Beau van Erven Dorens: ‘John de Mol liet me vallen’

Beau van Erven Dorens heeft heel 2015 niets gehoord van John de Mol, ook niet toe hij vertrok bij zijn zender SBS 6. Dat onthulde de RTL 4-presentator maandag in het door 263.000 mensen bekeken Wat Gaat Er Nu Door Je Heen. Van Erven Dorens vindt het jammer. “Op 28 december 2014 was de laatste aflevering van The Winner Takes It All. Ik weet nog dat ik hem naar zijn auto bracht en we elkaar een hand gaven en daarna heb ik hem nooit meer gesproken. Terwijl hij een soort tv-vader was.

De relatie tussen Van Erven Dorens en De Mol begon in 2005, toen hij overstapte naar zijn zender Talpa. “Ik ben sinds toen altijd een soort protégé geweest van John. Ik kwam als eerste aan boord als presentator en producent en samen zijn we allemaal het schip in gegaan daar. Hij heeft mij toen echt de hand boven het hoofd gehouden.”

Uiteindelijk ging Talpa op in RTL Nederland. “We gingen door bij RTL en alles werd weer een succes. Ook Linda werd weer een succes. Met Gooische Vrouwen en Ik Hou Van Holland werden allemaal successen geboekt. Toen ben ik naar SBS gegaan.

Schouderklopjes

Van Erven Dorens vertrok in 2009 naar SBS, omdat hij ontevreden was over zijn salaris bij RTL. “Oké, het was ook een beetje het geld. Ha ha ha. Ik moet wel eerlijk zijn. Maar er was ook ruzie. Dat was ook een reden om weg te gaan. Én ik zou ook een programma krijgen dat ik altijd al wilde maken.”

Bij SBS maakte Van Erven Dorens veel programma’s met De Mols productiehuis Talpa. “Dat ging niet allemaal even goed. Toen stapte John in bij SBS de laatste twee jaar. Weer stond ik vooraan om zijn shows te presenteren. Weer was het schouderklopjes.

Uit de gratie

En op 28 december 2014 was dat dus over. Van Erven Dorens was uit de gratie bij De Mol. “Ik vond het heel raar, want ik sprak die vent voortdurend en ik presenteerde heel veel van zijn shows. Ik vond het heel gek. Daarna ben ik van zijn zender naar RTL gegaan en ik heb nooit meer iets gehoord. Helemaal niets. Ik kwam binnen bij RTL en hoorde nog steeds niet.”

Onlangs heeft Van Erven Dorens weer gesproken met De Mol. “Bij een opname van Ik Hou Van Holland. Dat was een jáár later. Ik ben echt een sentimentele vent, dus ik hecht heel erg aan die band en de waarde ervan. Maar ik snap echt wel dat er veel mensen in mijn plaats komen die allemaal veel interessanter zijn die het beter doen, zoals Jandino, Jeroen van Koningsbrugge en Tijl Beckand. Er komen allemaal nieuwe protégés.

Autoritair

Van Erven Dorens heeft geleerd dat het bij De Mol dus niet om jou gaat, maar om je succes. “Hij is minder gek dan Louis van Gaal, maar hij is minstens zo autoritair. Hij is keihard, maar ik neem het hem niet kwalijk. Ik zeg het gewoon zoals het is. Dit is de business van Hilversum.”

Als mens zou ik zeggen dat het wel oké was geweest als iemand waar je zo lang mee gewerkt heb eventjes een telefoontje geeft. Hoe moeilijk is het? Dat hij zegt: ‘Wat jammer dat je weggaat.’ Of: ‘Succes ermee.’ Ik dacht dat ik in die cirkel zat en dat is niet zo. Het heeft te maken met succes.

Het heeft alleen maar te maken met zaken, aldus Van Erven Dorens. “Als ik weer een succes heb, is alles weer oké. Dat vind ik dan ook oké, want ik weet nu wat de situatie is. Ik krabbel weer langzaam op, dus misschien kom ik langzaam met potlood weer ergens achterin zijn boekje terug.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen