wat ik kan zeggen: in Nederland is nog nooit iemand met een kleur de vaste anchor geweest van het avondjournaal. Noraly Beyer was dat ook niet bij het NOS Journaal.

Alle artikelen over het racisme bij RTL Nieuws kunt u hier lezen.

Het Volkskrant-interview met Matroos kunt u lezen via Blendle.
36 Reacties op “Diana Matroos lag wakker van racisme bij RTL”


 1. King

  Racisme zit in het DNA van de Nederlander, ik maak dagelijkse mee het is schandalig!

 2. Talpa

  Ze had gewoon wat meer aandacht nodig!

 3. Anonymous

  Buitenlanders discrimineren naar de blanke nederlanders net zo hard.
  Zeker als ze met meerdere soort genoten zijn.

 4. Koen

  Kijk, dat van die Pepernoten was een belachelijke actie. En dat twee donkere mensen niet samen kunnen presenteren slaat ook nergens op. Daarin heeft ze volledig gelijk.

  Maar het is zo jammer dat ze meteen weer zo doordraaft en er van alles bijhaalt. Dat nog nooit een donker iemand vaste anchor van het journaal is geweest bijvoorbeeld. Ja, dat kan toch zonder dat daar meteen racistische motieven aan ten grondslag liggen?

 5. Koen

  In aanvulling:

  Door dat geklaag over die journaal-anchor is Diana zelf juist racistisch bezig. Ze vindt kennelijk dat een donker iemand dat moet worden, ongeacht of hij of zij nu de beste is. Maar op basis van kleur!

 6. Dennis

  Jammer dat dit nu weer wordt opgerakeld.. Wil niet zeggen dat ze ongelijk heeft, maar ze heeft haar punt eerder al gemaakt, waarom dan nu weer erover beginnen…

 7. MC

  Snap best dat ze niet 2 donkere presentatoren tegelijk willen. Dat staat gewoon raar. Klinkt lullig maar we zitten niet in Zimbabwe. Hetzelfde geld voor 2 hoog blondjes of 2 met donkere haren. Het moet er “leuk”uitzien-whatever that means…

 8. Kijker

  Sinds deze rel heeft Diana nooit meer EditieNL gepresenteerd..

 9. Popo

  Ja! Laten we het er weer over hebben! Helpt sowieso!! :S

 10. Polak

  Discipline, toezicht en straf voor racistische Nederlanders!

 11. Anonymous

  Wanneer krijgen we eindelijk een paar chinese anchorvrouwen?

 12. Anonymous

  Vind het inderdaad wel raar dat ze in Nederland zo zijn. Zelfs in Amerika zie je bij nieuwsanchers echt wel een afspiegeling.

  NBC heeft Lestor Holt nu als opvolger van de in opspraak geraakte Brian Williams. En het is nog steeds het best bekeken nieuwsprogramma van dat land.

  Nederland is best wel een liberaal land maar er zijn nog wat verbeterpuntjes. Zoals dit en natuurlijk die hele zwarte piet issue.

 13. Kaaskijker

  Dat van die pepernoten strooien ter provocatie is inderdaad lullig. Een armoedige vorm van humor.
  Twee gekleurde presentatoren aan de desk moet gewoon kunnen.
  Dat er een gekleurde anchor(wo)man op 19:30 en 20:00 uur en zou moeten komen lijkt mij te veel gevraagd.
  In Nederland is bijna geen écht racisme, wel sociale uitsluiting. En zeker RTL lijkt me zo’n type werkvloer.

 14. N. Zoen

  Ik ken de hele dame niet hoor, maar ze begint een beetje trekjes van mevrouw S.Simons te krijgen. En die is vervelend geworden in de media!

 15. Anonymous

  Racisme komt bij overal en bij elk volk voor, Nederland is niet beter maar ook niet slechter dan de meeste andere landen. Maar de hetze over racisme van de laatste jaren heeft het eerder meer aangewakkerd dan dat het minder is geworden.

 16. Peter Jansen

  mijn bijdrage is verdwenen

 17. Peter Jansen

  Dan maar dom lachen. Wat een verschrikkelijk man. Is hij Turks, Hongaars of Pools? Daar zijn ze net zo democratisch.

 18. Peter Jansen

  Maar nu is een wet aangenomen, die niet is aangenomen. Als de rest van deze wet klaar is wordt de wet pas echt aangenomen. Wat een blamage. In Duitsland zou deze wet zo worden afgeschoten door het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe. Oh, ja die hebben wij niet in Nederland. Mede dank zij de VVD bij woorde van dhr Taverne (VVD). De VVD weet het wel beter voor de burger en vind zich zelf zo intelligent, netzoals in Turkije, Hongarij en Polen. Zelfs de Eerste Kamer willen ze het liefst ook nog afschaffen.

 19. Peter Jansen

  Lang leve het democratisch Nederland… Sorry on nog vergeten te schrijven.

 20. Peter Jansen

  Niet verstand van omroep, niet van ipads, niet van klassegroottes, niet van voetbal (ADO), kleuter toetsen laten afnemen.

 21. Pools

  Peter Jansen
  -je schrijft onder de verkeerde kopje.
  -en Polen is beter dan Nederland!

 22. Pools

  Polish4life!!!

 23. Anonymous

  Kurwa

 24. Lies

  Daar hoor je John Williams, Jandino en Rayman nooit over klagen. Anchor sinterklaas jeugdjournaal zelfs niet…

 25. Anonymous

  Je moeder!

 26. Anonymous

  En toch maar steeds in die slachtofferrol blijven zitten, he? Dus het levert wel degelijk iets op. Ik kan niet slapen van mensen zoals Diana, nachtmerries krijg ik van die kop van haar.

 27. Anonymous

  @Anonymous

  “Zelfs in Amerika zie je bij nieuwsanchers echt wel een afspiegeling.”

  En wat is dan een juiste afspiegeling hier in Nederland? Volgens mij wonen hier toch echt minder zwarte mensen dan in de VS. Ik snap trouwens niet waarom telkens dat land met een heel andere geschiedenis en cultuur erbij gehaald moet worden. Dat is toch echt nog wel een verbeterpuntje…

 28. Anonymous

  Je moet niet onderschatten dat we een behoorlijk omvangrijke zwarte gemeenschap hebben in Nederland. Ik schat zo’n 900.000.

 29. Anonymous

  @ 1:54

  Aanvulling:

  waarvan meer dan 65 procent met een crimineel verleden/crimineel heden.

  Count your blessings.

 30. Anonymous

  Och, och, Diana toch.

 31. Den Draaiert Joost

  NEderland is een land van blanke mensen. Als je daar als donker mens niet tegen kan dan heb je hier niets te zoeken. Als je hier als donker iemand bent geboren, dan heb je gewoon pech. Maakt dat je een slechter mens? Nee! Je moet je er alleen niet zo druk over maken. Die blanke Nederlanders maken zich er namelijk ook niet druk over tot dat je het zelf aanzwengelt.

  Voor de rest kan ik alleen maar constateren dat er teveel mensen in dit land wonen met korte lontjes die zich te snel op hun teentjes getrapt voelen.

 32. Jasper

  Dit is oud nieuws, waarom moet dat weer herhaald worden?

 33. The Bitch..

  Wij worden gediscrim.ineerd door die gekle.urde.

 34. Anonymous

  Er zullen altijd minderheden zijn die klagen over ongelijkheid. Vermoeiend, want het gezeur over racisme of discriminatie zal alleen maar toenemen.

 35. Lol

  Wat ook racisme is dat Diane er als een blanke probeert uit te zien maar haar gestreste haar.

 36. Esme

  Wow, ik schrik wel van de hoeveelheid negatieve reacties hier. En allemaal lekker laf onder ‘anonymous’. Ik hoop maar gewoon dat de Nederlanders die vóór gelijkheid en tegen discriminatie zijn geen zin hebben om zich in deze discussie te mengen en dat ze dus nog wel bestaan. Ik keek net Editie NL en dat is nu wel echt een blanke show geworden, zeg. Ik kom zelf uit een dorp in Drenthe en zie hier niet veel mensen van kleur, maar in de Randstad is dit totaal anders. Waarom zien we dit dan niet terug in het journaal? Ieder mens met een Nederlands paspoort hoort bij dit land en hoeft niet ‘op te rotten’ omdat ze het niet leuk vinden om gediscrimineerd te worden. Diana Matroos heeft dus ook alle recht om haar ongenoegen uit te spreken en ik vind dat ze volkomen gelijk heeft dat het niet normaal is hoe er bij RTL gehandeld wordt. Het kan mij echt helemaal niks schelen wat voor kleur de presentators van het nieuws hebben, en zij en Wilson samen waren prima.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.