Sylvana Simons wil geen imago als ‘angry black woman’

Foto: RTLSylvana Simons wil voorkomen dat ze met haar media-optredens het imago van ‘angry black woman’ krijgt. Dat vertelt de tv-diva vandaag in het AD. Simons kreeg in mei tv-kijkend Nederland over zich heen toen ze Martin Šimek aansprak op zijn gebruik van het woord ‘zwartjes’ in De Wereld Draait Door. “In die paar seconden dat ik wachtte tot hij zijn zin afmaakte, ging er van alles door mijn hoofd. Zeg iets, Sylvana, maar geen verwijt, geen hoge stem, niet boos worden“, blikt ze terug.

De tv-diva is zich zeer bewust van wat ze op tv doet. “Ik probeer op alle manieren te voorkomen dat ik in dat gevreesde hokje ‘angry black woman’ wordt gepropt, want dat ben ik niet. Dus stel ik op zo’n moment heel rustig een vraag.

Maar wat concluderen de sites daarna? ‘Sylvana trekt hard van leer.’ ‘Sylvana uit haar dak.’ ‘Sylvana hysterisch.’ Het beeld is sterker dan de werkelijkheid.

Simons heeft het nooit met Šimek uitgepraat. “Nee. Daar is geen noodzaak toe. Hij is niet interessant. Het is interessant dat dit gebeurt. Dat dit soort woorden nog steeds achteloos wordt gebruikt.”

Zwártje. Daar zit een wereld van wit superioriteitsgevoel achter.”

Het AD-interview met Sylvana Simons kunt u lezen via Blendle.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen