‘NOS Journaal moeilijker om te maken dan RTL Nieuws’

Geplaatst op ma 14 dec 2015 om 14:35

Marcel Gelauff, de hoofdredacteur van NOS Nieuws, denkt dat het lastiger is om een aflevering van het NOS Journaal te maken dan een aflevering van RTL Nieuws. Dat zegt hij in een interview met VARAgids. Het NOS Journaal richt zich in tegenstelling tot andere media op mensen uit alle lagen van de bevolking, aldus Gelauff. “Ook RTL-Nieuws heeft een veel beperktere doelgroep dan wij, namelijk de boodschappers tussen de 20 en 49. Is ook eenvoudiger“, aldus de nieuwsbaas in het omroepblad.

Nieuws brengen voor een algemene doelgroep is lastiger dan voor een specifieke doelgroep, meent hij. “Wat wij doen is echt moeilijker dan Het Financieele Dagblad maken, wat óók heus moeilijk is, maar waar je over gespecialiseerde materie schrijft voor een uitgekristalliseerde doelgroep.

Media die iedereen willen bereiken moeten veel meer keuzes maken, aldus Gelauff. “In onze taal en toon moeten we aansluiten bij mensen met twee universitaire studies, maar ook bij mensen die niet kunnen lezen en schrijven. Dat betekent dat je in het belangrijkste bulletin, van acht uur, compromissen sluit.

Critici vinden dat het Achtuurjournaal een te hoog Jip en Janneke-gehalte heeft. “Wie niet accepteert dat wij het Journaal maken voor de hele breedte van de samenleving, heeft een beperkte en egocentrische visie.

Het hele interview met Gelauff leest u in VARAgids (via Blendle).
38 Reacties op “‘NOS Journaal moeilijker om te maken dan RTL Nieuws’”


 1. Anoniem

  Wat een onzin.

 2. Nathalie

  In het nos-journaal werd eens uitgelegd wat een hospice was. Volgens mij hebben ze de doelgroep wel voor ogen..

 3. Tweetniet

  Ha, Ha, is dat ook de mening van de “onafhankelijke redaktie” van RTL? Dat vraag ik mij af. Wat een betoog… Gelauff past het trucje toe : If you cannot convince them, confuse them…

 4. mike

  Wat een onzin. Ze hebben moeite met het kort en bondig houden van items en moeite met het niet laten doorschemeren van hun eigen politieke kleur.

 5. Anoniem

  Hij heeft gelijk nos journaal ligt altijd onder een vergrootglas ,,daar heeft rtl nieuws geen last van.

 6. RW

  Wat een arrogante uitspraak, alsof het Journaal zo moeilijk is, ze zijn linkser dan de paus. Alles is zo politiek correct bij het Journaal,m veel te koud ,kil en zo niet bij de gewone mens maar er boven echt bekakt arrogant

 7. Tweetniet

  Anonymous 14.56 : RTL werkt met een budget was driekwart kleiner is dan NOS Journaal. Alleen daarvoor zou je idd het NOS Journaal onder een financieel vergrootlas moeten leggen.

 8. Tweetniet

  was is wat

 9. otto groeneveld

  Deze Marcel G moet eigenlijk direct ontslagen worden. Wat een aanfluiting voor de journalistiek is deze man. Met als klap op de vuurpijl het item wat zij verplicht moesten brengen van het stenenleggersgilde, afgelopen week over het onderwerp- werkgelegenheid. Ja ja bedrijven staan te springen om technische mensen , je hoeft alleen maar 2 handen te hebben en je naam kunnen schrijven en de labbekakken van werkgevers hebben de banen voor het opscheppen. Vandaar dat ze overal ook staken in technische bedrijven, omdat zij eruit worden uitgeschopt omdat er zoveel werk is. Fokker. ICG Giessendam, Rotterdamse haven, Shell 10.000 banen verloren, enz, enz. Maar de NOS komt met het item dat er banen voor het oprapen liggen. De werkgever staat te springen. ja als je dit soort leugens brengt dien je toch direct je bureau op te ruimen en zonder handdruk het pand te verlaten. Uit naam van journalistiek.

 10. jan

  JaJa,…….

 11. Marcel

  Zolang Gelauff meer verstand heeft in zijn frenulum dan otto groeneveld in zijn botte kop, mag hij gewoon aanblijven.

 12. rakker

  Dus RTL nieuwskijkers is dom werkvolk en
  de gekleurde staatsomroep NPO is voor het zgn. linkse establishment publiek.

 13. rakker

  RW, sorry maar het is ” roomser dan de paus”.

  Wel met U eens dat de NPO een radicale linkse club is, zich omringende met hun eigen kliekjes uit de amsterdamse grachtengordel, die het zelf allemaal goed voor me kaar hebben!

  Als Rotterdammer wordt ik niet goed van die de Breij,( krijgt een prijs omdat ze altijd bij van v.Nieuwker mag zitten) marcmarietje met die schelle stem, ouwe mulder is vergeetachtig ,de vries, etc. etc. Wat een nepotisme!

 14. Tweetniet

  @rakker : Nee niet dom, maar slim. Ook het correspondentennet van RTL zbestaat uit veelal ZZP-ers, die in het buitenland hun eigen broek moeten ophouden, gemotiveerder zijn en harder werken, en geen businessclass vliegen. Stuk goedkoper en beter.

 15. Carmen

  @rakker

  Kom op, zeg. Dat je de genoemde mensen niet moet, oké. Maar dat De Breij een prijs zou krijgen om de reden die jij noemt, dat geloof je toch hoop ik zelf ook niet?

 16. mark2

  Rakker, mensen die “RTL nieuwskijkers is” schrijven zijn inderdaad behoorlijk dom.

 17. Anoniem

  Gemiddeld 2 miljoen om 20/8 uur dat zegt toch genoeg ,RTL de helft daarvan,dus mensen zijn tevreden ,vvd vind het te links en sp vind het te rechts ,vind daar maar een goede mix in .

 18. Pake, Ljouwert

  Het maakt geen enkel verschil naar welke nieuwsuitzending je kijkt. Als de programma’s zijn afgelopen ben je weer volledig op de hoogte.

 19. anonymous

  RTL NIEUWS vergelijk ik altijd met een regionale of lokale omroep van mindere klasse
  er zijn reg. en lokale omroepen die het nieuws op zeer professionele wijze presenteren RTL is te knullig, maakt veel fouten en erg kinderachtig, en te Amerikaans gericht!

 20. geitenwollensokken fokker

  rakker is populair niemand durft echter blijkbaar tegen mij te discusseren omdat mijn argumenten staan als een huis.

 21. Pipo Koeien

  Het blijven enge mensen bij de Staats TV, brrrrrr

 22. Anoniem

  Het Journaal is het opium voor het volk

 23. Dennis

  Wat een flauwekul.

 24. Margit

  Het valt ook niet mee om tussen al die moslim mannen een paar vrouwen en kinderen te zoeken voor op het journaal.

 25. caesar

  Het verschil tussen NOS, rtl en SBS (hart van Nederland) is het beste af te lezen aan de diverse weerrubrieken.
  NOS; dodelijk saai en idem uitstraling van presentaoren
  rt: vlot,pittig, prettig om naar te kijken
  sbs: dommer kan niet

 26. dirk

  Kom wel eens bij mensen die alleen maar PO kijken,nou ik kan u verzekeren,die weten echt nergens van en geloven alles wat het journaal hen wijsmaakt,zijn soms geschokt als ik wat youtube filmpjes laat zien.
  Kijk zelf al 15 jaar geen journaal meer.

 27. Anoniem

  Dirk. Ja,en?
  Ik kom weleens bij mensen die veel CO kijken en die geloven ook alles wat ze worden wijsgemaakt. Wat is je punt precies?

 28. dirk

  Anonymous,ik laat hen filmpjes zien over al die mannen die hier binnenkomen,en de enkele vrouwen en kinderen,over het aangespoelde jongetje aan de turkse kust,die helemaal niet uit syrie kwam,en over de aanslag in parijs,waar de foto van de lichamen in Bataclan niet bij de PO in beeld kwam.
  enz,enz.wie het nieuws van het internet haalt,en dan meerdere bronnen,die lacht om het journaal,trouwens ik kijk ook geen CO,maar wat die uitzenden zal mij worst wezen,wanr daar hoef ik niet voor te betalen.

 29. otto groeneveld

  Zout lekker op Marcel inhoudelijk heb je werkelijk nooit commentaar kunnen geven. Dom figuur ben je.

 30. Anoniem

  het blijven altijd maar klootzakken daar bij die belasting slurpenen instelling nog even en ze willen weer kijk geld

 31. eva

  De arrogantie, bejaarde kijken het NOS Journaal uit gewoonte. Nog even en we zijn eindelijk af van de baby boom-generatie. De betweters. NOS Journaal is het promotie-kanaal van links Nederland zoals Buitenhof & Nieuwsuur dit zijn.

 32. jan

  En toch zit er een kern van waarheid in. … De kijkers van rtl zijn niet slim…Zo waren er 1,6 miljoen kijkers die naar ik hou van Holland keken. Op zich kan dat, maar men hadden niet Door dat het een herhaling was. .. tja…

 33. jan

  Dis het nieuws kan ook makkelijk gebracht worden in tokkietaal. ..

 34. jan

  Dus het nieuws kan ook makkelijk in kindertaal gebracht worden…

 35. John

  @jan

  Zaten UITERAARD ook genoeg mensen tussen die niet altijd kijken en het dus op de eerste uitzenddatum niet gezien hadden. Dat had jij met je NPO-breintje ook kunnen verzinnen als je zoveel slimmer was dan de RTL-kijker.

 36. Tom

  Gelauff kan het onderscheid wel maken, aangezien hij bij beide werkzaam is (geweest).

 37. Anoniem

  In theorie heeft Gellauf gelijk, in de praktijk nu niet bepaald. Het Staatsjournaal zou idd een programma moeten maken zonder doelgroep voor ogen. Maar dat doet het nou bepaald niet.

  RTL in zijn geheel heeft ondubbelzinnig een commerciele deoelgroep voor ogen, maar dat geldt dus juist niet voor RTL Nieuws. Ze gaan daar echt geen nieuws weglaten, omdat het niet zou verkopen. Daar is het een veel te professionele club voor. Met bovendien veel en veel meer onderzoeksjournalistiek (ondanks het veel kleinere budget) en een veel kritischer houding richting overheid dan het Staatsjournaal en ik geloof nu niet dat je daarmee nu per se meer advertenties verkoopt. Het is namelijk best vaak saaie kost. Maar het moet wel gebeuren.

 38. Coeus

  Alsof er in boodschappers van 20 tot 49 niet ook mensen tussen zitten “met twee universitaire studies, maar ook mensen die niet kunnen lezen en schrijven”. Slap verweer tegen kritiek op het vaak matige niveau en de luie ‘journalistiek’ van het NOS Journaal.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.