John de Mol relativeert antisemitische grappen Utopia

Foto: SBSJohn de Mol begrijpt de commotie die is ontstaan over antisemitische grappen in Utopia, maar constateert tegelijkertijd dat cabaretiers dat soort programma wél kunnen maken zonder dat er ophef ontstaat. Dat heeft hij laten weten in een reactie aan RTL Boulevard. In Utopia was te zien hoe twee bewoners met een boekenkast sjouwen. “Anne Frank is er al uit. Dat is toch een paar kilo minder“, klinkt het. En niet veel later volgt de grap: “Zullen er nog een paar Joden in verstopt zijn?

De Mol benadrukt dat dit niet de bedoeling is van Utopia. “We weten allemaal dat het idee achter Utopia is dat vijftien mensen een poging doen om een ideale minimaatschappij te creëren en we hebben ook allemaal kunnen zien dat dat er af en toe een beetje op lijkt, maar minstens zo vaak mijlen verwijderd is van de doelstelling. En dit is weer zo’n moment.

Toch moet het wel met een korrel zout nemen, aldus de tv-maker. “Ik wil ook gezegd hebben dat als Hans Teeuwen of Theo Maassen een dergelijke opmerking zou maken, het door iedereen als humor wordt gezien.

Albert Verlinde denkt dat De Mol zijn programma wil beschermen met deze uitspraak. Zelf vindt hij het ‘echt heel, heel foute humor’. “Echt schandalig.”

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen