Humberto Tan vraagt begrip voor Zwarte Piet-hater

Humberto Tan vraagt de kijkers van zijn talkshow RTL Late Night begrip voor de Amerikaanse tv-maker Roger Ross Williams, die voor CNN een korte film heeft gemaakt over onze ‘racistische’ Zwarte Piet. Dat is te lezen op Facebook. Williams, die vanavond te gast is in RTL Late Night, wil Nederland in het hart raken met zijn documentaire. “Als de wereld deze praktijken ziet, kan dat grote gevolgen hebben voor het toerisme en dus ook voor de economie“, dreigde hij eerder.

Tan vindt het tijd dat we begrip hebben voor Williams. “We kunnen wegkijken en hem bij voorbaat wegzetten als ‘zeurpiet’ of we kunnen proberen te luisteren naar zijn verhaal en argumenten. Ik kies vol overtuiging voor het tweede.

Critici vinden dat Williams eerst eens moet kijken wat er allemaal in zijn eigen land speelt. “Wijzen op misstanden in zijn eigen land ontslaat ons niet van de verantwoordelijkheid om na te denken over gevoelige thema’s in eigen land. Zwarte Piet bijvoorbeeld“, zegt Tan.

Spanjaarden hebben ook tradities waar zij vol overtuiging voor kiezen maar waar de wereld gelukkig iets van vindt (stierenvechten), Japanners hebben tradities waar de wereld gelukkig iets van vindt (walvisjacht), maar de wereld moet zwijgen als men iets vindt van onze ’tradities’? Lijkt mij niet consequent.

Daarom heeft Tan de tv-maker ook uitgenodigd. “Hoe onschuldig het feest ook bedoeld is, er zijn ongewenste effecten waar we niet enkel over kunnen zwijgen.”

Voor de duidelijkheid: ik ben enorm voor het Sinterklaasfeest maar met een aangepaste Piet! En ook voor de duidelijkheid: voor mij is niet iedere voorstander van de klassieke zwarte Piet een racist. Maar kijk niet weg! Ga in gesprek en sta open voor hoe anderen Zwarte Piet kunnen ervaren.”

RTL Late Night is om 22.30 uur te zien op RTL 4.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen