‘RTL Nieuws is oppervlakkiger dan NOS Journaal’

Marcel Gelauff, hoofdredacteur van het NOS Journaal, vindt concurrent RTL Nieuws oppervlakkiger. Dat vertelt hij dit weekend in NRC Handelsblad. Dat komt omdat RTL 4 een commerciële zender is, aldus Gelauff. “In de kern is het grote verschil dat wij een publieke legitimatie hebben en RTL Nieuws onderdeel is van een beursgenoteerde onderneming. Dat uit zich vooral in doelgroepdenken. En dat heeft weer effect op hoe je nieuws vertelt“, aldus de baas van het NOS Journaal.

RTL wil vooral scoren in de commerciële doelgroep en dat merk je aan de wijze waarop het nieuws wordt verteld, aldus Gelauff. “RTL doet het over het algemeen aardser, simpeler en oppervlakkiger. Met minder duiding ook. Dat verschil is de laatste jaren verder toegenomen.”

Op de vraag hoeveel dagen in de week het NOS Journaal een betere uitzending maakt dan RTL Nieuws, zegt Gelauff: “Elke dag. Nee, ik kijk niet elke dag naar RTL. En zij zullen ons ook best wel ’ns verslaan.

Toch krijgt ook de NOS de laatste tijd de kritiek oppervlakkiger te worden. Volgens Gelauff is zijn programma simpelweg minder statisch en afstandelijk geworden.

We laten nu veel meer beeld zien“, geeft hij aan. “Vroeger lieten we meer autoriteiten en instituties aan het woord. Nu staan we letterlijk tussen de vluchtelingen in.”

Het hele interview met Gelauff leest u in NRC Handelsblad.

Lees ook:
‘RTL Nieuws onderzoekender dan NOS Journaal’ (februari 2015)
‘RTL Nieuws wat braver dan NOS Journaal’ (juni 2015)
‘NOS Journaal moeilijker om te maken dan RTL Nieuws’ (december 2015)

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen